Sapoen en Chitan blijven in DNA

foto Seshma Bissesar

Zo hooggespannen als de verwachtingen de afgelopen weken waren bij de oppositie, zo diep is zij vandaag teleurgesteld. Kantonrechter Sieglien Wijnhard heeft vanmiddag de oppositiepartijen PL, NPS, VHP en de DNA-kandidaten Barkat Mohabali (VHP) en Prim Sardjoe (NPS) teruggefloten met hun vorderingen tegen zowel de Staat Suriname en president Desi Bouterse als alle leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en het bureau zelf. Het gevolg van dit vonnis is dat de situatie in De Nationale Assemblee (DNA) ongewijzigd blijft: de dissidente PL-parlementariërs Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan behouden hun zetels.

PL-voorzitter Paul Somohardjo, is nog niet overtuigd. De PL zal na ontvangst van het vonnis op schrift dinsdag aanstaande, de partijjuristen erop los laten en in overweging nemen of het nodig is in hoger beroep te gaan.

De door de oppositiepartijen aangespannen rechtszaak was bedoeld om de overheidsinstituten te dwingen het daarheen te leiden dat Sapoen en Chitan alsnog uit het parlement zouden worden gewipt nadat eerdere pogingen om ze terug te roepen waren mislukt. Ook bij het CHS had de PL bakzeil gehaald. Het bureau weigerde namelijk de posities van de bij hun partij in ongenade gevallen en zelfs geroyeerde leden vacant te verklaren zodat er zou worden gewerkt aan hun vervanging door Mohabali en Sardjoe. Als reactie daarop sleepte de PL, gesteund door de NPS en VHP, de hoge overheidsinstanties voor de groene tafel.

De rechter vindt dat de indieners van de vordering onnodig en onterecht de president, de leden van het CHS als persoon en DNA met de haren erbij heeft gesleept. Ook de vorderingen tegen het CHS en de voorzitters van de Hoofdstembureaus van Wanica en Saramacca zijn eveneens afgewezen. Hoewel de leden het orgaan uitmaken, kunnen de individuele leden volgens de rechter niet aansprakelijk gesteld worden voor haar standpunten en zienswijzen.

Opmerkelijk in deze afgewezen vordering is dat er niet was ingebracht tegen Sapoen en Chitan zelf. Dat is na afloop van de zaak ook aangehaald door hun advocaat, Nailah van Dijk.

More
articles