Godo broko siri panja

“Godo broko siri panja”. Met deze odo werd de eerste presentatie verzorgd over de Afro-Surinaamse mode, wat een onderdeel was van het seminar Afro-Surinaams Cultureel Erfgoed dat van 10 tot en met 11 juli aanstaande wordt gehouden. Het seminar wordt georganiseerd door NAKS. Men is al in 2014 met de voorbereidingen gestart, maar nu wordt het seminar pas gehouden.

De officiële opening werd verricht door de directeur van Cultuur, Stanley Sidoel. Het is volgens hem belangrijk de cultuur te blijven behouden. Het gaat dan niet alleen om de Afro-Surinaamse cultuur, maar ook om cultuur van andere volkeren in Suriname. Dit seminar heeft als doel om een beeld te krijgen van al het cultureel erfgoed dat niet of slechts gedeeltelijk is geregistreerd. Het gaat onder andere om erfgoed met een culturele of wetenschappelijke waarde. Het is van groot belang om een overzicht te maken van al de culturele erfgoederen en deze te omschrijven. Op die manier zal Suriname in staat zijn om een nationale lijst van cultuurgoederen op te stellen om op basis daarvan een nationale catalogus van cultureel erfgoed Suriname te kunnen maken.

Voor dit seminar heeft men ook een inventarisatie gemaakt van het Afro- Surinaams cultureel erfgoed welke men gebruikt voor het seminar. Het gaat onder andere om zaken waar men direct van kan zeggen of ze levend, praktisch verdwenen of uitgestorven zijn. Een voorbeeld:  lijkbewassing wordt nog steeds gedaan en is dus levend gehouden, boekbinden en boten maken zijn praktisch verdwenen, terwijl kopersmeden, blikslager, vatenmaker  allemaal uitgestorven zijn.

Ook op het gebied van muziekstijlen heeft men een lijst gemaakt waarop bijvoorbeeld wordt aangegeven dat kawina populair is, maar niet in haar oorspronkelijke vorm. Ook kaseko lijkt vervormd. Het ligt in de bedoeling om op de laatste dag van het seminar na te gaan als de ingewonnen informatie aangeboden kan worden aan de overheid. Tevens zal men ook nagaan hoe het beleid ter bescherming en conservering ingevuld moet worden, gelet op aan te bieden opleidingen, tentoonstellingen , studies en boekwerken.

More
articles