2016: Jaar van het maatschappelijk verantwoord ondernemen

2016 wordt het jaar van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Tenminste, als het aan de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) ligt. Directeur Steven Mac Andrew legt uit dat de focus van het bedrijf dit jaar vooral op het maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat liggen, ofwel Corporate Social Responsibility (CSR). Al in januari wordt er aandacht aan besteed, namelijk door middel van trainingen voor bedrijven. Mac Andrew verwacht dat de trainingen succes zullen hebben, al merkt hij wel op dat het waarschijnlijk wel een tijdje zal duren tot het daadwerkelijk zijn vruchten af gaat werpen, omdat de bedrijven de tijd moeten krijgen om het maatschappelijk verantwoord ondernemen daadwerkelijk te integreren in hun beleid.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen of CSR, is een vorm van ondernemen gericht op economische prestaties, met respect voor de sociale kant, binnen de ecologische randvoorwaarden. Bedrijven zullen in hun beslissingen rekening moeten houden met de drie P’s: people (mensen), planet (milieu) en profit (winst).

De trainingen voor bedrijven die de VSB deze maand zal gaan geven, zijn onderdeel van een project voor het stimuleren van CSR.

Het project wordt gefinancierd door het Canada Fonds en het gaat om het stimuleren, trainen en assisteren van bedrijven om maatschappelijk verantwoord ondernemen te integreren in hun bedrijfsfuncties. Het project is vooral gericht op midden- en kleinbedrijven, al worden grotere bedrijven niet geweigerd.

Ook bedrijven die geen lid zijn van VSB mogen meedoen, zodat de manier van ondernemen volgens de directeur wijd verspreid wordt in Suriname. Zoals het er nu voor staat, zullen er ongeveer veertig bedrijven meedoen aan de trainingen. De VSB wil ervoor zorgen dat de bedrijven na de trainingen zelf verder kunnen met het integreren van het maatschappelijk verantwoord ondernemen in het beleid van het bedrijf. De VSB zal dan in het derde of vierde kwartaal van dit jaar beginnen met het uitvoeren van audits, om te controleren in hoeverre de bedrijven deze nieuwe manier van ondernemen daadwerkelijk hebben doorgevoerd in hun beleid.

Vorig jaar lag de focus van de VSB vooral op het stimuleren van ondernemerschap. In oktober hadden ze daar een workshop over, waarvoor de belangstelling groter was dan verwacht. MacAndrew is tevreden over het afgelopen jaar en hoopt ook op een succesvol 2016. De VSB wil dit jaar ook weer een gala organiseren voor de uitreiking van de CSR-awards aan bedrijven die in het afgelopen jaar op een duidelijk zichtbare en goede manier hebben aangetoond dat CSR een belangrijk onderdeel is van hun bedrijfsvoering.

door Leanne de Munnik

More
articles