DOE voor meer preventieve gezondheidzorg

Commit to be Fit: “Eat wise & drop a size”

Auteur: Drs. Robert Mohamed

Medicus verbonden aan de politieke partij DOE en tevens DNA kandidaat no.10 voor Paramaribo. Gezonde burgers en gezonde gezinnen zijn een basisvoorwaarde voor een gezonde economie en ontwikkeling van het land.  Goed gezondheidsbeleid is daarom van enorm  belang.  Op basis van feiten en cijfers die voorhanden zijn, moet er beleid gemaakt worden.

Doodsoorzaken

Als we kijken naar de top 10 doodsoorzaken in Suriname, zien we dat in het jaar 2011 de top 5 bestond uit:  hart- en vaatziekten (767), kanker (390) en suikerziekte (251) ,  doodgeborenen (236  ) en zelfmoord (127). Zie onderstaande tabel 1.

Tabel 1 belangrijkste doodsoorzaken in Suriname

Uit deze cijfers kunnen we dus concluderen dat hart-en vaatziekten de grootste killer zijn binnen onze samenleving. Dit is niet iets nieuws, maar wereldwijd al een decennium gaande.

Bij het herdenken van de Internationale Nierendag op 13 maart 2015  is ook duidelijk geworden  dat het aantal Surinamers, welke kampt met nierfalen op basis van aderverkalking in de nieren, drastisch aan het toenemen is, alsook zij die niervervangende behandeling in de vorm van dialyse behoeven. Hoge bloeddruk en suikerziekte verhogen het risico op aderverkalking in het hart , nieren en in de hersenen.

Kosten

De kosten van hart-bypass en dotter ingrepen zijn enorm hoog. Ook het levenslang drie maal per week dialyseren gaat gepaard met een enorm extravagant prijskaartje. Een groot deel van hetgeen begroot wordt voor de gezondsheidszorg, gaat daardoor naar investeringen t.b.v. het professionaliseren, verbeteren en uitbreiden van deze gespecialiseerde diensten. Dit is onontkoombaar.  Echter, gezien het feit dat het voorkomen van hart- en vaatziekten mogelijk is gebleken, alsook verergering  van deze ziekten –  mochten zij al bestaan – is DOE van mening dat meer dan ooit  tevoren er geïnvesteerd moet worden in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Een gronprakseri is dan: hoe houden wij gezonde mensen gezond en hoe kunnen wij voorkomen dat mensen die al lijden aan de gevolgen van hart- en vaatziekten in een dialyse- of beroertetraject  belanden?

Risicofactoren

Hart- en vaatziekten, welke zorgen voor een verhoogde kans op vernauwing van de slagaderen (aderverkalking), angina pectoris (pijn op de borst), nierschade, een hartinfarct of een beroerte, zijn al geruimte tijd geassocieerd met specifieke risicofactoren.

De belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn:

* een hart- en vaatziekte hebben doorgemaakt, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap

* diabetes mellitus (suikerziekte);

* reumatoïde arthritis (rheuma )

* verminderde werking van de nieren ( nierfalen)

* hoge bloeddruk

* een verhoogd cholesterolgehalte

*een vader, moeder, broer of zus die vóór de leeftijd van 65 jaar een hart- of vaatziekte heeft gekregen

* roken (de grootste risicofactor)

* stress;

* te weinig lichaamsbeweging

* overmatig alcoholgebruik;

* ongezonde voeding ( fast- en junkfood/ vettig eten )

* overgewicht.

Het risico op hart- en vaatziekten neemt toe met de leeftijd en is voor mannen groter dan voor vrouwen. Iemand van hindoestaanse afkomst heeft een grotere kans op hart- en vaatziekten. Sommige factoren geven meer risico dan andere; samen versterken de risicofactoren elkaar.

DOE benadering

DOE zal zich inzetten op beleidsniveau om preventieve maatregelen  te nemen om risico’s  te verlagen. Een  belangrijk deel  van de begroting zal onder meer worden geïnvesteerd in gemeensschapseducatie met de volgende doelen:

* Gezondheidsvoorlichting en -opvoeding toegangelijk/ begrijpelijk  te maken voor elke burger.

* Het rookgedrag onder onze bevolking ontmoedigen en het goede beleid van de overheid in het kader van de anti-tabakswet verder  voortzetten en uitbreiden.

* Overgewicht en obesitas in een vroeg stadium bijv. vanaf de lagere school opsporen en tegen  gaan door:

– Gezonde voeding te promoten

– Lichamelijke activiteit te bevorderen door het MINOV samen te laten werken met het ministerie van Volksgezondheidszorg en het ministerie van Sport- en Jeugdzaken en het ministerie van Openbare werken  om zodoende in een zo vroeg  stadium lichamelijke beweging als lifestyle te stimuleren. Buurtwerk zal geïntegreerd moeten worden in een gedegen   jeugd-en   sportbeleid. Sportverenigingen en bonden dienen beter ondersteund te worden. Noodzakelijk is  het moderniseren,    opzetten    en onderhouden van    openbare sportvelden,  waarbij  het  beheer  in  partnerschap  met  particulieren  moet  worden gestimuleerd.Verder  heeft  de  zwemsport nog een  50m baan  nodig  die  aan  alle internationale eisen voldoet.

* Serieuzer reclamebeleid  als het gaat om ongezonde voeding en alcohol.

* Verbeteren van de voorlichting om de therapietrouw aan medicijnen te bevorderen om het risico op hart- en vaatziekten verder te verlagen.

Bronnen

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/16472

http://www.nospang.com/index.php?option=com_content&view=article&id=39061:stijging-aantal-dialysepatienten-naar-11&catid=73:binnenland&Itemid=65

https://doemee.sr/wp-content/plugins/pdf-viewer-for-wordpress/web/viewer.php?file=https://doemee.sr/wp-content/uploads/2015/05/DOE-Verkiezingsprogramma-2015-2020-27April151.pdf

 

Robert Mohamed

More
articles