DE WEEK IN RETRO…

MEMORABILIA

– Geschiedenis. Het land schreef deze week geheel ongewenste geschiedenis, veroorzaakt door de heftiger misdaad. Hoe zegt men het vaker, om een weinig te waarderen unicum stipulerend te verwoorden? Oh ja, ‘…bij God en in Suriname is van alles mogelijk…’. Zo ook het land nu ongelukkigerwijs te boek kwam te staan, nadat de oudste zoon van een ‘zittende president’ voor heftiger feiten is veroordeeld door de federale rechters in de USA. Ook nog na ‘een deal’, een ‘plea bargain’ met het Openbaar Ministerie (OM) en een rechter die heden ten dagen onder zware kritieken staat. Naar aanleiding van bepaalde uitspraakvonnissen. Gerechtelijke oordeelvorming welke volgens hetzelfde en strak sporende OM of de lokale media in New York, van veel zwaarder aard en gewicht zou moeten zijn. Toch zal Dino Bouterse c.s. ermee moeten leren leven, dat hij zestien jaren ‘plus’ aan gevangenisstraf kreeg voorgelezen en toegewezen. Alle verzachtende woordkeuzen en conclusies van bedoelde rechter ten spijt. Daarna ook nog een keiharde, verwijtende en niet-verhullende trap van het Openbaar Ministerie, in de Preet Bharara – verklaring kon meenemen. En dan ook nog ons onschuldig gewaande land. Honderden artikelen vlogen over het Internet en belandden, op de hoofdpagina’s van kranten of de selectiever elektronische websites. Waar ons land nog naam maakte als groot leverancier van bauxiet in de Tweede Wereldoorlog, een groot uitvinder een plek kreeg in de annalen van de USA voor de revolutionaire machine(-s), een Anthony Nesty niet voor T&T maar voor Suriname een gouden Olympische plak haalde. Clarence Seedorf in naam van Nederland, het voetbal naar ongekende hoogten stootte, Albert Ramdien tweede man werd bij de OAS…, al die kredietpunten gingen naar gort. Allemaal door toedoen van het zoontje van het staatshoofd. Want op ander wijze wordt het in de wereldpers niet gezien. Zorgde ervoor dat van Vuurland tot aan Alasha, van Kaapstad tot aan de Beringstraat, van Nieuw Zeeland tot aan Pyong Yang…, de Republiek Suriname wederom onmetelijke imagoschade opliep. De spindoctoren maakten het allemaal nog bondiger, door hun ignorante gedragingen. Suriname staat op de kaart? En hoe! Inmiddels heeft het land ook geen brandschone verkiezingen meer. En hoe kwam dat nou weer tot stand? Inflaties mensen, ‘…all over the place…!’. Naar een marginale week in retro. Met aangepaste spoed.

