Noreen Cheung verliest rechtszaak tegen Parbode

PARAMARIBO – Afscheidnemend parlementslid Noreen Cheung heeft het kort geding verloren dat ze vorig jaar tegen de uitgeverij van het maandblad ‘Parbode’ had aangespannen. De rechter veegt alle eisen van Cheung van tafel en veroordeelt haar tot het betalen van de proceskosten.

Cheung begon de zaak nadat in april 2014 een interview met haar in Parbode was verschenen. Het interview stelt onder meer dat het parlementslid ‘twijfels heeft over de amnestiewet’. Hoewel haar uitlatingen op band staan, startte Cheung toch een rechtszaak tegen Parbode. Volgens haar was sprake van laster. Naast schriftelijke excuses eiste Cheung van Parbode een rectificatie via verschillende kranten en nieuwssites.

De rechter in kort geding gaat echter met geen enkele eis van Cheung akkoord. “De Kantonrechter is van oordeel dat uit haar citaten inderdaad begrepen kan worden dat Cheung twijfels heeft over de amnestiewet. Immers stelt ze zelf dat de kwestie voor haar ‘nog altijd een vraagteken’ is. Cheung heeft verder niet betwist dat ze deze uitlatingen heeft gedaan”, staat in het vonnis te lezen. “Wanneer Parbode dat dan ook zo in een artikel opneemt, kan hen geen onzorgvuldigheid of onrechtmatig handelen worden verweten.”

Journalist Pieter Van Maele, die het betwiste interview met Cheung heeft gemaakt, is erg tevreden met het vonnis. “Het voelt vooral goed dat er na langer dan een jaar eindelijk een einde is gekomen aan een kort geding dat werkelijk nergens op gebaseerd was. In die zin is het ook een overwinning voor de persvrijheid, die is verankerd in de Surinaamse grondwet.”

Cheung Noreen parbode

More
articles