JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDCCI

 

– Dipo. De Finse maatschappij Wartsila levert deze week tweemaal 17MW generatoren aan Staatsolie en deze werden door het Rudisa Concern van Dalipkoemar Rudi Sardjoe ingevoerd.

 

– Owru gwenti. Men zal ze de kost moeten geven wie allemaal niet schuldig zijn aan aanvragen, toewijzing en dan ten verkoop aanbieden van domeingronden. Koning, keizer, admiraal en een president –op persoonlijke titel– hebben zich daar allemaal eerder aan schuldig gemaakt. De overmoedige Pollack in Commewijne, wil zich daar tegen verzetten en er een balkje voor steken. Ga je gang! Mits het allemaal binnen zijn bevoegdheden wordt gebracht, natuurlijk.

 

– Ricky. “Yere no Ricky fu Para…, al ben ik nu bij de NPS in diepe en veilige omhelzing bij Greggie, krijg je geen enkel zetel terug voor paars, hor. En ik adviseer Jenny van de assemblee om ook die benauwende partij per ommegaand te verlaten. Want ik weet ook hoe ze denkt…”. Overigens vraag ik mij ook af, waarom Des mij zo heeft misleid…?” “A man hori mi na spotu, fu tru…”.

 

– Moord. Zo gaat dat in totalitaire staten, de satellieten daarvan en de landen die onder directe invloed of bedreiging van dat juk staan. Denk je niet met de achterlijken mee, dan kan je een kogel door de kop verwachten. Maar het betekent dan weer wel(…), het begin van het einde. Want niets houdt zich dan in politieke zin nog staande. De mens is namelijk naakt geboren en zal altijd streven, allereerst de lichamelijke en geestelijke vrijheid na te jagen. En juist daar kunnen de meer primitieven binnen een samenleving geen antwoord op vinden, dan alleen maar repressie, moord en doodslag. Lezen mee! De Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov is vrijdag in het centrum van Moskou doodgeschoten. Dat heeft het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd, melden Russische media. Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken, liep Nemtsov met een vrouw over een brug nabij het Kremlin, toen meerdere mannen hem vanuit een witte auto onder vuur namen. Hij werd vier keer geraakt. Een onderzoekscommissie spreekt van zeker zeven schoten die zijn afgevuurd. Nemtsov werkte aan een rapport waarin bewijs werd gepresenteerd van directe Russische betrokkenheid bij de separatistische opstand in Oost-Oekraïne. Nemtsov was in de jaren negentig vicepremier onder president Boris Jeltsin. Hij gold als fel criticus van de huidige Russische president Vladimir Putin en voerde actie tegen het terugdraaien van de democratie en het inperken van burgerrechten. Hij was vicevoorzitter van de liberale Republikeinse Partij van Rusland – Volksvrijheidspartij (RPR-PARNAS). Nemtsov is 55 jaar geworden. Hij laat een vrouw en vier kinderen achter. Op de plek waar de Russische politicus Boris Nemtsov vrijdagavond werd vermoord, leggen steeds meer mensen bloemen. Op de brug over de rivier, vlak bij het Kremlin, is ook een foto van Nemtsov neergezet. De mensen die de politicus de laatste eer komen bewijzen, zien de moord als een rechtstreekse aanslag op de oppositie. Ze zijn ervan overtuigd dat dit het werk is van de machthebbers. “Voor mij is Nemtsov een symbool van de strijd tegen het huidige regime. Deze actie is bedoeld om het volk te terroriseren. Maar wij zijn niet bang”, zegt een van hen, die zich Alexander noemt. Inmiddels hebben tientallen mensen bloemen gelegd. Ze praten even met elkaar en lopen dan weer verder. De politie controleert iedereen, volgens eigen zeggen uit veiligheidsoverwegingen. Maar papieren met teksten, dat Putin verantwoordelijk is voor Nemtsovs dood, worden in beslag genomen.

 

– Saramacca. Inderdaad, ‘…wan makka naki dem man ini Saramacca baka…’. Al dat werk van Bosje, dreigt men nu met allerlei Malhoe-achtige zaakjes te belagen en opzij te schuiven? Maar Lackin komt dan spoorslags in stelling en vergeet evenom het internationale te vertellen, dat er helemaal nog geen kandidaten bekend zijn voor Saramacca en niet weet waar lekkage vs. het coördinatorschap vandaan komt? ‘Yere no!’. Het rammelt en schudt aan alle kanten. Men zou geneigd zijn te denken aan die rammelkast van een ‘bigi bere bus’ die vroeger tussen Groningen en Hamburg reed in de droge tijd. Over al die ribbels, in het tot poeder vermaalde schelpzand. Maar dat is weer geen leuke gedachte, zo rond de oprechte stabiliteitspogingen van Bosje. Heeft ook hij niet verdiend. En Sarmacca is helemaal geasfalteerd door Nieuw Front. Dus moet ‘ome Jules’ toch nog maar een keer of `tig’ op & neer en de familie Malhoe uitdrukkelijk vertellen zich koest te houden. Vooral geen golven te veroorzaken. Want dat kan een negatieve ‘tsunami’ in zich meedragen. ‘Jogi-styling so bun’.