– 11 Maart 1982. Poging tot militaire machtsovername door de groep Rambocus/Hawker. Niemand wist op die vroege morgen goed wat er gaande was. Hardjoprajitno stond voor de Centrale Bank aan de Waterkant te gillen, dat: ‘…gekken het kamp hadden overgenomen…’. Tegelijkertijd haalde hij onder bedreiging, nietsvermoedende chauffeurs vanachter het stuur van hun voertuig weg en gebruikte de auto’s als een soort van barricade tussen de Mr Dr J.C. Mirandastraat en de oever van de Surinamerivier. Dezelfde gein werd uitgevoerd bij De Hoeksteen aan de Gravenstraat en voor het Presidentieel Paleis aan het Onafhankelijkheidsplein. Plotseling verscheen daar een DAF/YP vanuit de Keizerstraat richting Centrale Bank. Met daarbovenop de tot langdurige gevangenisstraf veroordeelde militair Lachmon die vanwege moord op de familie Mahes te Uitkijk voor jaren achter de tralies was gezet. De militair attaché Bas van Tussenbroek kwam uit de ambassade een kijkje nemen aan de Waterkant en beklaagde zich, dat men op elkaar schoot met munitie die hij het leger net had aangeleverd. Beelden van een staatsgreep op 11 Maart 1982. Een greep naar de macht, die dodelijk zou worden, voor Hawker en onder meer Baal Oemrawsing. Op 13 Maart 1982 maakte Bouterse in de grote vergaderzaal van Algemene Zaken, de standrechtelijke executie bekend van de sergeant Wilfried Hawker. Krijgsraad te Velde, TWK oorlogsverklaring etc. etc. en meer van dat lumineuze soort. In October 1982 zouden de strafprocessen gaan plaatsvinden, tegen onder meer de hoofdofficier grootmajoor Dihal en luitenant Militaire Politie Birdja. Zij die ‘passiviteit’ hadden vertoond, tijdens gevechtshandelingen rond het Gebouw 1790, er met de haren bijgesleept. Cruciale en heftig opgeklopte getuigenissen, zouden beiden in de carrière nekken. Het proces tegen Rambocus c.s., zou een aantal markante momenten kennen. Zo ook het laatste woord van de beklaagde officier, het panklare vonnis van scherprechter Toon Smit en het zinloos gebleken pleidooi van onder meer Baboeram, Hoost en Riedewald die betoogden, dat wie aan macht met geweld was gekomen, er niet gek van moest opkijken, ook door geweld te worden verwijderd uit aanwijsbare/gegrepen machtsposities. In 1977 had Eddy Hoost gepleit voor ‘afschaffing van de doodstraf’. De ironie wil dat Hoost zelf, door de zware misdaad in het land op 08 December 1982 tezamen met Rambocus, Goncalves, Riedewald, Baboeram en vele anderen, tijdens de massamoord in het Fort Zeelandia werd omgebracht.

– Leugen. Er zijn geen smetteloze verkiezingen gehouden in Suriname. Mag men gerust concluderen, na de uiteenzettingen die het huidige hoofd van het Onafhankelijk Kiesbureau en de gewezen leiding van het Centraal Hoofdstembureau mochten geven. Los van 2010 was er al rumoer rond eerdere verkiezingen. Zo zou een DC van Paramaribo Noordoost, onder geletterde R.V. zijn betrapt bij initieel geknoei, in de avond/nacht na de verkiezingen. In 2010 een DC te Siplaliwini die op eigen gezag de inschrijving had opengehouden, buiten elke wettelijk regel en bevoegdheid om. Toch werd in 2010 de verkiezing ‘bindend verklaard’, doordat de meer rationele het pleit verloren van een discutabele meerderheid. Smetteloze verkiezingen in Suriname, een ‘idee fixe’. Anderen spreken van ‘een leugen’. Het belooft wat over twee en een halve maand. Alertheid geboden.

– Spoken. Het spookte weer boven zuidelijk Wanica en Para Noord. Hevige windstoten konden worden gemeten in een gebied, dat zich van tijd tot tijd kenmerkt door botsingen van luchtstromen.

