SWOS: “Nieuwe algemeen directeur is partner”

“Elk bedrijf valt en staat met goed leiderschap”, aldus de voorzitter van de Staatsolie Werknemers Organisatie (SWOS), Lloyd Read. De voorzitter gaf aan dat in waarnemend directeur, Rudolf Elias, de vakbond een partner heeft gevonden. Met deze uitspraak deed Read een dringend beroep op president Bouterse, om de status van waarnemend naar permanent te veranderen. Kort na de toespraak van de voorzitter, werd aan president Bouterse gevraagd om het woord te richten tot het aanwezige publiek. Bouterse gaf duidelijk blijk van zijn trots en enthousiasme, door te beginnen met de uitspraak: “Vandaag is een dag van blijdschap, een dag om trots te zijn en geen dag voor lange speeches.” De president bracht daarna zijn felicitaties uit aan Staatsolie en de totale Surinaamse gemeenschap. Bouterse merkte verder op dat wanneer je op een verjaardag komt, je meestal een cadeau meeneemt. Zijn cadeau was gehoor geven aan het verzoek van de voorzitter van SWOS, en hij benoemde ir. Rudolf Elias ter plekke tot algemeen directeur. Dit heugelijk feit vond gisterochtend plaats, tijdens de viering van 35 jaar Staatsolie op het hoofdkantoor van GOw2 aan de Hogerhuystraat.

Tijdens de viering van het 35-jarige bestaan van Staatsolie en tevens de lancering van de Premium Diesel en Gasoline, kondigde Elias aan dat hij ervan overtuigd is dat vanaf nu Suriname nooit meer diesel hoeft te importeren. Er is meer dan voldoende diesel om de lokale markt te voorzien en de gasoline behoefte wordt voor 50% gedekt. Dit vertelde Elias gisteren tijdens de officiële introductie van de premium diesel en gasoline, die zijn geproduceerd in onze eigen raffinaderij. Elias vertelde dat de prijs van de crude-oil nu gedaald is tot US$ 25 voor een barrel.

Verder zei Elias dat op dit moment voldoende diesel in voorraad is om te kunnen exporteren. Volgens Elias zal Staatsolie meer deviezen verdienen door export van hoogwaardige diesel en er zal daardoor minder worden uitgegeven om brandstof te importeren. Tot slot bracht de kersverse algemeen directeur zijn dankt uit aan alle medewerkers van Staatolie die hebben meegeholpen om deze prachtige mijlpaal te bereiken.

De voorzitter van de Staatsolie werknemersorganisatie, Lloyd Read, spreekt vol lof over Staatsolie en de relatie die de bond heeft met het managementteam. Hij merkte op dat Staatsolie in goede tijden heeft geïnvesteerd in zaken die er nu in resulteren dat zij financieel en sociaal voldoende weerstand hebben om een korte crisis te overleven en zelf het bedrijf uit te bouwen. Read zei ook, dat de vakbond blij is en dat het bijdraagt aan arbeidsrust en een stimulerende werkomgeving helpt creëren. Verder merkte Read ook op, dat niet bij alle bedrijven in Suriname zo een situatie heerst en haalde aan dat bij Rosebel het management zich als zelfstandige natie gedraagt.” Deze opstelling brengt problemen met zich mee en dan maakt het niet uit hoeveel geld je ook hebt, uiteindelijk geeft het problemen, gelukkig heerst er bij Staatsolie een andere cultuur,” aldus Read.

door Gladys Findlay

More
articles