 

– ‘Oso’. Ze kunnen Nieuw Suriname helemaal niet voegen bij het ABOP-blokje? Dat zegt neef Nasibdar aan de twee jongens die door willen in de politiek. Nasibdar dreigt met openbaring van zaken die de deken van de balie zou hebben gedaan of weer niet gedaan. ‘Neef Desi’ moet ‘nevo Nasibdar’, misschien nu wel tot de orde roepen. In ieder geval, hebben beide non-handelingen consequenties. Doen en niet doen! Monorat wordt boos en dreigt terug. Intussen verliest men kostbare tijd. Monorat zou als jongentje uit Maikoe toch moeten weten, wat de consequenties kunnen zijn? Lachmon uit Nickerie toch ook? “Lanser en sapacarra…”, ‘so bun’. Wal en schip en nog meer van die ‘in between’ setewasies waar ‘vlees nog vis’ zal worden ingekocht. Monorat en Lachmon kunnen het veel beter bij de leguanen gaan zoeken. Met een pretpakket aan beschuitkorrels onder de oksels, diep in de armpit. Want om te praten over een substantiële achterban? Houd toch op…, ‘meneer deken’!

 

– “Tonight”. ‘Mister Kensi where is your house?’. “I’m sorry mister Ricky, I don’t know yet where is my house to be for the near future…, to be or not to be…, that’s the question…”. “Groene soft or Grape soda. Ik houd van beide…, hor”. Kensenhuis in een pijnlijke spagaat. Ricky biedt hem een paars huis en Greggie laat Kensi vooralsnog in de kou. En dat is niet leuk. “Want jij bent klein en maakt mij nog kleiner…, Greggie. A no bun toch?”. Zaterdagavond zal men spijkers met koppen willen slaan. Maar wat gebeurt er, als Greggie zijn voorzittershamer weer thuis heeft ‘vergeten’ en/of laten liggen? Ook dat is een ‘question mark’, zeer erkentelijk en waardig. Intussen kijken de overige partners en vooral SPA hongerig toe.

 

– Money money money. Suriname koppelt zich aan de Yuan voor overmakingsbetalingen? ‘A kondre seri keba!’. Lees maar mee: Leningen van Chinese staatsbanken aan Latijns-Amerikaanse landen zijn in 2014 met 71 procent gestegen tot USD 22 miljard, volgens schattingen van de Chinees-Latijns-Amerikaanse Financiële Database. Dit cijfer is het op het een na hoogste voor Chinese leningen aan Latijns-Amerika, aldus het rapport. De leningen overstijgen die van de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank samen. Alleen Brazilië al ontving USD 6 miljard, gevolgd door Argentinië met USD 5,7 en Ecuador met USD 821 miljoen. Deze cijfers komen van de Amerikaanse denktank Inter-American Dialogue and Boston University’s Global Economic Government Initiative. De auteurs van het rapport, Kevin P Gallagher en Margaret Myers, zeggen dat Chinese financiering bij Latijns-Amerikaanse regeringen vooral zo populair zijn omdat “er maar weinig addertjes onder het gras zitten”. “China kan eisen dat Chinese bedrijven een hand hebben in sommige projecten, maar ze vermijden het om zich met binnenlandse aangelegenheden te bemoeien”, menen de auteurs. Ze waarschuwen er wel voor dat de toenemende financiële betrokkenheid van China bij de regio ook aanzienlijke risico’s met zich meebrengt. “China heeft sterk geïnvesteerd in landen met een slechte kredietwaardigheid en een geschiedenis van in gebreke blijven”. Sinds 2007 hebben Chinese staatsbanken meer dan USD 50 miljard aan Venezuela geleend, dat het land heeft geïnvesteerd in mijnbouw, energie, infrastructuur en woningbouw. De Venezolaanse president Nicolás Maduro, reisde in januari dit jaar naar China om meer fondsen te vragen. Het land heeft te kampen met een economische crisis die is verergerd door dalende olieprijzen. Bij terugkomst zei Maduro dat hij een lening zou krijgen van USD 20 miljard. Chinese financiering speelt een sleutelrol bij infrastructurele programma’s in Latijns-Amerika. Zoals de modernisering van de metro in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en de aanleg van wegen in Ecuador. Voor 2015 verwachten de auteurs van het rapport een stijging van de Chinese leningen die boven die van het topjaar 2010 uitkomen, meer dan USD 37 miljard. http://www.viceversaonline.nl/2015/02/aloz-y-petloleo-china-en-latijns-amerika/ http://marketupdate.nl/nieuws/economie/china-wil-250-miljard-zuid-amerika-investeren/ http://www.nrcreader.nl/artikel/7687/chinezen-leggen-in-nicaragua-hun-eigen-panamakanaal-aan

More
articles