Staatsschuld in een jaar met meer dan de helft gestegen

De totale staatsschuld van Suriname is in december 2015 met ruim SRD 407 miljoen gestegen ten opzichte van een maand eerder. Deze stijging zit zowel in de binnenlandse, als in de buitenlandse schuld, welke respectievelijk met SRD 149 miljoen en SRD 258 miljoen is gestegen. Dit blijkt uit de meest recente statistieken van het Bureau voor de Staatschuld, oftewel Suriname Debt Management Office (SDMO).

De statistieken van het SDMO tonen aan dat de binnenlandse schuld in december is gestegen van SRD 3.700 miljoen naar SRD 3.850 miljoen ten opzichte van een maand eerder. Deze stijging is te wijten aan de schuld aan de algemene banken, die met SRD 29 miljoen is gestegen, en de schuld aan de rest van de particuliere sector, die is gestegen met SRD 120 miljoen.

De schuld aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is, sinds september 2015 ongewijzigd gebleven. Hieruit kan geïnterpreteerd worden dat de CBvS sinds september niet meer heeft geïntervenieerd, maar dat de overheid elders schulden heeft gemaakt, namelijk bij de algemene banken en de particuliere sector.Microsoft Word - Staatsschuld in een jaar met meer dan de helft

De stijging in de buitenlandse schuld komt voornamelijk vanwege de stijging van de niet opgenomen gecommitteerde leningen. Deze schuld is binnen de maand december gestegen SRD 1.111 miljoen naar SRD 1.340 miljoen. Een stijging van SRD 229 miljoen. In het SDMO overzicht wordt helaas niet toegelicht bij welke partij deze schuld uitstaat. Daarnaast is het belangrijk om te melden dat de buitenlandse staatsschuld tegen de officiële CBvS verkoopkoers van de US dollar, namelijk US$1 = SRD 4,04, tot stand is gekomen. Op basis van de demonstratie van de valutaveiling, die op woensdag 18 februari heeft plaatsgevonden, kan verwacht worden dat de officiële koers hoger zal liggen. Dit zal gevolgen hebben voor onze buitenlandse schuld, aangezien deze in US dollars gewaardeerd wordt. De ontwikkeling van de staatsschuld in het jaar 2015 is in onderstaande tabel inzichtelijk gemaakt:

Deze tabel geeft weer dat de totale staatsschuld in een jaar van SRD 5,8 miljard is gestegen naar SRD 8,7 miljard, een stijging van 51%. De binnenlandse schuld is in elf maanden met 75% omhoog geschoten van SRD 2,1 miljard naar SRD 3,8 miljard. De oorzaak hiervan is de mate waarin de overheid de CBvS heeft laten interveniëren op de valutamarkt in een poging de Surinaamse economie te stabiliseren. Deze poging heeft geresulteerd in een stijging van de schuld aan de CBvS van SRD 632,5 miljoen in januari 2015, naar SRD 2.498,3 miljoen in december 2015. Een stijging van ruim 300%.

More
articles