Welk belang dient onze Nationale Assemblee?

Op Vrijdag 11 december j.l. hebben wij met stijgende verbazing geluisterd naar de toespraak van het NDP-DNA-lid Stephen Tsang. Meneer Tsang die uit de zak van de Surinaamse belastingbetaler een riante vergoeding geniet, bracht velen in verwarring en vertwijfeling door zijn benadering. Dat bleek ook uit de opmerking van het DNA-lid Jogi. Dhr. Jogi was niet alleen hierin. Velen onder ons vroegen zich af of wij naar de Surinaamse DNA luisterden of naar de volksvertegenwoordiging van de Volksrepubliek China.

Van een DNA-lid uit ons land, ongeacht uit welke partij/etnische groep hij/zij ook voortkomt, verwachten we dat zijn/haar vertrekpunt het Surinaams belang is en het belang van elke Surinamer. Dat Surinaams belang wordt gediend door eerbied en respectering voor onze wetten en regelgeving te eisen, evenals voor onze territoriale integriteit. Het is dan ook zeer verontrustend wanneer een DNA-lid, nota bene van de regeringspartij, zich niet houdt aan de Surinaamse wetten en regels door burgers van de Volksrepubliek China te verdedigen. En dat niet alleen; de oplossing zoals hij die voorstaat voor dit probleem, is dat wij onze Surinaamse wetten en regels moeten veronachtzamen.

Het bewuste DNA-lid stelt een groot deel van zijn spreektijd ten dienste van het aanprijzen van de Volksrepubliek China en het aantonen dat wij, Suriname, China tekort doen en niet voldoende respect betonen. Hij schroomt er niet voor een beeld te scheppen, als zouden de schenkingen en leningen die Suriname ontvangt van de Volksrepubliek China, voortkomen uit pure goedheid van het hart van deze vreemde mogendheid en daarom ook onze onvoorwaardelijke dankbaarheid verdienen.

Het is zeer verontrustend aan te moeten nemen, dat een lid van het hoogste college van Staat zo onnozel is, dat hij niet beseft dat in de buitenlandse politiek elke handeling een doel heeft en dat het belang van de betreffende vreemde mogendheid, er in de eerste plaats mee gediend wordt. En dat het aan Suriname is te waken voor zijn belang en hij, als DNA-lid, juist daar een belangrijke rol in zou moeten vervullen, door elke gave en/of lening kritisch te beoordelen in het belang van Suriname.

Ernstiger wordt het als het DNA-lid zijn rol daadwerkelijk ziet als verdediger van de belangen van de Volksrepubliek China. Dit is absoluut onacceptabel voor ons als volk van Suriname! Het is daarom ook meer dan zorgwekkend, dat na het afsteken van deze onsmakelijke toespraak, het DNA-lid bejubeld werd door verscheidene leden van zijn fractie, met name de fractievoorzitter, de voorzitter van DOE en de ondervoorzitter van DNA. Is het thans zover, dat nu na 40 jaar onafhankelijkheid, we worden aangedragen als wingewest van de Volksrepubliek China? Waakzaamheid is daarom geboden in deze!

Ingezonden

Publiciteitsdienst DA’91

More
articles