Leden nieuw parlement verplicht pensioenpremie

De Nationale Assemblee (DNA) leden, die zitting zullen nemen in het nieuwe parlement, zijn verplicht om pensioenpremie te voldoen. Dit is een van de wijzigingen in de Wet geldelijke voorzieningen leden en gewezen leden van DNA. Met 27 algemene stemmen werd de wijziging gisteren tijdens de openbare vergadering in DNA goedgekeurd. DNA heeft met deze wet eveneens alle onregelmatigheden in pensioen en uitkering van alle gewezen leden weggewerkt. Het pensioen gaat niet langer in op elk willekeurig tijdstip bij tenminste 6 jaren lid te zijn, maar is nu gebonden aan de in Suriname voor pensioen redelijk aanvaardbare leeftijd van 55 jaar. Ook de zittingsperiode van 6 jaar is in de gewijzigde wet gesteld op 4 jaar en 6 maanden. De initiatiefnemers voor deze wet zijn: Anton Paal, Waldie Ajaiso, Guno Castelen, Harish Monorath, Soetimin Marsidith en Mahinder Rathipal.

DNA vergadering startte gisteren drie uren later dan was gepland. Dit kwam door diverse redenen. Volgens de voorzitter van DNA, Jennifer Geerlings-Simons, is er in de eerste instantie rekening gehouden met de partijen/combinaties, die zich gingen registreren bij het Centraal Hoofd Stembureau (CHS) voor deelname aan de verkiezingen, met name V7. Hierdoor waren de zes partijen van de combinatie V7 niet aanwezig. Daarnaast konden bepaalde DNA-leden niet aanwezig zijn, omdat zij aanwezig waren bij de beëdiging van de nieuwe Aucaanse granman, Bono Velantie. Granman Gazon Matodja is op 1 december 2011 overleden. De beëdiging en installatie van de nieuwe granman vond nu pas plaats.
Er is ook rekening gehouden met het heengaan van oud-griffier, Paulus Wolf op 13 maart. Hij fungeerde als griffier in de periode 1973-1787. Wolf stierf op de leeftijd van 83 jaar. Nadat de Geerlings-Simons deze zaken bekend maakte, schorste zij de vergadering en werd er zeker nog langer dan een uur vergaderd in de fractiekamer. De Partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), die gisteren net als V7 zich ook zou gaan registreren, heeft dit door interne strubbelingen, niet meer gedaan. Volgens de campagneleider van V7, Desmond Plet, zouden bepaalde stukken van de partij niet in orde zijn. De registratie is verschoven naar 21 maart. De registratie duurt tot en met zaterdag, 21 maart in het gebouw van de Kamer en Koophandel en Fabrieken.

door Kimberley Fräser

More
articles