Eerste Zika-geval bij Europese zwangere

Een zwangere Spaanse vrouw is besmet met het Zika-vrius. Het is voor zover bekend de eerste zwangere vrouw in Europa die het virus heeft opgelopen.

Het ministerie van gezondheid in Spanje heeft laten weten dat de vrouw onlangs terug is gekomen uit Colombia, waar ze vermoedelijk is geïnfecteerd. In Spanje zijn er tot en met vandaag tien dragers van het virus geregistreerd, zo melden Spaanse media.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het Zika-virus maandag bestempeld als een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid. Het door muggen overgebrachte virus verspreidt zich snel en zou bij ongeboren kinderen kunnen leiden tot hersenafwijkingen.

Hoewel bijna de hele wereld zich zorgen maakt over de oprukkende epidemie, zijn de zorgen in de Amerika’s het grootst. De Braziliaanse president Dilma Rousseff zegt de gezondheidsautoriteiten alle steun te zullen geven in een poging het virus te elimineren. Brazilië gaat zwaar gebukt onder de gevolgen van Zika.

Rousseff heeft de oorlog verklaard aan de Aedes egypti, de muskiet die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het Zika-virus van mens op mens. In een tv-toespraak heeft ze gezegd dat er zaterdag een nationale mobilisatiedag zal worden gehouden.

In Suriname heeft minister Patrick Pengel van Volksgezonheid SRD 3 miljoen extra beschikbaar gesteld voor de campagne tegen Zika. Hij heeft vorige week deelgenomen aan een voorlichtingsdag en deelde grif pamfletten uit. Pengel zegt dat in Suriname de inspanning vooral erop gericht zijn de muskiet uit te roeien door de broedplaatsen op ruimwn. De Aedes egypti is overiges dezelfde muskiet die ook dengue, gele koorts en chikungunya overbrengt.

De WHO is zeer bezorgd over de uitbraak. Door de declaratie van de WHO dat Zika een mondiale noodsituatie heeft veroorzaakt, is er wereldwijd extra alertheid voor deze ziekte.