– Spelletjes. Er worden smerige spelletjes gespeeld met de toekomst van de integrale bauxietindustrie. Er blijkt een aantal lokale charlatans betrokken te zijn, bij het verspreiden van valse berichten die hen persoonlijk tot voordeel moet worden of de politieke agenda nog voor de verkiezingen moet bevredigen. Een stevig aantal parastatale bedrijven in de nut-/energievoorziening, transportsector en communicatie mogen tevens zeer alert geraken en in een alarmfase gaan. Een analyse ter zake de bauxietperikelen en de betrokken actoren, kan als volgt worden samengevat: ‘Eigenlijk is er niets aan de hand. Er is helemaal geen sprake van solide overleg (…), laat staan van een spoedige overdracht van zaken door de Alcoa aan de Republiek Suriname. De Moedermaatschappij, wacht op ‘een antwoord’ zijdens de Overheid met betrekking tot de energievoorziening (…), wat kennelijk vanwege structureel intellectueel onvermogen maar niet kan worden opgesteld/-lijnd. Vanuit kringen rond de machthebbers, wordt er kwalijke stemmingmakerij bedreven om dit allemaal en de onmacht te verbergen. Ook het verwijderen van Brunswijk-aanhangers uit het mijngebied “Nassau”, waar Suralco al meer dan drie jaren geleden aan de slag had moeten kunnen gaan, blijkt een heet hangijzer. Als de maatschappij tot wanhoop gedreven zou kunnen worden en daardoor mocht besluiten om weg te gaan, zou dat probleem eventueel geruisloos tot ‘oplossing’ komen. Het heeft er alles van, dat mede daarom ‘de wens’ tot spoedig vertrek van Alcoa uit Suriname —komende van enkele grijpgrage geldwolven— nu de moeder blijkt te zijn geworden van de op verborgen wijze bedreven, meer nog ‘leugenachtige berichtgevingen’ uit kringen rond ‘politieke machthebbers’. Betreffende het vertrek van Alcoa uit onze contreien, is vooralsnog weinig sprake in kringen waar rationaliteit prevaleert en nog overheerst.

– DAM 10. Ongelooflijk maar wel weer waar. Meer dan twee jaar geleden heeft de Suralco gevraagd om de illegale goudzoekers rond de steunwerken en hulpdamwanden ten noorden van het Afobakka – stuwmeer te verwijderen. Na enkele slappe operaties bleef het toch maar voortduren. Misschien dat nu DAM-10 wordt gereinigd van allerlei te ruimen puin en gespuis, dat ook de andere ‘steundam – werken’ worden bevrijd van levensgevaarlijke graafouverturen, komende van de illegale goudzoekerij.

– Roof. Op klaarlichte dag werden stagiaires in de Burenstraat door twee mannen langsrijdend op een bromfiets beroofd. Het gaat goed in Suriname.
– ‘Spinning’. Ook de inmiddels verheven spindokter Cairo blijkt naast Lackin aan het werk te zijn gezet om de strafzaak —in eerste aanleg te New York afgewikkeld— centrifugaal te blijven onderhouden. Totdat het Preet Bharata allemaal begint te vervelen, dat zijn strafklacht, procesvoering, afgesproken deal en resultante daarvan, nu bij herhaling een ander gezicht wordt opgeplakt.

– “Refurbished”. Leuk dat men nu een batterij aan “refurbished electronics” in het land invoert. Het is en blijft tweedehands spul.

– Ontwerp. Nog voordat de behandeling “Begroting 2015” door middel van ‘algemene beschouwingen’ een aanvang neemt, zal de Auteurswet, de Pensioenregelingen voor assembleeleden en een zogenaamde vergoeding voor Revo-ministers moeten worden geregeld? Met betrekking tot de laatste twee punten(…), op basis van een oude of van een nieuwe begroting? Bovendien zijn er een aantal figuren tussen die zogenaamde revo-ministers, waartegen strafklachten lopen voor uitlokking en moord. Handig allemaal.

– Rijst export. De export van rijst naar Venezuela blijkt helemaal niet goed te zijn geregeld. Verscheping en betaling van al dat spul, blijft in een waas van onzekerheid hangen. De exporteurs trokken op de donderdag en vrijdag jl. aan de bel. Betalingsproblemen door en met Venezolanen? Heeft men altijd al patent op.

– USA/UK. Er blijkt een groot probleem te gaan ontstaan indien het Verenigd Koninkrijk zich aansluit bij een soort Chinese wereldbank. Een conglomeraat die de normen van de Wereldbank in New York, gedomineerd door standaarden uit de USA niet zou honoreren. The US has expressed concern over the UK’s bid to become a founding member of a Chinese-backed development bank. The UK is the first big Western economy to apply for membership of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). The US has raised questions over the bank’s commitment to international standards on governance. “There will be times when we take a different approach,” a spokesperson for Prime Minister David Cameron said about the rare rebuke from the US.http://www.bbc.com/news/world-australia-31864877

