Justitia Pietas Fides MMCMLXXI

– W-App. WhatsApp wordt dit jaar met 9,8 miljoen gebruikers, het belangrijkste sociale platform in Nederland. http://nos.nl/artikel/2082703-whatsapp-dit-jaar-belangrijkste-sociale-platform.html Wat zou dat in SU naar ‘rato’ kunnen zijn/worden, met allen nog te bevestigen: feiten, roddels en nader stipulerende ‘innuendos’? https://en.wikipedia.org/wiki/Innuendo

– Illegaal. De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM), zal onder de nieuwe en bezielende leiding, de illegaliteit van onder meer autowas en nader gekunstelde of gecompresseerde schoonmaakbedrijvigheden aanvatten/-zwengelen, door middel van ‘oproep tot acute registratie(-s)’. De opening daartoe is gezet eb gepubliceerd…! Aanmelding tot aan de dag van: 15 Februari 2016. De belastingontwijkende bedrijven, zijn meteen in voorspelbare alarmfasen gebracht. Met daarmee weinig doordachte handeling, maar wel bespoedigde erkenning van illegitimiteit. De buurtomgeving(-en) van dergelijke ‘witwasorganisaties’, welke hele woonkernen verzieken, ontwaarden, vervuilen en woonplezier gedurig ontmannen…, kunnen in elk geval wat rustiger gaan (door-)ademen, nu er te legaliseren plicht luimt en er gedegen onderzoek ter zake bedrijfsvergunningaanvragen mag komen. Ook vanuit de divergente en daadwerkelijk in te zetten districtscommissariaten cq. regionale bestuursdiensten. Waarna de protesterende burger, weer kans van heroriëntaties en gezonder ruimtelijke ordening herkrijgt

– RKB. Het rooms-katholiek bisdom in Suriname mocht zondag jl., na ingezette processie, liturgisch-plechtig ceremoniële en kerkelijke inwijding/-zegening, de nieuwe/autochtone bisschop van Paramaribo, Karl Choennie, omarmen in en daarna ook rond de basiliek aan de Henck Arronstraat vh. Gravenstraat. Grote woorden van welwillendheid en erkenning kwamen uit Rome/Vaticaansstad. Van de pauselijke nuntius die speciaal voor Franciscus naar Suriname kwam en bekwaam uit het hoofd, de geschiedenis van het bisdom; de kerkgemeente en missie; de voorgaande bisschoppen; zusters, paters/fraters; in het bijzonder pater Toon die het belangrijkste bewerkstelligde; de onvermijdelijke verdediging der mensenrechten en de vrijheid van religie…, onnavolgbaar voor het voetlicht, wist te brengen. De mooie houten en behouden basiliek, bovenal door de gezant de hemel werd ‘in geprezen’. Enthousiasme ontbrak niet aan de Italiaanse nuntius sec. De kernen van zaak, werden in het Engels aangevoerd en oerdegelijk aangestipt. Een goed verstaander had nog maar een half woord nodig, bij visualiserende constatering, dat de zogeheten ‘hoogste gezagsdragers van het land’, enigszins en wel zeer opmerkelijk ‘verstek’ deden gaan. Ruimte scheppend…, dat een diplomatieke vertegenwoordiger, de felicitaties aan Suriname overnam, met een gebruikelijk ‘indringende boodschap van hoop’. Mocht de Inwijdingsplechtigheid, Eerbaarheid aan de Schepper, Belijdenis aan de Heren God en constanter Geloof in het Almachtige Goede, zeer bepalend voor de RK-gemeenschap, op de afgelopen zondagochtend en -middag niet drukken. Integendeel!

– Vermoord. Op 08 December 1982 werd de publicist en uitgever Jozef Hubert Maria Slagveer, door de zware criminaliteit in ‘revolutionair Suriname’ vermoord. Zijn moordenaars tot op heden, wel door de politie en justitie geïdentificeerd, maar nog steeds niet strafrechtelijk veroordeeld. Simpelweg en overwegende, het terecht (trans-)nationaal onbegrepen Surinaams primitivisme. Ingebed, door een corrupt en politiek misdadig aangedreven administratieve coup. Ingreep op het rechtsproces aangezet en daarmee tijdelijk de (inter-)nationale rechtsorde(-n) in de wielen gereden. Bij leven zou Jozef Slagveer, op 25 januari 2016, zes en zeventig jaar oud zijn geworden.

