Minder vuurwerk dit jaar

De autoriteiten verwachten dat dit jaar veel minder vuurwerk zal worden afgeschoten dan vorig jaar. Volgens de administratie van de afdeling Invoer Uitvoer en Deviezencontrole (IUD) van het ministerie van Handel en Industrie (HI), zijn tot op heden ‘slechts’ 59 containers met vuurwerk geïmporteerd vanuit China. Dat is beduidend minder dan de 80 containers die in 2014 zijn binnengebracht. Aroen Jadoenath-misier, hoofd IUD, heeft de statistieken vandaag met De West gedeeld.

Hoewel er tot 31 december nog containers het land binnen mogen, verwacht Jadoenath-misier niet dat het aantal zal oplopen. Het al geïmporteerd vuurwerk vertegenwoordigt een totale waarde van US$ 1.5 miljoen en is exclusief vrachtkosten en verzekeringen. . “De importperiode duurt tot en met eind december, maar de meeste importeurs ontvangen tijdens de kerstdagen al hun laatste containers”, aldus Jadoenath-misier.

Het aspect van vuurwerkveiligheid is elk jaar een zorgpunt.

Het Korps Brandweer Suriname (KBS) ontwikkelt in dat kader speciale voorlichtingsprogramma’s en activiteiten met het doel het aantal ongelukken te beperken.

Bijeenkomst vuurwerkveiligheid

‘Het is decembermaand, feestmaand, houdt het leuk, gezellig en veilig’, is de boodschap welke het KBS vorig jaar gebruikte bij het uitvoeren van het veiligheidsprogramma. Ook dit jaar wordt er gebruik gemaakt van deze boodschap. Het streven van het KBS tijdens de vuurwerkperiode is om het aantal vuurwerkincidenten steeds te verminderen. Om dit te bereiken, wordt er elk jaar een voorlichtingsprogramma uitgevoerd, waarbij de aandacht gericht is op de jeugd, aangezien zij het meeste vuurwerk afschieten.

De brandmeester van het KBS, Ulrich Coats, geeft aan De west te kennen, dat er in samenwerking met de Bestuursdienst Commissariaat Noord-Oost, bijeenkomsten zijn gepland voor het geven van informatie over vuurwerkveiligheid. Een van de bijeenkomsten is met bewoners uit de volgende wijken: Geyersvlijt, Blauwgrond, Beekhuizen en Munder. Op 11 december vindt er ook een informatiedag plaats te Indra Mayo. Dit is onderdeel van het scholenprogramma, waarbij verschillende scholen worden uitgenodigd. Het doel hiervan is om zoveel als mogelijk de gemeenschap bewust te maken van de gevaren van vuurwerk.

Er zullen verschillende betrokkenen, zoals de politie-eenheid, vertegenwoordigers van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) en vertegenwoordigers van de Dierenbescherming, aanwezig zijn op de informatiedag. Ook dit jaar wordt gebruik gemaakt van het thema: ‘Knalvuurwerk kan zorgen voor letsels’.

Vuurwerkslachtoffers minder

Het KBS weet nog niet of de periode waarin vuurwerk afgeschoten mag worden, hetzelfde is als vorig jaar. De afgelopen drie jaar was de afschietperiode van 27 december tot en met 2 januari. Dit vanwege het stijgende aantal ongelukken met vuurwerk.

Uit cijfers van vuurwerkslachtoffers die geregistreerd staan bij het AZP, blijkt er over de afgelopen vier jaar een lichte daling te zijn. In de jaarwisseling van 2011-2012 was het aantal slachtoffers 50, terwijl die in de jaarwisseling 2012-2013 daalde naar 32, gevolgd door 2013 met 26 en 2014 met 19 slachtoffers.

door Kimberley Fräser

More
articles