Justitia Pietas Fides MMCMXCV

– ‘Slowly but surely’. ‘Wan dey fu sabaku, wan dey fu tjon tjon’. Ingeleid door een Fujimore/Montesinos duo en dan vervolgd door Chávez/Maduro. En dan de gestroomlijnde parvenu’s in Honduras en Paraguay. Ene wassende Schotte op Cursao. Miss botox Kirchner in Buenos Aires. Een Ramotar van Georgetown en Bissessar in Port of Spain. Morales vandaag de dag niet voor een quatro. En dan een omhoog gevallen Maduro (…), binnenkort in de crashlanding. Obama die Havanna overneemt? Wie weet wie nog dan gestrekt, in exit mag volgen. Dat ding begint versneld te werken. Voor de gein van dit al, een indrukwekkend uittreksel van ene David A Grangers curriculum Vitae, temidden van een aantal fenomenen om bepaald niet over naar huis te hoeven schrijven: ‘Granger is a graduate of the University of Guyana, where he received his Bachelor’s and Master’s Degrees; the University of the West Indies, where he received his post-graduate Diploma in International Relations; and the University of Maryland, where he was a Hubert H. Humphrey Fellow…’, enzovoort. Men heeft van die wonderlijke mensen die vooralsnog willen vertellen, dat: ‘…de bul is kul…’. Als men er geen invulling aan geeft, is er natuurlijk sprake van ‘virtuele kul’. Maar om zonder bul ook nog door te kunnen stoten of in aanzien te stijgen en daarboven de zaak effe gewelddadig te consolideren, is immers nooit goed afgelopen. ‘Slowly but surely…’. “Aksi Gadaffi/Mubarak en even eerder Sadam!”. Dat ding begint te werken.

– Beunhazen. Het is zowat een wetmatigheid geworden, dat het misgaat bij de renovatie en herstelwerkzaamheden van overheidsgebouwen. De houten gebouwen worden voorzien van materiaal, dat even vol termieten als de besteller zit. Er wordt bijvoorbeeld geen conserveringsmenie aangebracht en er wordt met spijkers geslagen om de beslagplanken aan te hechten. Voorboren en schroeven van houtwerk, kent men allang niet meer. Openbare Werken zit met ‘nobodies’ die voor somebodies spelen of willen doorgaan. De beunhaas lacht zich na bestekgunning een stuip. Het feest begint dan opnieuw. Overmacht? Aan je hoela! Onvermogend en inflatoire klojo’s die denken wat te kunnen bouwen of herstellen. De gerenommeerde bedrijven laten het allang afweten, vanwege wanbetalingen bij en van de overheid,. En dan nog eentje. Hoe dacht men in 2010 en daarna met ene Abrikadabri’s werkzaamheden te kunnen onderhouden, op een corruptievrij niveau? Onmogelijke zaak, gegeven de aandacht werd en was gevestigd om het departement zo snel als mogelijk, naakt uit te kleden. Op een ‘pimpauto’ en een ‘suiteachtig’ kantoorgedeelte na. Maar niemand die wat durft doen en corrigerend optreedt. De man is nu eenmaal tezamen met de baas, aan elkander veroordeeld. Niet de wetgevende, niet de uitvoerende en ook niet die derde poot die het Openbaar Ministerie aanstuurt. Intussen zijn wel de paleizen gebouwd in de Matapi-regio en elders de hefschroefhangars verrezen. En dan de ochtendkrant die vertelt, dat ene Misiekaba een heksenjacht op ‘toppers’ bij de parastatale bedrijven vreest? ‘A man e frede fu tru, yere!’. En terecht. Inderdaad is hij vanwege termijneffecten, daarvan helemaal geen voorstander. Waar hij waarschijnlijk tegen beter weten in, wel voorstander van is…, is het politiek corrupte vulles in stand te blijven houden. Ook hier geldt weer voor Misiekaba cum suis en hemzelf in het bijzonder: ‘…wan dey fu sabaku, wan dey fu tjon tjon…’. En wat dan te doen met al de mensen die nu op straat rondlopen en vertellen, dat ze geen NDP hebben gestemd. Dat zijn dan de leugenbakken. En wat doet Misiekeba met de mensen die ‘grat hari’ aangeven, weer ‘wel’ voor de NDP gestemd te hebben, maar daar nooit meer op zullen stemmen. Misiekaba is bang voor de heksenjacht op parastatale ‘toppers’? Ze zijn nooit toppers geweest. Ze zijn politiek benoemde en gedurig gebleken lapzwansen van een bepaald allooi. Voor het overgrote gedeelte dan. De goed ofwel degelijk opgeleide mensen die ook een eerlijke job doen…, die natuurlijk niet te na gesproken. Misiekaba moet uitkijken niet als politiek aangetaste en overbelaste karikatuur, de rest van zijn leven door te moeten komen. Want wat hij nu tracht te beschermen aan gecultiveerd vulles, kan alleen maar ‘back fire’ met zich meedragen. Eeuwig zonde, zo een steekvlam.

