Maatregelen in verschiet tegen financiële chaos staatsbedrijven

Vicepresident Ashwin Adhin is er fel op tegen dat parastatale bedrijven geen periodieke verantwoording over hun instelling kunnen afleggen en dat er bij die bedrijven sprake is van afwijkende salarisrekeningen ten opzichte van de salarisstructuur bij de overheid. Adhin heeft vanmorgen bij de beantwoording van vragen in De Nationale Assemblee (DNA) de nodige maatregelen aangekondigd tegen deze bedrijven. De regering heeft vandaag in de tweede ronde van de begrotingsbehandeling geantwoord op vragen van de volksvertegenwoordigers als onderdeel van het begrotingsdebat.

Parastatale bedrijven hebben in de loop der jaren bijzondere prestaties neergezet. Enkele van de prestaties zijn zelfs historisch te noemen. Het gaat onder andere om Telesur en Staatsolie. Echter zijn vele van de parastatale bedrijven vervreemd geraakt van de ministeries waaronder zij ressorteren en dat heeft geresulteerd in de minimale controle en sturing bij de parastatale bedrijven. Dit neemt met zich mee dat de periodieke verantwoording niet adequaat is geweest. Het gaat onder andere om grote achterstanden in publicaties van jaarverslagen en jaarrekeningen.

Ook is er sprake van afwijkende salarisrekeningen ten opzichte van de salarisstructuur bij de centrale overheid. Adhin zegt dat dit aangepakt moet worden.

Volgens hem zijn er in de praktijk steeds meer instellingen die door grote sociale druk subsidies proberen en weten af te dwingen van de overheid zonder financiële verantwoording vooraf af te leggen. Het is volgens de vicepresident nu meer dan voorheen noodzakelijk om er op toe te zien dat voornamelijk de periodieke verantwoording door parastatalen plaatsvindt conform de bestaande wetgeving. Hij vindt het zelfs meer dan noodzakelijk om de assistentie van de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) in te roepen zodat de financiële verantwoording kan worden gegarandeerd. Dat kan resulteren in versterking van de transparantie en ook ter voorkoming van mogelijke financiële onregelmatigheden.

De vicepresident benadrukt dat dit zal moeten gelden voor alle overheidsinstellingen, inclusief sociale instellingen, omdat het uiteindelijk gaat om publieke verantwoording van de belastingmiddelen. Adhin gaf verder aan dat er ook preventieve maatregelen moeten worden getroffen ter voorkoming van herhaling van eventuele ongeregeldheden bij aanbestedingen.

door Ivan Summerville

More
articles