Winkeliers verwachten geen schaarste aan goederen

“Consumenten hoeven zich geen zorgen te maken over een schaarste aan goederen, alleen zal er een geringer aanbod aanwezig zijn”, zegt Ramon Hasnoe, van de nieuwe Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW). Radjen Ramsoedit, directielid bij Combémarkt beaamt dat in een gesprek met De West.

Hasnoe zegt dat niet alleen de consument bewust zijn inkopen doet, maar ook de groothandelaren importeren alleen de nodige goederen en veel minder dan toen er nog sprake was van een stabiele koers. Waar er bijvoorbeeld vier verschillende merken sardienblikjes op de rekken stonden, heeft de consument nu de keuze tussen een of twee. Opvallend in veel supermarkten is, dat één soort product verspreid is op de rekken alleen om die te vullen, maar veel keuze heeft de consument niet. Het is ook merkbaar dat prijzen wekelijks omhoog gaan. Sommige producten worden zelfs met SR10 verhoogd. Hasnoe vindt dat de winkeliers dit niet in de hand hebben. Hasnoe zegt dat de winkeliers hun best doen om conform de vastgestelde winstmarge te werken.

Hoewel de winkeliers nu met vele problemen kampen, proberen zij toch te overleven. De instabiele prijzen zijn dus voor de winkeliers een groot zorgpunt. Naast de instabiele koers hebben ook de ontwikkelingen op de internationale markt invloed op het geringe aanbod en de prijsopdrijvingen. Dit heeft met klimatologische zaken te maken. Die prijzen schommelen dus elke week. Het gaat bij deze meer om de prijzen van blikjeswaren, knolgewassen en grondstoffen die wel licht zijn gestegen.

“Het koopgedrag van Surinamers is al een poos gedaald. Consumenten gaan heel verantwoordelijk om met hun geld en kopen geen goederen meer om die in huis op te slaan, maar kopen slechts wat ze op dat moment nodig hebben. Thans letten de consumenten ook heel goed op de vervaldatum”, aldus Hasnoe. Ramsoedit zegt eveneens dat Combémarkt als grootste importeur in Suriname nu een veel lagere omzet heeft doordat de koopkracht steeds is gaan dalen, dit merkte hij de afgelopen jaren al op.

door Kimberley Fräser

More
articles