“Ik praat nu over Binnenlandse Zaken en niet over partijpolitieke zaken”

Nadat de beëdiging van de 15 ministers gisteren in de Anthony Nesty Sporthal heeft plaatsgevonden  hebben de meeste nieuwe ministers het roer overgenomen van hun voorgangers. Zo ook Mike Noersalim van de PL-groep onder leiding van Sapoen. Noersalim heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken toegewezen gekregen. Echter wil de BiZa-minister niet praten over groep Sapoen van de PL of over partijpolitieke zaken, maar over Binnenlandse Zaken.

Volgens Noersalim heeft hij een heel warme ontvangst gehad op het departement waar hij voor vijf jaar aangesteld is als eindverantwoordelijke indien hij zijn werk naar behoren doet. De bewindsman van BiZa is ingenomen met het feit dat hij de minister van het departement geworden is waar hij in de periode van gewezen minister Soeharto Moestadja twee jaar ICT-werkzaamheden uitvoerde. “Op basis van mijn profiel ben ik benaderd nadat de president een handreiking gedaan heeft. Het ligt nu in de bedoeling om alle koppen bij elkaar te steken om het werk naar behoren uit te voeren.”

Noersalim geeft verder aan dat het in zijn bedoeling ligt om het pad van zijn twee voorgangers, Soeharto Moestadja en Edmund Leilis, te volgen. “Het pad dat de heren bewandelden voor goed beheer van het ministerie is er eentje dat vastgelegd is in het regeerakkoord. Dit neem ik als uitgangspunt om aan het werk te gaan, dus hoef ik het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Er zijn een aantal concepten die beslist meegenomen zullen worden. Het gaat onder andere om het concept van IDEE-ambtenaar oftewel Integer Deskundig Efficiënt en Effectief ambtenaar. In geval dat concept uitgevoerd zal worden, wordt Binnenlandse Zaken een overheidsorgaan waarbij er gesproken zal worden van een kostenbesparend departement. Volgens Noersalim heeft de president vaker gezegd dat er op heel wat vlakken kosten gedrukt moeten worden. Vast staat dat er eerst een stukje evaluatie komt om het personeel op posten in te zetten waar ze effectief en efficiënt hun werk naar behoren kunnen doen. “Het is net als een voetbalteam met spitsen, middenvelders en verdedigers. De spelers moeten worden ingezet op posten waar ze het best fungeren.”

More
articles