Ronde Tafel Conferentie over pensioenen

Willis Towers Watson organiseerde vorige week donderdag en vrijdag in samenwerking met Pensioenfonds Suriname een Ronde Tafel bijeenkomst over pensioenen. Tijdens deze twee dagen, waar bijna tachtig mensen zich voor hadden aangemeld, werd specifiek aandacht besteed aan samenwerking in de pensioensector.

Op donderdag 18 februari verzorgde Willis Towers Watson een kennissessie waarin het thema-onderwerp samenwerking belicht werd vanuit vier relevante gezichtspunten: juridisch, financieel, communicatief en vanuit beleggingsperspectief. Op de vrijdag erna werd er tijdens de Ronde Tafel uitgebreid gediscussieerd over de diverse samenwerkingsthema’s.

Andrew Lo-A-Njoe, onderdirecteur van Pensioenfonds Suriname en medeorganisator van de Ronde Tafel, blikt tevreden terug: “Het is geweldig dat zoveel pensioenfondsen en professionals uit de pensioenwereld gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging. Het geeft aan dat de pensioendiscussie leeft in de regio, en zeker ook in Suriname. Er liggen forse uitdagingen en we moeten de handen ineen slaan om een stabiel pensioenstelsel voor de toekomst zeker te stellen. Tijdens de Ronde Tafel bleek dat die bereidheid er bij alle partijen is. Dat is goed nieuws.”

Ook initiatiefnemer Willis Towers Watson is enthousiast. Armand Gimbrère, directeur Business Development Pension Funds, na afloop: “Dit is de vierde keer dat we een Ronde Tafel in de Caribische regio organiseren, en voor het eerst in Suriname. We zijn heel blij dat de belangstelling nog steeds stijgt. Vanuit de Surinaamse pensioenfondsen waren veel representanten, maar we mochten ook delegaties begroeten van Aruba, Curaçao en zelfs van het wat verder gelegen Sint Maarten. De aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Centrale Banken van Suriname en Curaçao zien we als onderstreping van het belang van het onderwerp dat we behandelden; samenwerking. Het is duidelijk dat we met het faciliteren van een platform en het delen van kennis in een behoefte voorzien.”

Tijdens de tweede dag van de Ronde Tafel werd ook aandacht besteed aan de vorig jaar opgerichte koepel voor pensioenfondsen op de voormalige Antillen, CaPAs (Caribean Pension Funds Association). Bestuurslid Charlene Alberto belichtte de activiteiten en doelstellingen van CaPAs en legde uit dat het ook voor de pensioenfondsen in Suriname interessant kan zijn om informatie te ontvangen. Wellicht dat een lidmaatschap in de nabije toekomst ook mogelijk wordt. De belangstelling onder de aanwezigen bleek in ieder geval groot.

Evenals de vorige edities was de openheid en het enthousiasme in de debatten ook deze editie weer groot. De behoefte om als pensioensector gezamenlijk te werken aan een duurzaam pensioen voor de Caribische regio is duidelijk aanwezig. De opzet van de Ronde Tafel was zeer interactief. Het ging nadrukkelijk niet om eenzijdige informatieoverdracht, maar om leren van elkaars vragen en best practices. Aan de hand van stellingen werd gediscussieerd. Dat ging er soms heel levendig aan toe. Na afloop werd er nog lang nagepraat tijdens de afsluitende lunch in Hotel Torarica. De volgende Willis Towers Watson Ronde Tafel wordt komend najaar gehouden op Aruba, in samenwerking met Algemeen Pensioenfonds Aruba (APFA). De datum wordt binnenkort bekendgemaakt.

More
articles