– Levensgevaarlijk zin. Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zou gezegd hebben, dat: “…het kostenplaatje voor elektriciteit in de buurt zou zijn van de 35 cent die nu wordt gehanteerd, rekening houdend met een tanende wereldmarktolieprijs en dat daarom de secundaire en tertiaire verhogingen worden ‘aangehouden’ op het elektriciteitsveld. Er is niets aan te houden. De prijzen die Dodson en de Energiebedrijven Suriname nu aan de cliënten doorberekenen, zijn niet conform de aangekondigde verhogingen die men zou mogen verwachten. Het werd een stiekem veelvoud daarvan. Men kan de verhalen net zo ingewikkeld maken als men wil. Uit de portemonnee van de burgerij extra gegraaid, blijft gegraaid en dat weet de benadeelde cliënt/consument nu wel maar al te goed. Vandaar, dat men het heel goed is gaan beseffen om en rond bepaalde energiezaken geen gekke dinges te gaan doen. Gegeven de explosieve situatie onder/bij de bevolking van Suriname, een additionele stijging ondoenlijk is en niet zal worden gepikt. ‘No additional hikes possible…!’. Politiek dodelijk voor wat zich nu nog regering waant en ook dat weten Dodson en zijn baasjes in de ivoren toren. Elk touw heeft zo z’n einde. ‘Plan belastingmaatregelen afgerond…’, zou Wirht der belastingen aan de overkant op het Kerkplein hebben aangekondigd? ‘Be our guest…’, wordt in bepaalde kring al gedacht, geopperd en ook geroepen.

– Rechtspraak. Op uitnodiging van het Hof van Justitie kwam de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak uit Nederland naar Suriname om de geoutilleerde hand te bieden, bij opheffing van een notoir tekort aan rechters in deze republiek. Met de hulp uit een bekend rechtsgebied, hoopt de leiding bij het Hof van Justitie en dus de Rechterlijke Macht zaken vlot te kunnen trekken en binnen niet al te lange tijd, opheffingsvoorzieningen te mogen verwelkomen.

– Omspelen. Met inzet van De Nationale Assemblée werd plaatsing op de zoveelste ‘transnationale zwarte lijst’ van de Republiek Suriname voorkomen, door spoedbehandeling en aanname van enige rechtsproducties met verdragsmatige werkingen.

– Files. Het is alsof auto’s als termieten uit de vele garages zijn gerold. Door de regen en gebrekkig openbaar vervoer, verkozen de meeste autobezitters de vierwieler te gebruiken op de laatste regenachtige dagen en toch nog maar tijdig de werkbestemmingen te bereiken. Gevolg is dat alle wegen die niet waren ondergelopen, filevorming vertoonden en dat ten gevolge daarvan vele productieve werkuren verloren gingen.

– Redding. Als een reddende engel galoppeerde hij door de departementgangen van het Ministerie van Onderwijs. Iedereen moest weg, vanwege instortingsgevaar. Peneux wist van wanten, toen hij de zowat in nood gedreven ambtenaren de weg naar de uitgangen van het ministerie aangaf. ‘Go na oso, tan drape. Te unu habi wan tra oso, mi sa kari unu fu kom baka, yere mi skat…’.

– Corrupt kroontje. Ook daar. Het blazoen van voormalig KLM-topman en CDA-kroonprins Camiel Eurlings is verder besmeurd door een mogelijke aanklacht wegens mishandeling. Zijn voormalige vriendin Tessa Rolink zou aangifte hebben gedaan tegen hem. Op een tuinfeest, vorig jaar in Bloemendaal, zou Eurlings zijn vriendin, waar hij destijds enkele maanden mee samen was, hebben mishandeld. Eurlings en zijn advocaat Geert Jan Knoops reageerden gisteravond niet op verzoeken om commentaar. Tessa Rolink en Camiel Eurlings woonden vorig jaar bij haar ouders in Santpoort, waar hij regelmatig met zijn Porsche in het dorp werd gesignaleerd als hij een krantje ging kopen. Eurlings’ carrière was in die periode in rustiger vaarwater gekomen nadat hij met slaande deuren was vertrokken bij luchtvaartmaatschappij KLM. http://www.telegraaf.nl/binnenland/25250214/__Eurlings_in_opspraak__.html http://www.quotenet.nl/Nieuws/Wie-is-Tessa-Rolink-het-fotomodel-dat-Camiel-Eurlings-aanklaagt-voor-mishandeling-149681 http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4249795/2016/02/22/Ex-fotomodel-klaagt-Eurlings-aan-voor-mishandeling.dhtml

– Sroto. De Amerikaanse president Barack Obama spreekt dinsdagmiddag over de definitieve sluiting van het beruchte gevangenenkamp Guantanamo Bay. Daar zitten nu nog steeds 91 mensen vast. Toen Obama in 2009 president werd was het sluiten van Guantanamo Bay een van zijn grootste prioriteiten. Obama wil dat zo veel mogelijk van die 91 worden opgenomen door andere landen. De gedetineerden die niemand wil, wil hij naar de Verenigde Staten zelf overbrengen. De VS is zelf van plan tussen de 30 en 60 gevangenen op te nemen. Het gevangenkamp is te duur en speelt door zijn wereldwijd slechte naam, jihadisten alleen maar in de kaart, vindt Obama. Bij zijn aantreden als president in 2009 zei hij al dat het kamp binnen een jaar dicht moest. Met het verplaatsen van de gevangenen is het kamp echter nog niet gesloten. Onder het bewind van George Bush jr. werd Guantanamo Bay in gebruik genomen om terreurverdachten vast te kunnen houden op niet-Amerikaans grondgebied. Niet gehinderd door de Amerikaanse wetgeving konden de terreurverdachten zonder proces vastgehouden worden en behoorde ook martelen tot de mogelijkheden. Menserechten schendingen op zeer hoog frequentieniveau. ‘Not on my watch…’, zou Obama zich doen ontvallen nadat hij overnam van Bush en Cheney.

Justitia Pietas Fides MMCMXCV

More
articles