– Amsterdam. Bij het Maagdenhuis in Amsterdam hebben zich vrijdagmiddag een paar honderd demonstranten verzameld. Ze gaan opnieuw de straat op ‘’voor meer democratie en inspraak’’. Het protest leidt langs een aantal UvA-locaties, waaronder de Oudemanhuispoort en het Bungehuis. De demonstranten roepen leuzen als ‘’bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet niet meer’’ en’’hee, hoo, CvB, hier krijg je problemen mee’’. Ook dragen ze borden mee met daarop teksten als ‘’weg met CvB’’ en ‘’alle macht aan studenten en docenten’’. De demonstratie is een initiatief van alle betrokken actiegroepen en symphatisanten, zoals namelijk De Nieuwe Universiteit, Rethink Uva, Humanities Rally en ASVA studentenunie.

– Mexico. Paus Franciscus denkt dat hij maar kort de leiding over de Rooms-Katholieke Kerk zal hebben. Franciscus is vrijdag precies twee jaar geleden gekozen. Hij zei dat vrijdag tegen Mexicaanse media. ‘Vier of vijf jaar. Ik weet het niet’, zegt hij tegen de Mexicaanse omroep “Televisa”. “Of twee tot drie. Twee jaar zijn al voorbij. Ik heb het vage gevoel dat de Heer een korte missie voor mij heeft uitgekozen”.De kerkvorst deed in augustus al opmerkelijke uitspraken, pratend over de dood. De 78-jarige paus zei toen dat hij dacht dat hij nog twee tot drie jaar te leven heeft.

– Foto. De kaboela ‘action photo’ van Brunswijk, wel of niet op een verjaardagsfeestje gemaakt, blijkt vele in en buiten de politiek knap te intrigeren. Vooral dat wijdbeens gedeelte, mag men keer op keer zeer genoeglijk tegenkomen. De karikatuur van de persoon Brunswijk is daarbij leidend. Maar er gebeurt nog wel meer, in de hogere echelons van de politiek. Sommigen wanen zich Clinton of Berlusconi en weer anderen Strauss Kahn (DSK). ‘Copy cats, so bun’. Zo is algemeen bekend, dat er vermeende ‘adviseurs’, meer de “awari–domri – soort” in partijen rondhangen en zeker vanaf 1987 bezig zijn geweest (…), een sekskult te organiseren, aan te jagen en ook vergenoegd in gang te houden. Daar is menig kwetsbare vrouw slachtoffer van geworden.
Recentelijk had men daar weer een vogel die met zijn maatjes een ‘champagne after party’ organiseerde en waarbij nagebleven bedieningspersoneel, althans het meisjesgedeelte daarvan, na het opruimen van de troep werd gemolesteerd. Inderdaad, ja! “Yu no musu fu e taki ala sani san yu sabi?”. ‘Just ya drop dead…!’. In een rechtsstaat is het bekend zijn met een onaangemeld strafbaar feit, een misdrijf op zichzelf geworden wanneer verzwegen. ‘Taki san yu sabi, befosi na probleem e naki yu wan passieve medeplichtigheid’.

