Autobranche: ‘Apple en Google concurrenten’

De autobranche ziet bedrijven als Apple en Google als serieuze concurrentie, nu de techgiganten plannen ontvouwen om ook de automarkt te betreden. Dat meldde persbureau Bloomberg gisteren op basis van een rondgang onder automakers op de autoshow van Genève. Apple werkt aan een zelfrijdende, elektrische auto. Althans, als er iets klopt van de geruchten die de afgelopen dagen de berichten-over-Apple-machine op volle toeren hebben laten draaien.
Naar verluidt wil Apple in 2020 zijn eerste elektrische auto op de markt brengen. Google is voornemens om binnen vijf jaar een zelfrijdende auto op de weg te hebben. ‘Als deze bedrijven die plannen doorzetten, kan het snel gaan’, oordeelde topman Martin Winterkorn van Volkswagen. Hij gaf wel aan brood te zien in een eventuele samenwerking met de techbedrijven. Ook bij BMW zijn ze zich bewust van de concurrentie. ‘We mogen dat niet onderschatten’, zo zei verkoopdirecteur Ian Robertson. ‘Al blijft de autobranche een complexe markt.’

Ook bij Tesla en GM erkennen ze het potentieel van de techreuzen. De automakers hopen de concurrentie voor te zijn, door over twee jaar nieuwe elektrische auto’s te produceren die ruim 320 kilometer kunnen rijden zonder tussentijds te hoeven worden opgeladen.

Patenten

Apple speelt al jaren met het idee om zelf een auto te ontwikkelen. Marketingtopman Phil Schiller van Apple verklaarde twee jaar geleden als getuige tijdens een rechtszaak over patenten tegen Samsung dat het bouwen van een auto al een gespreksonderwerp was nog voor de marktintroductie van de iPhone in 2007.
Naast Apple en Google zijn ook andere technologiebedrijven uit Silicon Valley volop bezig met de ontwikkeling van de elektrische auto. Zo is Tesla Motors als producent van elektrische auto’s inmiddels een gevestigde naam. Meer dan 150 werknemers van Tesla werkten eerder voor Apple. Op zijn beurt zou Apple proberen werknemers van Tesla binnen te halen door ze onder meer hogere salarissen aan te bieden, vertelde oprichter en topman Elon Musk onlangs tegen Bloomberg. ‘Apple probeert heel hard om te werven van Tesla,’ zei hij. ‘Maar tot nu toe hebben ze eigenlijk heel weinig mensen geworven.’

(ANP)

More
articles