Bigi Broki Waka kent nieuwe winnaars

Guyanezen domineren snelloop opnieuw

De 10 km snelloop van de Bigi Broki Waka kent bij de dertiende editie nieuwe winnaars. Opnieuw domineerden de Guyanezen. Bij de heren ging Cleveland Thomas met een tijd van 34 minuten en 59 seonden als eerste over de finish ging, terwijl bij de dames zijn landgenote Andrea Foster met een tijd van 43 minuten en 32 seconden de eerste plaats opeiste. Vorig jaar eindigden beiden als tweede achter hun landgenoten, respectievelijk Cleveland Ford en Alaika Morgan. Ford en Morgan waren gisteren niet van de partij, maar dat nam niet weg dat de race door de westerburen gedomineerd werd.
Bij de heren ging Lionel d’Andrade als tweede over een finish in een tijd van 35 minuten en 16 seconden, gevolgd door Gilberto Gittens van het Korps Politie Suriname (KPS) met een tijd van 35 minuten en 26 seconden. Bij de dames lukte het aan de individuele loopster, Carolien Marlet (Nederland) om als tweede over de finish te gaan in 45 minuten en 38 seconden. De eerste Surinaamse en derde bij de vrouwen was SNL-atlete Il-sida Toemere, die 46 minuten en 5 seconden liet optekenen.
Thomas liep voor de tweede keer de Bigi Broki Waka. Hij was naar eigen zeggen heel goed voorbereid. Voor de Guyanees was het heel belangrijk om zijn stempel in Suriname te drukken nadat hij vorig jaar als tweede was geëindigd. Na deze tweede plaats, moest hij ook nog genoegen nemen met de derde plaats tijdens de 10K South American Road Classic Race op zaterdag 31 oktober, eveneens in Suriname. Thomas was niet aanwezig tijdens de Srefidensi Marathon in november.
D’Andrade, meervoudige winnaar van de Bigi Broki Waka, spreekt van een enerverende race. Hij heeft vorig jaar de Srefidensi marathon vanwege krampen niet helemaal uitgelopen, maar was daarna wel van de partij tijdens een marathon op Trinidad. “De race over de brug was goed, maar in de beginfase voelde ik mij niet lekker. Ik wist wel dat ik zaken dan anders moest aanpaken om toch in de top te eindigen”, aldus D’Andrade. Hij is desondanks best tevreden met zijn tijd, vooral omdat dat het voor hem een comeback betekende op de 10km van deze Bigi Broki Waka. Vorig jaar nam D’Andrade deel aan de 5km, terwijl hij de 9e, 10e en de 11e editie op zijn naam wist te schrijven.
De 18-jarige Foster toonde zich tevreden met haar tijd. Vorig jaar eindigde ze op de tweede plaats in een tijd van 48 minuten, hetgeen betekent dat ze deze keer met de tijd van 43 minuten en 32 seconden ruim vier minuten sneller heeft gelopen. Forster zegt dat haar voorbereiding naar de Bigi Broki Waka heel intensief is geweest.
Toemere, die vorig jaar afwezig was, zei na de race dat ze een goeie start kende, maar gaandeweg last kreeg van krampen. Hierdoor werd ze voorbij gelopen door Foster en Marlet. Toemere wist zich te herstellen en haar tempo op te voeren, maar kon de achterstand op Marlet en Foster niet meer goedmaken.

snelloop 1Ook bij de 5km was het een Guyanees die de overwinning opeiste, namelijk Devaun Barrington. Hij was met een tijd van 17 minuten en 11 seconden de snelste bij de mannen, gevolgd door de individuele loper Gilberto Aloeboetoe op 38 seconden achterstand. Carlos Felixdaal van SNL kwam na 18 minuten als derde binnen. Bij de dames was zijn clubgenote Sefania Wielzen de snelste in 22 minuten, 26 seconden. Genelva Diko van Profosoe volgde op de 5km als tweede dame in 24 minuten en 55 seconden, terwijl Rebekka Sanamin van Pondobasi 25 minuten en 11 seconden klokte als derde dame.

door Ivan Summerville

More
articles