Justitia Pietas Fides MMCMXLVIII

– ‘Poes Poesie’. “Lessons learned? Hoe dan en wanneer…?”. Op de maandagochtend loopt men een winkel binnen, waar beltegoed wordt verkocht en de kerstversierselen nog bondig hangen. “Gefeliciteerd…, hor”. ‘Waarmee…?’. “Bouta heeft beslist, dat Parmessar naar de EBS gaat om schoon schip te maken”. Elo…! Verificatie gebiedt via het Internet op straat te checken, met een dataverbinding bij een aan de machthebbers geparenteerde website. Inderdaad 05.44 is dat onheilsbericht inderdaad geplekt. Ongeloof, maakt langzaam plaats voor de zoveelste kater. Met de ervaringen in het AZP en een levensgroot CLAD-dossier ter hand, kan men alleen maar het hart vasthouden en denken: “Ze hebben het nog altijd niet geleerd…, ‘poespoesi’ niet samen met ‘de melk’ in één ruimte voor te sorteren. Het woord is intussen aan de vakorganisaties binnen de EBS. ‘Cash and Carry…’, of helemaal dus niet.

– “Piauw…!”. Jawel, hard boven Paramaribo en in het schemerdonker, dat ontluchtingsgeluid van een jetmotor. En echt niet een kleine. De A340-313 van China Airlines en ‘updated’ door de Airbusfabrieken in Frankrijk, kwam laag overvliegen en maakte een perfecte landing op Zanderij…, onder ‘touch down’ en ‘arrival’ vluchtnummer SLM – 993. SLM heeft daarmee weer wat verruiming in het stoelenaanbod voor de reizigers van/naar Amsterdam v.v. Hopelijk alleen daarvoor en geen geintjes, dat het bedrijf weer miljoenen aan verlies in opdracht van de aandeelhoudersvertegenwoordiging mag gaan zitten afboeken. Simpel vanwege het feit, dat de PZ-TCR uit de commerciële vaart kan worden gehaald en oenig ingezet om zogenaamd “veiligheid- en immuniteitredenen”.

– Pensioen. Duidelijk, dat Alcoa in combinatie met Suralco niet over de brug kwam, ter zake het door personeelsleden en de te pensioneren werkers verwachte financieel ‘afkooppakket’. De zaak gaat naar het uiteindelijk oordeel van de rechter ‘in civiel’. http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/12/28/berenstein-suralco-niet-geloofwaardig/

– Braak. Overal kan men horen, dat inbrekers te keer zijn gegaan in en bij bedrijven die voor een aantal dagen stil kwamen te liggen. Zo ook in de omgeving van het PZS-Paramaribo, van waaruit ‘modus operandi’ ener “boeroe” herhaling vond. Maar niemand die iets onderneemt, tegen de overbekende onverlaat. Braak en wegrukken/meenemen van onder meer waterleidingmeters of koperleidingen? Geheel zijn pakkie aan. En natuurlijk van zijn hongerig geraakte heler.

– Naar analogie. Waar lijkt het volgende uit een Belgische krant op? Juist ja! In Suriname zag men kans om ernstig strafwaardige recidive tot ambassadeur en/of minister te bombarderen. Lezen in noodzakelijkerwijs, getemperde verbazing maar weer mee. http://www.standaard.be/cnt/dmf20151223_02034999: De Zambiaanse zanger Clifford Dimba verkreeg presidentiële gratie tijdens het uitzitten van zijn 18-jarige gevangenisstraf voor de verkrachting van een minderjarige. Maar wat nog meer ophef veroorzaakte, is Dimba’s recente aanstelling als ambassadeur in de strijd tegen gendergerelateerd geweld. VN-mensenrechtenexperts hebben Zambia scherp bekritiseerd nadat president Edgar Lungu zanger Clifford Dimba, in Zambia bekend onder de artiestennaam ‘Generaal Kanene’, gratie verleende op 16 juli na slechts een jaar gevangenisstraf. In de gevangenis had de zanger het lied ‘Ulemu’ of ‘respect’ opgenomen ter ere van de president, en dat was Lungu blijkbaar goed bevallen.In 2014 was Dimba nog veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van een veertienjarige. Maar wat pas echt de gemoederen in binnen- én buitenland deed oplaaien, was zijn aanstelling tot ambassadeur tegen seksueel geweld. Temeer omdat de zanger sinds zijn vrijlating zelfs betrokken zou zijn in nog twee andere incidenten van geweld tegen vrouwen. ‘Deze schandalige vrijlating en aanstelling is niet alleen traumatiserend voor het slachtoffer in kwestie, maar ontmoedigt ook andere slachtoffers om soortgelijke misdrijven te rapporteren’, stelt Dubravka Simonovic, speciale VN-rapporteur inzake geweld tegen vrouwen. ‘Deze twee zaken ondermijnen de sterke boodschap tegen seksueel misbruik van vrouwen en meisjes, die door de originele straf nog werd ondersteund. Op deze manier wordt deze ernstige misdaad volkomen gebanaliseerd.’ Simonovic gaat verder: ‘Clifford Dimba krijgt nu een hoge positie toebedeeld en wordt zelfs afgeschilderd als een rolmodel in de bestrijding van geweld tegen vrouwen’. VN-experts hebben de regering van de Afrikaanse republiek intussen opgeroepen om de benoeming van Dimba meteen in te trekken en ervoor te zorgen dat er nooit meer gratie wordt verleend aan dergelijke misdadigers. Zelf verklaarde Dimba bij zijn wel erg bedenkelijke benoeming dat hij ‘…de president niet teleur zou stellen…’. Tot zover een verhalenbericht, dat zo uit de annalen van de republiek “SU” zou kunnen worden getrokken.