– Lackin’s spin. In plaats van dat hij in alle talen blijft zwijgen, tracht Lackin weer de ‘spin dokter’ uit te hangen. Gevraagd en ongevraagd. Op bekender amateuristisch niveau. Lackin lijkt zogenaamd niet in de gaten te hebben, wat er zich allemaal rond Suriname in de grote wereld is gaan afspelen, nadat Dino Bouterse werd uitgeprocedeerd en minstens honderd kranten/nieuwsbladen —met allerlei varianten— ‘het verhaal’ overnamen en publiceerden. Van Israëlische, Filippijnse, Indonesische, Australische, Oekraïense, Russische tot aan Arabische media etc. etc. Allemaal schreven ze niet over de persoon, maar over de ‘zoon van het staatshoofd’. Van Al Jazeera, CNN, Reuters, AP, AFP, IPS tot aan het ANP en terug. Misschien toch goed om de verklaring van het Openbaar Ministerie in New York integraal mee te nemen en Lackin nog ten overvloede te laten zien, dat het veel te laat is om te raaskallen en de waarheid nog meer geweld aan te doen of ons volk met spinverhaaltjes te misleiden. ‘Anansi tori, no e wroko dya!’. De verklaring van het federaal opsporings- en vervolgingsbureau, onder leiding van Preet Bharara: – Manhattan U.S. Attorney Preet Bharara said: “Dino Bouterse was supposed to oppose terrorism. Instead, Bouterse betrayed his official position and tried to support and aid Hezbollah, including his agreement to assist Hezbollah in acquiring weapons, and conspiring to import cocaine to the U.S. Today he has been sentenced to a lengthy prison term for those odious times…”. http://www.justice.gov/usao/nys/pressreleases/March15/DinoBouterseSentencingPR.php Wat de federale rechter vindt is een. De nummer twee wordt gevormd door de nasmaak bij het Openbaar Ministerie, onder leiding van Preet Bharara. Mag gerust ook hier worden onderkend. Het zou niet de eerste keer zijn, dat er ‘aanvullende’, enigszins ‘afwijkende dagvaardingen’ het leven zien. Lackin kan zich betere heel rustig houden. Tot slot zei Bharara in zijn verklaring, aan de vooravond van nog een strafproces en wel tegen E.Q. Muntslag, het volgende: ‘Mr. Bharara praised the outstanding efforts of the Special Operations Division of the DEA. Mr. Bharara also thanked the DEA’s Miami Field Division, Panama City Country Office, Port-of-Spain Country Office, and Bogota Country Office; the Government of the Republic of Panama; and the U.S. Department of Justice’s Office of International Affairs and its National Security Division. This case is being handled by the Office’s Terrorism and International Narcotics Unit. Assistant United States Attorneys Michael D. Lockard, Adam Fee, Michael Ferrara, and Edward Y. Kim are in charge of the prosecution. Een waslijst van buitenlandse publikaties terzake de veroordeling van Dino Bouterse en indirect zijn vader? Ook dat is inmiddels allemaal en nog maar zeer ‘select’ op het Internet verschenen. http://nypost.com/2015/03/10/son-of-drug-trafficking-president-gets-16-years-in-terror-case/ En tot slot mag het Openbaar Ministerie hier te lande ook nog per ommegaand komen vertellen, hoe het met een lokaal aangekondigd nationaal onderzoek is afgelopen. Wie paspoorten verstrekte, wie zware wapens aan Dino Bouterse overdroeg, welke kantoren en gebouwen werden misbruikt, met wie de DEA-under cover nog meer sprak, die figuren ook meefilmde en vanwaar de vervalste paspoorten eigenlijk kwamen, als niet uit de kluis van Lackin. Waar de dikke worst/dollarmiddelen zijn gebleven en of er nog meer strafwaardige vogels in Suriname of elders rondlopen/-hangen.

– Paranoia. Intussen neemt in Caracas de paranoia toe en brengt Nicolas Maduro het land Venezuela, steeds nader tot een zeer groot onheil. Daarbovenop, blijkt de ‘Petro Caribe deal’, nog naschokkend/-schuddend in leven? Levensvatbaarheid? Of is het hele zaakje, inclusief een mislukte rijsttransactie…, op sterven na dood. Op Jamaica heeft men nog zeer beperkte hoop. Intussen, willen Nickeriaanse rijstexporteurs elkaar de hersens inslaan? “Money talks…, mr Bull…, starts to walk…”. De rijstboot vertrok zonder een gram rijst! Kan men de uiterts inferieure ponton uit New Orleans nog herinneren, uit de midden jaren negentig, waar spijsolie boven op het graan van De Molen was geladen? Juist ja. Ramp! Een land verwerkt de inferieure scheepvaart die het oproept en noodzakelijkerwijs ook verdient.

