Pengel en Resida in Uruguay voor aanpak Zika -virus

Minsiter Patrick Pengel van Volksgezondheid en de directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), Lesley Resida, zijn momenteel in Uruguay voor een ministeriële meeting betreffende de aanpak van het Zika-virus. Hedenmorgen vonden de eerste gesprekken plaats over het probleem van het Zika-virus in de Mercosur-landen. Volgens de bewindsman is deze meeting tot stand gekomen na een oproep van de Braziliaanse president om al de ministers van de Mercosur landen bijeen te roepen om het probleem en de aanpak van het virus te bespreken. Zo wisselden  de landen vanmorgen gegevens uit over het aantal geregistreerde besmette personen in hun land.  Gelet op de informatie over Zika in Brazilië, zijn de cijfers schrikbarend hoog. In dat land zijn er ruim 4000 gevallen gerapporteerd waarvan 700 afgewezen zijn. In het verlengde hiervan zijn al 404 gevallen bevestigd als te zijn besmet met het virus.

Voor nu staat vast dat het Zika-virus heeft geleid tot een internationale noodsituatie.

Gezien deze noodsituatie zijn de vertegenwoordigers van de deelnemende landen bezig met het vergelijken van alle informatie om zo tot een oplossing te komen die moet leiden tot het uitroeien van het Zika-virus uit te roeien.

Volgens minister Pengel zijn er veel overeenkomsten als men naar de acties van de milieu-inspecteurs kijkt. “ De aanpak van de muskiet hebben komt overeen. We moeten nu meer dan ooit gaan werken aan de uitroeiing van muskieten. Wetenschappelijk moet er dus onderzocht worden hoe we dat kunnen doen. Zo zal Brazilië samenwerken met een universiteit van Texas en het ligt in de bedoeling dat Suriname het onderzoek wetenschappelijk ook zal uitbreidden.”

door  Ivan Summerville

More
articles