– ‘Voorspelbare zegen’. Zo doorzichtig als maar wat…, dat de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname, ondanks het openlijk gepubliceerde CV van Stanley Raghoebarsing, uiteindelijk de bal bij Siegmund Proeve terecht zou komen. Open goal…! En dan bepaald niet hoog over. Mutaties, oorzaken en gevolg? Ook op Buza.sr kon worden verwacht, dat Naarendorp uiteindelijk plaats zou moeten maken voor jongere inzet en revitaliserende kracht(-en). Er wordt sinds 2010 hoog gegrepen. Voorzitter KvK&F. Voorzitter van Economistenvereniging. Voorzitter OKB. Voorzitter van de Bankiersvereniging. Toe maar. De voorzitter/deken van de Balie, kreeg recentelijk ook hoog bezoek. Of niet dan…? Juist ja! ‘It’s crunch time’.

– Eer. De Franse politiehond ‘Diesel’ die bij een inval in Saint Denis omkwam, krijgt de hoogste Britse onderscheiding voor dieren. Diesel werd enkele dagen na de aanslagen in Parijs, doodgeschoten door de terroristen die zich in een verdacht huis bevonden. De onderscheiding, de ‘PDSA Dickin Medal’, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen door Maria Dickin. Zij wilde met de onderscheiding dieren eren die belangrijk werk tijdens de oorlog verrichtten. De Dickin Medal wordt vergeleken met het Victoria Kruis, de hoogste militaire onderscheiding. In totaal zijn sinds de invoering van de oorkonde tientallen dieren onderscheiden 30 honden, 32 postduiven, 3 paarden en een kat. Meerdere postduiven kregen de medaille omdat ze in de Tweede Wereldoorlog berichten overvlogen van Groot-Brittannië naar bezet Europa, onder meer naar het bezette Nederland. De 7-jarige Mechelse herder werd op 18 november het appartement in Saint-Denis ingestuurd om te controleren of de kust veilig was. “Ik verloor hem uit het oog toen hij een andere kamer in liep”, zegt zijn begeleider. “Toen barstte het geweervuur weer los.” De dood van de hond maakte veel los. Zo was de hashtag ‘je suis Chien’ (ik ben een hond) kort na de dood van Diesel trending op Twitter en bood Rusland, de Republiek Frankrijk een nieuwe hond aan. De puppy werd vernoemd naar een held uit een Russische folklore: ‘Dobrynya’. Het persmedium “The Sun” had opgeroepen om Diesel een medaille te geven en was een brievencampagne gestart. Tijdens een speciale ceremonie volgend jaar, zal Diesel postuum worden geëerd.

– Kromo. Nederlands zwemfenomeen Ranomi Kromowidjojo heeft bij zwemwedstrijden op het Franse eiland La Réunion twee keer een gouden plak binnengehaald. De olympisch kampioene was de beste op zowel de 50 meter rugslag als de 100 meter vlinderslag. Laatstgenoemde afstand legde ze af in 58,54 seconden en die tijd betekende een persoonlijk record. De 50 rug ging in 27,48.

– ‘Klari tori’. Amerikaanse commando’s hebben de beruchte IS-leider Abu Omar al-Shishani levend gevangengenomen, in de buurt van de stad Kirkuk in Irak. Dat meldde het Russische persbureau Tass. Het bericht is echter nog niet bevestigd door het Amerikaanse Pentagon. De in Georgië geboren IS-commandant, ook bekend als de ‘rode Tsjetsjeen’, zo genoemd naar zijn lange rode baard, is een veteraan uit de Russisch-Georgische oorlog van 2008. Op zijn hoofd staat een beloning van 5 miljoen dollar, uitgeloofd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Abu Omar is de afgelopen jaren al verschillende malen dood verklaard, voor het laatst nog in mei, juni en oktober van dit jaar. “Who is next, bro?!”.

Justitia Pietas Fides MMCMXLVIII

More
articles