Justitia Pietas Fides MMDCXCIII

– Opsomming. Een schrijver laat zien, het compleet ongeloofwaardig werd, wat Ameerali op de zondag jl. via de radio wilde vertellen aan deze samenleving en waarom hij in de aanstootgevende waan verkeert, dat het Volk van Suriname wederom een ABOP/NDP – regering zou willen hebben. Verwezen kan inmiddels worden, naar een laatste koppel aan cruciale zinnen, uit het artikel van scribentPultoo: “…de regering is voornemens om in de komende vijf jaren in de vorm van 8 flats van 250 wooneenheden elk met uitgebreide, moderne voorzieningen te doen bouwen in verschillende ressorten binnen de agglomeratie van Paramaribo. Daarnaast zullen verspreid over het gehele land 18.000 woningen worden gebouwd. Wat zien wij anno februari 2015 en wel 3 maanden voor het verstrijken van de zittingsperiode van de regering gebeuren, dat er nu allerlei zaken naar voren worden gebracht door niet regeringsmensen, om de aandacht van het volk af te leiden van het niet nakomen van het sociaal contract en dus een stukje wanbeleid. Men schroomt niet rassen-sentimenten aan te roeren en het oude stokpaardje van her-kolonisering door het buitenland, uit de oude doos te halen. Wat het volk in het oog moet houden is, dat de regering een groot deel van wat zij beloofd had niet is nagekomen, en dus “ongeloofwaardig” is geworden voor de toekomst. Daar tegenover zijn de financiële middelen van het volk wél opgedroogd. Zo een regering moet in het belang van de ontwikkelingskansen van m.n. de jongeren door dezelfde jongeren worden afgewezen. De economie is weer op hol geslagen en deze regering heeft geen passend antwoord daarop. Waardoor de prijzen van goederen en diensten verder stijgen. Volk aan u de opdracht om deze neergang een halt toe te roepen t.b.v. uw kinderen en wel op 25 mei 2015”. Tot zover Pultoo. Voor de gedegen deelopsomming uit het zogenaamde ‘sociaal contract van Bouterse, wordt volgaarne verwezen naar een evenwichtige deelanalyse: http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/27631

– NPS. De Nationale Partij Suriname komt zondag aanstaande in spoedcongres bijeen. De partij doet er goed aan niet langer te vertellen, wat de historische verdiensten van de ‘groene organisatie’ in het “verleden” ook nog zijn geweest. Immers zijn de architecten en uitvoerders uit die glorietijden (…), er reeds lang niet meer en ook van het politieke platform verdwenen of met geweld verdreven. Daarnaast is de kwaliteit van wat er eens was, ook hevig aan inflatie onderhevig geraakt en dringen nu een aantal figuren zich op de voorgrond, die het niet slecht in een toneelvereniging of -gezelschap zouden mogen/kunnen doen. De meer solide mens, absoluut niet te na gesproken. Wat de partij het volk nu in een tijdspanne van minder dan vier cruciale maanden dient te vertellen, is wat de alomvattende projectie is en de programmatuur om haalbare doelen op eerlijke wijzen te bereiken. En natuurlijk met wie uit ‘eigen gelederen’. Het is alom bekend, dat de ‘paarse tegenpartij’ snakt naar gedegen kader en dus wat de NPS nog ‘in huis’ heeft, inderdaad “strak” behouden moet blijven. Kreten geven de samenleving intussen echt niet te vreten. Houd dat nou eens goed vast tussen de oren en laat je niet verleiden, door allerlei misleidende ‘bull’ aan te horen of voor ingezette vlaggenmaniakale te gaan vrezen. Die stukjes textiel en de betaalde dragiman’s, want meer is het ook niet…, zullen volgens vijandige kansberekeningen, wat nog rest aan politieke weerbaarheid (!), uit handen van de rechtmatige bezitters proberen te slaan. Intimiderend vlagvertoon schrok vele mensen eens collectief af, om in 2010 nog te gaan stemmen. Laat het je niet opnieuw gebeuren, in het super kansjaar 2015. Laat het niet weer gebeuren, wil men niet (…), dat het land onderloopt aan of door totale vernietiging. Kijk naar de infrastructuur die in 2010 werd achtergelaten en de toekomstplannen die door de vorige regering werden geconserveerd. De monetaire en kasreserves door Telting achtergelaten! Zie hoe die infrastructuur er nu uitziet en hoe plannen van de vorige regering eerstens werden gekopieerd, deels strak gecoupt en maar voor een fractie geheel uitgevoerd. Maak ook een schatting wat uit de ‘vermogens van het volk’ is gejat/verspild en zie hoe men nu de restmiddelen aan het wegschrapen is, zodat er straks helemaal niets over is. ‘Verschroeide aarde…’, zal het Volk toelachen. De tactiek van de verschroeide aarde is een militaire tactiek, waarbij in gebied dat aan de vijand moet worden opgegeven, alle zaken van militaire of economische waarde, zoals bruggen, spoor- en telegraaflijnen, industrie en landbouwgebieden, vernietigd of weggehaald worden.

