Strijd terugroeping Chitan/Sapoen wordt heviger

De strijd om de dissidenten van Pertjajah Luhur (PL), Raymond Sapoen en Diepak Chitan, terug te roepen wordt heviger en intensiever. De partijen VHP, NPS en PL, zullen geen genoegen nemen met de lakse houding van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) in deze zaak. De leiding van het CHS weigert beide leden terug te roepen en de twee open te stellen zetels vrij te geven ondanks het rechterlijke vonnis. “Onze strijdmethode is intensiever”, reageert voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), Chan Santokhi tegenover De West. Indien de vacatures open worden gesteld, zal de VHP een zetel krijgen in Wanica, terwijl de andere in Saramacca naar Prim Sardjoe van de NPS zal gaan.

Samen met de overige partners heeft de VHP een juridische strijd ingezet die gaat tot het individueel niveau. Indien het CHS als orgaan weigert het vonnis uit te voeren, zullen de partijen de individuele leden van het CHS persoonlijk aanspreken. “Het vonnis moet en zal ten uitvoer worden gebracht”, zegt Santokhi zelfverzekerd.  Er zal ook niet geschroomd worden dwangsommen op te eisen voor elke dag dat het vonnis niet wordt uitgevoerd. Intussen is de behandeling van de begrotingen ook gestrand in het parlement. Indien DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons de leden Sapoen en Chitan zal convoceren voor vergadering, zal zij ook aankijken tegen een rechtszaak, heeft PL-voorzitter Paul Somohardjo beloofd.

Volgens verschillende politici is er nu sprake van een constitionele crisis, nu het parlement voorlopig zijn werk niet kan uitvoeren, terwijl meer dan ooit de behoefte bestaat om de koppen bij elkaar te steken vanwege de economische crisis waarin Suriname terecht is gekomen als gevolg van het consumptief beleid van de regering. Volgens bestuurskundige August Boldewijn, handelt het CHS niet conform de wet en de regelgeving en moet CHS-voorzitter Eugene Merkus de eer aan zichzelf houden. Het CHS heeft door deze zaak ook gefaald haar reputatie als onafhankelijk orgaan, te behouden.

-door Seshma Bissesar-

More
articles