– Misbruik. Het misbruiken van overheids- en parastatale bezittingen? Schering en inslag. Kan men de verkiezingen van 1996 nog herinneren, toen een onverlaat de brug bij Pikin Saron bewust kapotmaakte en Bouterse ook nog boos werd, dat aan overzijde vastgelopen Telesur-auto’s een paar ‘pakketjes’ naar Bigi Poika reden? Wat zegt hij nu van de megamisbruik van overheidsgebouwen en -vervoer om NDP zaken te accommoderen? Nog niets daarover gehoord. Ach, men heeft nu zelf auto’s met blauwe kentekens die elke dag naar gokholen en casino’s rijden en daar gewoon geparkeerd staan. Chaos!

– Verspilling. Zowel de uitvoerende als wetgevende macht zijn weer bezig, inkomensverhogende maatregelen voor zichzelf goed te keuren. Niemand denkt aan beëindiging van verspilling en uitgavenbeperking. Kaalslag! Kijken of Rusland meegaat met al die monstereisen.

– DOE. Duidelijk welke koers DOE probeert te varen, onder de zich elitair opstellende en verheven wanende Breeveld. Elitair en puur eigenbelang…, gegeven de gewraakte houding bij het stemmen over toewijzing spreektijden ter zake de Begrotingsbehandeling 2015, in het vigerende parlement. Dan weet V7 ook meteen, hoe en waarom een rusteloos Paard van Troje niet op stal te hoeven krijgen. Uitverkoren zaakjes vereisen nu eenmaal een andersoortig menu uit klassieker restauraties.

– Berlijn ook al. Na Berg & Dal in Brokopondo, Onoribo, Overbridge, Cabenda, Wit Santi, Hollandse Vesting, Tempoca, Mijnhoop, Valkenburg en omgeving…, in de Para. Alle Para-plantages en aanverwante gronden, successievelijk in onrust komen te verkeren? Meer ook nog door absurdistische invloed die repatrianten uit NL, denken te kunnen komen exerceren en hun Euro-geijl verhoudingsdestructief aan te wenden. Ontwikkeling? Eerder grover stagnatie, door lokaal en nationaal verzet op te wekken…, zal men uiteindelijk bedoelen. Het is er allemaal echt niet beter op geworden, wanneer traditioneler verhoudingen worden belaagd of aangetast.

– Gedragscode. Een aantal grappenmakers, roept wederom de ‘gedragscodemanie’ op. Nu ook weer na de verschijning van een weinig fatsoenlijke foto van Brunswijk, transcendent gemaakt en daadwerkelijk gepubliceerd? Gedragscode voor de ‘geschoolde journalistiek’, is en blijft een onsmakelijke en maar weinig verteerbare mop! Wat een land…, wat een marginaliteit aan mediocre gedragingen. Preet!

– WHO. A global brief on the hypertension-silent killer. Most important hyper tension on: “World Kidney Day!”. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/28000

