Nederlandse Zika-patiënt in Suriname overleden

Een Nederlandse toerist die het Zika-virus had opgelopen, is in Suriname overleden. Nu wordt er in Suriname onderzocht of er een causaal verband bestaat tussen de dood van de man en het gevreesde virus. De afgelopen periode waren ook al drie Zika-patiënten, allen Surinamers, bezweken. Of ze als gevolg van Zika zijn overleden of aan een andere aandoening, is nog niet duidelijk. De patiënten hadden volgens John Codrington, hoofd van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, al voor hun besmetting diverse klachten, maar desondanks kwam hun overlijden onverwacht en gebeurde dit vrij snel nadat zij het virus opliepen.

Codrington: “Geen van hen was terminaal, denk eerder aan klachten als suikerziekte.” Het ziekenhuis onderzoekt waaraan de vier slachtoffers – mannen tussen de 58 en 76 jaar – precies zijn overleden. De familie van de Nederlandse man heeft hier toestemming voor gegeven.

Tot nu toe werd het virus niet in verband gebracht met de dood. Het virus leek vooral gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby een hersenbeschadiging oplopen.

,,We denken dat Zika in het ergste geval tot de dood leidt, maar we moeten nog onderzoeken of enkel Zika de doodsoorzaak is óf dat het virus bestaande klachten verergert.” Het onderzoek in Paramaribo moet ook uitwijzen welke patiënten het meeste risico lopen. Codrington verwacht dat zeker één op de drie Surinamers Zika oploopt. Het is topdrukte in zijn laboratorium. Dagelijks komen er vijftig testaanvragen binnen. Een enkeling wordt in het ziekenhuis opgenomen met vreemde complicaties, zoals verlammingsverschijnselen die na een paar dagen weer over zijn. Gisteren vertrokken onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC (EMC) naar Suriname. Ze gaan samen met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo onderzoek doen naar het virus.

Bron: Algemeen Dagblad (Nederland)