– ‘Makka’. Na het debacle rond en met zogenoemde ‘monetaire autoriteiten’, sinds het afgelopen weekeinde beiden nog steeds geautoriseerd deel uitmakend van de Regering Bouterse-II, zal er wel degelijk herijking van de beoordelingen/ratings moeten komen/volgen. Allemaal mondiaal gepubliceerd, door Suriname’s ingehuurde credit rating bureaus. Na wat er is ontdekt op de Centrale Bank en het Ministerie van Financiën, is ook Robby Makka er ‘reactionair van overtuigd geraakt…’, dat de cijfers en ratingkolommen van Fitch, Moody’s en Standard & Poors aanmerkelijk gewijzigd moeten/zullen worden. Nog een brandvlek op het reeds deplorabel geraakte blazoen van Bouterse cum suis. Wat verwacht men dan nu als ‘memory van toelichting’ en te publiceren ‘commentaar’ van de divergente ratingbureaus. Allemaal voorspelbaar koek en dat ze wetmatig zullen aanmelden, dat zij enkel op basis van beschikbaar gestelde cijfers door Centrale Bank van Suriname en het Ministerie van Financiën, de opgeklopte conclusies naar buiten brachten. ‘A no mi tori mi e taki…, yere! A no mi du! Na Gilli nanga in mati Andy…, nak mi wan valse boike’. Wat wel nu allemaal en overal gebeurt, is dat er elementen in dit land rondlopen die schuldopgaven verspreiden op plekken waar die niet in thuishoren. Met het mes op de keel, zal het aantal faillissementen alleen maar drastisch toenemen. En daar is dan het tweede aan termijn van het vernietigende Gilmore/Rusland-debacle. De alom ervaren deplorabele (schuld-)vereffeningspolitiek vanuit de Overheid, aan te sturen en meer nog te koppelen aan niks anders dan vernietiging van het particuliere bedrijfsleven. Intussen, is wel weer genoegzaam aangegeven, dat de nieuwe governor op de Centrale Bank, de onmeetbare schade zal moeten zien te beperken en in ieder geval, ene Bailal, vervolgens het cambio-gedoe en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) geheel buiten spel moet zetten en daar ook te houden. Tot nog toe is niet transparant gemaakt, waar de Bailal US-dollars en Euro’s vandaan zouden komen. Een belangrijke bankier, zonet misschien wel de allerbelangrijkste, nam het criminele witwasgebeuren mede op zijn allerkortste lijst van criminele mogelijkheden mee. Suriname is noord/zuid en oost/wets compleet in de aap gelogeerd. Linksom of rechtsom, luimt een weinig steriele, maar wel bloedhete super giftige ‘jorka supu’, volgens het ‘jompo meti’ concept. ‘In de aap gelogeerd…, dus!’.

– En wij dan? Er komt extra onderzoek naar depressies bij tieners en jonge vrouwen. Dat verklaarde de Nederlandse minister van Volksgezondheid. Volgens de bewindvoerder, vormen jonge vrouwen en tieners een risicogroep. Sommige jongeren kampen al vanaf hun 15e. met hun eerste depressie. Het onderzoek moet ook duidelijk maken, hoe depressieve klachten eerder kunnen worden herkend, zodat sneller kan worden ingegrepen en erger kan worden voorkomen. De minister van Volksgezondheid, trekt in total maar even tien miljoen Euro uit, voor onderzoek naar preventie, ‘vroeg signalering’ en ‘zorg op maat’ in de GGZ-categorie. Een aanzienlijk deel van het ‘bedrag’ moet worden besteed, aan onderzoek naar depressiviteit onder de risicogroepen: ‘jonge vrouwen en tieners’.

