Koppige regering veroorzaker op hol geslagen koers

De koers van de US-dollar en de euro blijft een stijgende trend vertonen. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, vertelt aan De West dat de op hol geslagen koers het gevolg is van de koppige regering. De politicus geeft aan dat het financieel-economisch platform tal van goede adviezen gepresenteerd had aan de regering. “Die adviezen die door deskundigen waren gepresenteerd, zijn niet opgevolgd, zoals die waren. Men heeft met zijn mensen op zijn eigen manier invulling aan de gepresenteerde adviezen gegeven. Dit is dan het resultaat.”

Santokhi geeft verder aan dat hij in de maand september in het parlement had aangehaald dat bepaalde maatregelen, zoals verhogingen van de nutsvoorzieningen en prijsverhogingen, niet zomaar doorgevoerd konden worden.

Ondanks de waarschuwingen hebben de verhogingen toch plaatsgevonden. Nu blijkt dat er geen vertrouwen is in de financiële autoriteiten en de regering. Dit alles heeft geresulteerd in problemen in het land die niet onderschat moeten worden. Een van de problemen is een drastisch tekort aan valuta en dit komt vanwege het feit dat men in de afgelopen periode verkeerde prioriteiten heeft gesteld. Het gaat onder andere om het verspillend beleid. Hierdoor is de Centrale Bank van Suriname niet meer in staat te interveniëren naar de banken toe.

Volgens Santokhi is deze situatie heel zorgwekkend. Hij geeft verder aan dat er thans monetair gefinancierd wordt. “ Op het moment dat dit gebeurt, wil dat zeggen dat men meer geld uitgeeft dan er dekking voor is. Een gevolg hiervan kan zijn dat de wisselkoers uit balans schiet. Dat is voor nu ook het geval. Zaken die onder andere bij komen kijken zijn de crisis in het land waarbij het zichtbaar is hoe de koopkracht wegvalt, criminaliteit toeneemt en dat men zijn tegoeden bij de handelsbanken weghaalt.”

De politicus verwacht dat de regering die de veroorzaker van deze situatie is, binnenkort een crisisbeleidsplan presenteert waarbij de centrale coördinatie in handen van de president ligt. Ook moet de governor van de CBvS een deskundig team samenstellen dat samen met het International Monetary Fund ( IMF) en andere financiële instituten, een crisis monetair plan moet opstellen. De sociaal-economische raad moet verder zo snel als mogelijk geïnstalleerd worden om samen met het crisisplan van de regering tot een integraal plan te komen om deze crisis in Suriname aan te pakken. “ Zolang men dit niet doet, gaat het zo blijven en of erger worden in het land”, stelt Santokhi.

door Ivan Summerville

More
articles