– Beroep. De raadsadviseur Kanhai verklapt in een ochtendblad, dat de gedachte rondwaart er misschien wel ‘hoger beroep’ wordt aangetekend, tegen het vonnis dd. 10 Maart 2015 van Dino Bouterse. Ook een meer gewenste onderhandeling over de fysieke straflengte, zou op enige termijn gaan plaatsvinden. Via de Amerikaanse media werd aangemeld, dat een vordering bekend werd om Dino te verhuizen naar een gevang in de ‘Sunshine State Florida’, waar hij ‘de familie’ wat makkelijker kan of zou kunnen ontmoeten. Staat de goede burger, natuurlijk altijd vrij in. Neen heb je, ja kun je misschien krijgen? Ook met de kennis van nu. En die mag worden gecompleteerd, met een artikel onder de titel: “Son of Suriname Prez Gets 16 Years in Sting”. Website:
http://www.courthousenews.com/2015/03/10/son-of-suriname-prez-gets-16-years-in-sting.htm en waarin hoofdaanklager Preet Baratta onder meer het volgende aan het eind wilde zeggen: – The 195-month sentence is a bit over a year more than what defense attorneys requested, and more than a decade below the minimum of the prosecution’s sentencing range. Manhattan U.S. Attorney Preet Bharara lauded Bouterse’s “…lengthy prison term…” for his “…odious crimes…”. “Dino Bouterse was supposed to oppose terrorism…”, Bharara said in a statement. “Instead, Bouterse betrayed his official position and tried to support and aid Hezbollah, including his agreement to assist Hezbollah in acquiring weapons, and conspiring to import cocaine to the United States”. Bouterse’s lawyers did not respond to a request for comment by press time. En dan de “New York Post” die vader Bouterse er weinig gecensureerd keihard bijhaalt, ons land onderuithaalt en de wereld leest dan geschrokken via ‘Google alerts’ mee: “Son of drug-trafficking president gets 16 years in terror case”. The son of Suriname President Dési Bouterse got a big break from a sympathetic judge Tuesday when he was sentenced to 16 ¼ years in prison for attempting to assist the terrorist group Hezbollah in planning attacks on the US and conspiring to import cocaine. With the government seeking at least 30 years to life in prison for Dino Bouterse — whose father Desi Bouterse is the drug-trafficking president of Suriname – Manhattan federal Judge Shira Scheindlin decided to go light on the defendant. The judge – who’s best known for infuriating the NYPD by ordering an overhaul of its stop-and-frisks procedures — agreed with Bouterse’s lawyers that there is no proof a threat to the US was imminent despite their client getting caught in an undercover federal sting operation agreeing to help Hezbollah set up terror training camps in his country in exchange for $2 million. http://nypost.com/2015/03/10/son-of-drug-trafficking-president-gets-16-years-in-terror-case/ En dan verder in het artikel: – ‘His father, President Dési Bouterse, was convicted in absentia by a Netherlands court in 1999 of smuggling over 1,000 pounds of cocaine into the country — but never served any prison time. The elder Bouterse is a former military dictator accused of human-rights violations, including the killings of 15 political opponents in December 1982. He ruled the tiny country from 1980 to 1987 and regained power in 2010’. Tot zover twee veelzeggende artikelen uit de persmedia in New York, welke inmiddels worden ondersteund en onderschreven, door tientallen artikelen op 10/11 Maart 2015 verschenen, over epiloog en val van het gordijn in de Dino-case. Van New Zeeland, over de Carrribean heen tot aan Alaska, in vele tientallen media verschenen. Een klap voor de soevereiniteit van ons land. “Suriname quo vadis!?”. Volgens Panka uit de Para is er helemaal niets aan de hand, met de positie van het staatshoofd, het land of zijn samenleving. Zegt wel weer minder over de case van Dino, zijn persoon of over het staatshoofd…, maar meer nog over de morele waarden en normen die een parlementair ingezworen Panka —in naam van ons volk— nog denkt hoog te kunnen houden en vanuit staatrechtelijke posities in dit land, nog even de schadeloosstellingen door hem gretig te ontvangen en aan hem mag uitkeren. Over de meer corrupte gedachteontwikkelingen en conservering daarvan gesproken. Nog zo een. Te midden van het politieke tumult, dat zich in Den Haag voordeed, waarbij een minister en een staatssecretaris uit puur politiek fatsoen aftraden (…), kwam in het NOS-Journaal van dinsdagavond —voor een ieder in Nederland waar en op te nemen— een totaal buitenzinnig geraakte Abrahams in beeld. Een uit de slof geschoten en door dwaze drift overmande exponent (…), welke de USofA indirect van alles en nog wat beschuldigde. Kwam erop neer, dat men het niet moet wagen ‘hem’ zijn ‘volksleider’ af te pakken. Moet vooral Abrahams, steeds vaker blijven roepen. De vraag waarom de vertoonde hartstocht en welk belang ermee wordt gediend…, is al enige tijd ‘vierkant’ beantwoord.

Meer Retro op maandag

DE WEEK IN RETRO… 

More
articles