Consumentenkring: ‘Verdere devaluatie SRD door slappe overheid’

Volgens Albert Alleyne, voorzitter van Consumentenkring Suriname, zal de SRD verder devalueren. Dit is volgens hem het gevolg van een slappe overheid. De Consumentenkring had een oproep aan het ministerie van Handel en Industrie gedaan om prijsanalyses uit te voeren, maar deze zijn tot op heden nog niet uitgevoerd.

Eerder riep Alleyne winkeliers op om hun prijzen niet onnodig te verhogen, omdat dat een verdere devaluatie van de SRD alleen maar zou stimuleren. “Dat de prijzen zouden stijgen, wisten we al, maar het moet op een eerlijke, transparante manier gebeuren”, legt hij uit in een vraaggesprek met De West. Volgens Alleyne zou het ministerie van Handel en Industrie prijsanalyses moeten uitvoeren, zodat consumenten zullen weten hoeveel de prijzen gaan stijgen. Van alle producten zou volgens Alleyne alleen het deel van de prijs mogen worden verhoogd, dat belast is met de dollar. Dat deel is het deel dat te maken heeft met de mate van import van een bepaald product.

Wat er nu gebeurt, is dat winkeliers de prijs van het totale product de lucht in gooien, zonder eerst te kijken naar wat voor verhoging redelijk is. Op deze manier verlopen de verhogingen dus niet eerlijk en transparant.

Een voorbeeld van de prijsverhoging van een product dat de Consumentkring is opgevallen, is de prijs van Nutrilon babyvoeding. De prijs daarvan is sinds de devaluatie van de SRD gestegen met 25 tot 30 procent. Kostte een blik babyvoeding eerder SRD 16-, dan is dat nu verhoogd naar SRD 20,-. Dit is volgens Alleyne een voorbeeld waarbij er misbruik wordt gemaakt van de huidige situatie.

Een oplossing zou volgens de voorzitter van de Consumentenkring dus zijn dat er controles worden uitgevoerd op de prijsverhogingen, zoals al eerder aangegeven. “Als we het oneerlijke beleid van de winkeliers zouden afstraffen, dan zou de koers niet verder hoeven stijgen”, aldus Alleyne. Waarom dit nog niet gebeurd is, is volgens hem het gevolg van een slappe overheid: “De situatie wordt gewoon gedoogd. De winkeliers gebruiken de nieuwe, nog hogere straatkoers, waardoor de prijzen nog verder de lucht in gaan. De overheid accepteert dat gewoon.” Een verdere devaluatie sluit Alleyne dan ook niet uit. Dat is volgens hem een logisch gevolg op het handelen van de winkeliers naar de hogere straatkoers.

-door Leanne de Munnik-

More
articles