Opkomende leiders kunnen zich spiegelen aan Gandhi

In het kader van de viering van 147 jaar Mahatma Gandhi, zegt de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, dat opkomende leiders zich kunnen spiegelen aan het denkbeeld van Gandhi. Op de jaardag van Gandhi wordt de strijd van Gandhi voor eerlijkheid, gelijkheid, geweldloosheid, vrede en saamhorigheid herdacht. In 2007 heeft de Verenigde Naties een resolutie aangenomen, waarin 2 oktober, de jaardag van Gandhi, werd uitgeroepen als de Internationale Dag van Vrede en Geweldloosheid. Bij het standbeeld van Gandhi werd vandaag een krans gelegd.

“Wanneer wij in een Surinaamse gemeenschap zijn met een heel grote hindoestaanse cultuur met alle waarden en normen, is het zeker een eer voor de Surinaamse samenleving om een leider als Mathatma Gandhi te herdenken”, aldus Peneux in zijn speech.

Hij zegt dat er in de geschiedenisboeken veel over deze bijzondere leider staat geschreven. Net als andere grote leiders, zoals Martin Luther King, is Gandhi een voorbeeldfiguur voor jonge Surinamers.

Peneux heeft toegezegd dat het ministerie het standbeeld van Ghandi zal meenemen in een project dat voorziet in het onderhoud van alle monumentale gebouwen en standbeelden. De Indiase ambassadeur, Murugesan Subhashini, herdenkt Ghandi als een man die in zijn menslievendheid geen plek kon maken voor geweld. In haar boodschap zei ze: “Vandaag de dag wordt Ghandi herinnerd door zijn streven naar geweldloosheid en humanisme”. Zij bracht ook dank uit aan een ieder die op welke wijze dan ook, geholpen heeft om het standbeeld van Mathatma Gandhi en omgeving te renoveren. Dankzij deze onvermoeibare inspanningen, is de plaats waar het standbeeld staat, veranderd in een mooie plek in het centrum van de stad.

door Kimberley Fräser

More
articles