Surinaamse kunstenaars als gemeenschapsvormers

In onze gemeenschap zijn enkele moderne kunstenaars actief die bewust de creatieve kracht van onze culturele diversiteit benutten. Dit doen ze door rechtstreeks elementen te ontlenen aan de lokale, zelfstandige cultuur – en kunstuitingen van de etnische groepen waaruit ze voortkomen. Hun werk noem ik daarom niet modern, zonder meer, maar ‘authentiek moderne kunst’. Het is kunst met een lokale karakeristiek van artistieke aard met een globaal moderne interculturele uitstraling. Deze kunstvorm biedt de kijker een stukje zelfherkenning, terwijl hij of zij niet op de maker lijkt.

Een van de pioniers van deze kunstvorm, is de vandaag jubilerende Soeki Irodikromo. In mijn visie doorbreekt zijn authentiek moderne kunst in beeld en woord cultuur/etnische barrières; zodat gaandeweg Surinamers sociaal, cultureel en geestelijk aan en / of met elkaar verbonden raken. Dit bracht hij tijdens Carifesta V111 (2003) treffend tot uitdrukking: “My roots lay buried in Suriname. This means that I have the ways and customs of a Surinamer. I can wear a pangi, sing a hindustani song or tell an Anansi tori. It’s all part of me. That’s why the theme of my work is ‘Kulturu kon Makandra’. Cultures come together. I get inspiration from all the sub- cultures of which Suriname exists.” Dit wil zeggen dat de Surinamer Irodikromo zijn Javaanse afkomst niet verloochent en tegelijkertijd alle karakteristieken die niet tot zijn eigen origine/ afstamming behoren, respecteert en ook aanvaardt als Surinaams.

Kortom, als Surinamer kan hij in een en dezelfde beweging het belang van de cultuur van zijn groep en het belang van de cultuur van de ‘andere’ Surinaamse groep tegelijkertijd benadrukken en overschrijden. Enkele andere kunstenaars die ook authentiek moderne kunst maken, zijn o.a. Marcel Pinas, Humphrey Tawjoeran en Winston van der Bok en Ranjan Akloe. Zelf kom ik niet voort uit een bepaalde culturele hoek. Wel onderga ik al decennialang dagelijks cultuurinvloeden uit de wereld rondom mij. Voeg die toe aan mijn van huis uit meegekregen identiteit. En ontwikkel zodoende – gaandeweg – een dynamisch vloeiende identiteit met een interculturele anima en houding. De zelfstandige ideeënkunst die ik maak, staat bekend als Wildcoast Art. Wildcoast Art. put inspiratie uit het zelfstandig karakter van de petrogliefen en het Afakaschrift die respectievelijk door onze regenwoudkunstenaars, de sjamaan van Werehpai en Afaka werden gemaakt. Als ideeënkunst levert Wildcoast Art ook een bijdrage aan het slechten van cultuur/ etnische barrières. In die zin dat het de fundamenteel en blijvende multiculturele eigenheid van onze samenleving mede transformeert naar een intercultureel niveau. In zo een ideale multiculturele samenleving, zijn de groepen dus op vol – menselijke wijze bij elkaar betrokken, casu quo tonen ze liefde voor elkaar! Met dien verstande, dat Wild-coast Art dit ideaal, dat sterk in onze gefragmenteerde gemeenschap leeft, mede realiseert door middel van verschillende verschijningsvormen, bijvoorbeeld in mezelf als een levendig, beweegbaar driedimensionaal intercultureel kunstwerk. Hierbij moet u denken aan mijn handel, wandel, doen en laten in onze samenleving. Denk ook aan beelden op het platte vlak die de kijker creatief, inventief en innovatief verwijzen naar de culturen die mij beïnvloeden. Of via mijn mondelinge optredens: vraaggesprekken, statements, lessen, colleges en de inhoud en strekking van mijn schriftelijke producties: boeken, manifesten, essays, en dit artikel als voorbeeld.

Ingezonden: Luciel E. Becker

More
articles