Maduro niet meer naar Caricom Summit

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zal vandaag niet meer aanwezig zijn op de CARICOM Heads of Government Summit. De aankondiging volgt na een vurig pleidooi van de Guyanese president David Granger tijdens de opening van de top op Barbados, waarbij hij opriep voor de volledige steun tegen een op 26 mei 2015 vervaardigd maritiem decreet van Caracas dat gericht is op de claim van virtueel alle Atlantische wateren van Guyana.

Maduro zou naar verwachting vandaag aankomen, maar het is gebleken dat vicepresident Jorge Arreaza zal arriveren.

Er is geen reden gegeven voor de wijziging. Analisten zeggen dat het betoog van Granger gisteravond voor de regeringsleiders waarbij hij hun steun had verzocht en hen had gewaarschuwd dat Venezuela’s expansionistische maatregelen een dreiging vormde voor verschillende CARICOM-landen, weinig opties had overgelaten dan een regelrechte veroordeling van Caracas door de regionale instantie. De geplande verschijning van Maduro op de top, was blijkbaar georkestreerd door verschillende CARICOM-leiders met nauwe banden met Venezuela via het lidmaatschap van hun land bij de alternatieve ontwikkelingsgroep, ALBA .

Bronnen hebben aangegeven dat Venezuela en de CARICOM-bondgenoten op zoek waren naar een manier om de internationale rel die is veroorzaakt door het Venezolaans maritiem besluit, in de kiem te smoren. Venezuela’s westelijke buurland Colombia heeft eveneens een formeel bezwaar tegen het maritiem decreet geleverd, evenzo het oostelijker gelegen CARICOM-lidland Suriname.  Guyana heeft aangedrongen op een sterke verklaring van de CARICOM waarin het Venezolaans besluit wordt veroordeeld. Volgens planning zal het communiqué van de Summit morgen worden vrijgegeven.

More
articles