Samenwerking tussen NDP en VHP??

Eerlijke partijen

Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne hebben de deelnemende partijen en combinaties hun programmapunten gepresenteerd. Vaak willen partijen samenwerken als hun programmapunten in overeenstemming gebracht kunnen worden. Een samenwerking tussen de NDP en de VHP levert hen in totaal minimaal 34 DNA zetels op. Momenteel zijn er in beide organisaties krachten die pleiten voor een coalitievorming. Het jammerlijke is dat de pleiters van deze samenwerking geen argumenten aanvoeren, die onderbouwd zijn door programmapunten. De VHP heeft het tijdens haar campagne steeds over corruptie gehad, hetgeen impliceert dat de VHP een eerlijke partij is. De heer Bouterse heeft recentelijk gezegd dat hij met eerlijke partijen wil samenwerken. De partijen ABOP en PL zullen niet in zijn vizier zijn. Voor een ieder is duidelijk waarom de VHP voor de NDP aantrekkelijk is: de NDP hoeft dan maar met een partij zaken te doen en heeft tegelijkertijd tweederde meerderheid in het parlement. Als hij niet naar de VVV wil gaan, is de enige optie een samenwerking met de VHP te bewerkstelligen. De heer Bouterse wil deze samenwerking dus om PRAKTISCHE redenen en niet op basis van programmapunten.

OPPORTUNISME

Er zijn nogal wat prominente VHP-ers die pleiten voor een samenwerking met de NDP. Zij vinden dat de leiding van de partij de uitgestoken hand van de heer Bouterse moet vasthouden de komende vijf jaren. Het enige argument van deze VHP- ers is dat het zeer ongewenst is dat hun partij nog vijf jaren in de oppositie moet blijven. Ze voeren aan dat de partij dan niets voor haar achterban kan doen. Wel, de achterban begrijpt wel degelijk dat de partij die in de oppositie zit niet veel kan doen. De NDP heeft ook 10 jaren in de oppositie gezeten. En nu?

De VHP zat van 2000 – 2010 in de regering. Toch is de VHP in 2010 afgewezen, omdat volgens de kiezers, de VHP voor de achterban niet veel had gedaan. Blijkbaar willen zij die een samenwerking bepleiten, ruimte creëren om te kunnen sjoemelen en allerlei benoemingen, gunningen, grond en concessies, in de wacht slepen.

Wel nu, deze zaken komen niet in de collectie van programmapunten van de VHP voor. Welke zijn de andere BELANGEN die gediend moeten worden? Het is een zeer slechte zaak, indien OPPORTUNISME, de leidraad moet zijn voor de samenwerking.

Strijd

De verkiezingsstrijd heeft duidelijk gemaakt dat de uitgangspunten van V7 en NDP verschillend zijn. Moet de VHP-leiding de MACHTSTAAT, het CORRUPTIE faciliterend  beleid, de STRAFFELOOSHEID, de VERSPILLING, de LEGE STAATSKAS vergeten? Geloofden zij in hun eigen verhaal of hielden zij de kiezers voor de gek? En hoe zit het met het terugdraaien van de AMNESTIEWETen het opsluiten van al die “corruptelingen” ? Gaan ze broederlijk met hen feestvieren? Gaat de VHP meewerken aan het realiseren van het treinproject? Indien het project niet doorgaat, dan zal dat deels aan de VHP worden toegeschreven. Gaat de VHP het ziekenhuis van Wanica afbouwen? Vanwaar zal de VHP de middelen halen? Hoe zal Charles Pahlad zich voelen? Gaat de VHP de Family and Friends huldigen en zelf toetreden als een prominent lid van deze club?

Leidt de VHP aan geheugenverlies? Moeten Asis Gajadien en Sharmila Mansaram slapeloze nachten krijgen? Wat zal de houding van de VHP zijn bij de behandeling van de ontwerpwet  “Het CONSTITUTIONELE HOF”  in DNA? Zal ze voor aanname stemmen? ”

Zal er dan een gedragsverschil zijn tussen een PL die de aanname van de amnestiewet ondersteunde en een VHP? Zal de VHP daardoor geen imagobeschadiging oplopen? Welke politieke inbreng zal de VHP als aanhangsel van de NDP hebben? De VHP kan als dekmantel dienen voor de door de vorige regering aangerichte “chaos”. Gelukkig zei de heer Santokhi: ” We gaan voor een strijd en we zullen die voortzetten, ongeacht het aantal zetels dat we hebben behaald”.

Regeerstijl

De NDP heeft de meerderheid in het parlement. De heer Bouterse heeft als president een eigen regeerstijl ontwikkeld. Ministers naar huis sturen, ministeries uithollen, directieven geven aan ministers en geen verantwoording afleggen aan het parlement. Toezeggingen doen aan het parlement en die niet nakomen. Kan een VHP die een democratisch regeerstijl voorstaat, de autoritaire regeerstijl van Bouterse aanvaarden? Heeft de VHP politieke principes of hanteert zij het adagium: ” het doel heiligt de middelen?”

Belofte van de heer Bouterse heeft geen enkele waarde. Voor hem is MACHT heilig. Zij die een samenwerking tussen de VHP en de NDP voorstaan, zouden er goed aan doen het advies luidende “bezint eer gij begint” goed  ter harte te nemen en daarbij in gedachten hebben de splijtzwam strategie van de NDP.

Ingezonden: Soerdj Badrising

More
articles