– ‘Opo doro’. Meer dan de helft van de vluchtelingen die naar Europa komt, is niet op de vlucht voor een oorlog. Het zijn vooral Noord-Afrikanen die om economische redenen hun thuisland verlaten. Dat zegt Eurocommissaris Frans Timmermans in een interview. Meer dan 99% van de Chinese en Braziliaanse immigranten richting Suriname, zijn econ-vluchtelingen en dus gelukszoekers. “Nou dan, Fransie?! What’s new under the horizon. Ging het anders toe, in de Gouden Eeuw, met een gedurfde VOC/WIC – mentaliteit in de bovenkamer verkast?”.

– Betreurenswaardig. De Procureur Generaal, de Minister van Justitie en het Hof van Justitie, betreuren simultaan allen met de meer weldenkende Surinamer en de rationele bewakers van internationale rechtsorden…, de verwerpelijke uitspraken van het huidige en vigerend staatshoofd van de Republiek Suriname. Alles ter zake aangevoerde verdachtmakingen en/of vermeende meewerking aan ‘ondermijning van constitutionele verhoudingen’. Een persbericht laat inmiddels verder weten, dat de bewindvoerder op Justitie een correctief geïnspireerde bijeenkomst met Bouterse heeft gehad.

– Dus toch. Sapoen en Chitan bevonden zich maandagmoren geheel illegitiem in de vergaderzaal van De Nationale Assemblee, hetgeen een protestnota van de oppositie ontlokte en werd gedeponeerd bij de huidige en nog zittende voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Als volgt: ‘Protestbrief i.v.m. het uitnodigen van de teruggeroepen van de heren R. Sapoen en D. Chitan voor de DNA vergadering. Aan de Voorzitter van De Nationale Assemblee, Mw. drs. J. Geerlings- Simons Paramaribo, 25 januari 2016 Geachte Voorzitter, Onze Grondwet geeft in artikel 52 lid 3 o.a. aan , dat het terugroeprecht ten aanzien van gekozen volksvertegenwoordigers, een waarborg is voor een waarachtige democratie in Suriname. Met opname van dit terugroeprecht in de Grondwet, heeft de grondwetgever duidelijk aangegeven het groot maatschappelijk belang, dat gediend wordt met deze voorziening van terugroeping. In artikel 68 lid 1c heeft de grondwetgever verder aangegeven dat het lidmaatschap van De Nationale Assemblee eindigt door terugroeping van een lid, op de wijze te bepalen bij wet. De Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers daarop volgend, werkt deze grondwettelijke opdracht aan de gewone wetgever uit. Het overlopen naar een andere politieke organisatie of combinatie of het verlaten van de partijfractie, en een royement, zijn als gronden opgenomen in deze wet voor de terugroeping, waarmee het lidmaatschap van De Nationale Assemblee eindigt zonder verdere beperkingen . In het pas gewezen vonnis ter zake terugroeping van de heren R. Sapoen en D. Chitan geeft de rechter aan dat “…de kerngedachte van de terugroeping, zoals vermeld in de MVT in de Wet terugroeping Volksvertegenwoordigers, is om de volksvertegenwoordigers te noodzaken extra aandacht te besteden aan hun politieke gedragingen c.q. ethische en morele normen en waarden…”. De rechter geeft hiermee aan dat de wetgever eveneens andere criteria ziet voor de ondersteuning van de terugroeping . De rechter overwoog in het vonnis verder dat, “….aan de terugroepinggerechtigde, in casu de PL, de wetgever geen enkele beperking heeft opgelegd om gebruik te mogen maken van de bevoegdheid tot terugroeping…” . Deze wet met als basis de Grondwet, schrijft verder ongeconditioneerd voor, dat beëindiging van het lidmaatschap van de betrokken volksvertegenwoordigers een feit is door de betekening van het deurwaardersexploot welke inhoudt een brief waarin is aangegeven het besluit van de terugroepinggerechtigde van zijn terugroeping en de gronden waarop dat besluit berust en de goedgekeurde notulen van de rechtsgeldige vergadering waarop het ter zake besluit is genomen………’ Lees verder en zie transnationaal —via het Internet— ook de aangegeven ‘links’ en concludeer, hoe de bevochten democratie in Suriname, op dit moment in het jaar 2016, bewust ingegeven gevaar loopt, in onder meer: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/33453

Justitia Pietas Fides MMCMLXXI

More
articles