– Werkgelegenheid vergroten? Men laat ‘Dipo’, de gretige energieboer en agent van Finland, gewoon doorspelen met de laatste werkplaatsen van Suralco en de toekomst van duizenden gezinsleden die daarachter in afhankelijkheid van een evenwichtig te handhaven bauxietsector schuilen. Zonder solider inspraak van wie dan ook is de onzekerheid om te snijden. Door een mandaatloze regering aan-/ingesteld. Schandalen bij EBS en giga-claims bij Staatsolie? Om niet te spreken over wat de SRS onder Ravenberg en Gordon nu mag meebeleven. Op zondag aanstaande wordt met argusogen door deze samenleving en de partners van de NPS gekeken, naar wat er zal worden aan-/opgezet. Toch wel goed, dat men ‘wakkere mensen’ als een Arthur Tjin in de spil en spits heeft. Weet tenminste gedocumenteerd waarover hij praat en laat zich niet van de wijs brengen, zoals een aantal zielen- en pielepoten daar genoegzaam door worden aangevreten. Over de VHP in partnerschap, hoeft de NPS zich –in tegenstelling tot de ‘interne’– veel minder zorgen te maken. Tenzij men het allemaal zover laat komen, dat ‘alleen de verkiezingen ingaan’, weer meer issue en dan werkelijkheid wordt. ‘A tan so…!’.

– ‘Paarden van Troje’. De geïdealiseerde oermodellen uit een ver en vergaan verleden. Het is weer gebleken, dat hoe groter je in de breedte gaat, een aantal ‘knollen van Troje’ ook binnen politieke combinaties de zorgvuldig geconstrueerde kraal weten “…in te sluipen…”. Willie Soemita was daar wederom één van. Rusland wist van de week, wel iets verstandigs te zeggen: “…liever nu dan op 26 Mei 2015…”. Wat is een ‘Paard van Troje’ ofwel ‘a Trojan horse’? Let op: ‘Het paard van Troje is een van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie. Het vertelt hoe belegerende Grieken erin slaagden om Troje binnen te dringen, door zich te verstoppen in een reusachtig houten paard, dat door de nietsvermoedende inwoners van Troje binnen de stadsmuren werd gehaald. Bij uitbreiding staat het voor een gewenste zaak die ergens wordt binnengehaald, maar waarin een “ongewenste lading” is verborgen. De ontvangers bewerkstelligen argeloos hun eigen ondergang. Een bekend voorbeeld uit de Nederlandse geschiedenis, werd het Turfschip van Breda. In haar boek “De mars der dwaasheid”, bespreekt historica Barbara Tuchman het paard van Troje als een archetype van bestuurlijk onvermogen’. Elo! Een ‘archetype’ is een “geïdealiseerd oermodel”, dat ten grondslag ligt aan latere varianten. Personificaties, objecten of concepten uit de culturele traditie, (drama, de literatuur, de mythologie, religie) of zelfs de geschiedenis waarbij helden kunnen dienen als archetype. Indien de juiste natuurlijk in voorbeeldfunctie gekozen worden. Ook zijn er archetypische steden, Venetië als de ultieme waterstad of Parijs als de ultieme metropool. Aan die stedenbouwkundige wonderen, hoeft Paramaribo zich in ieder geval niet te meten. Noch in letterlijke…, noch in figuurlijke zin.

– EBS. Het huidige hoofd bij het Openbaar Ministerie laat er in ieder geval geen gras over groeien en vraagt voortvarend, via het Torengebouw van Financiën, om een diepgaand onderzoek van de landsaccountantsdienst (CLAD), overwegende een aantal straf en strak aangebrachte documenten en deze door specialisten door te laten lichten. De reactie van huidig algemeen-directeur, de raad van commissarissen of personeelsorganisatie van/bij de Energiebedrijven Suriname (EBS), laat zich inmiddels raden. Overige parastatale bedrijven en -organisaties zijn inmiddels gewaarschuwd.

– Opvallend. ‘Cassie van SPA, is ontevreden tevreden…’. Er ging een zogenaamd laatste parlementaire delegatie op reis naar het buitenland. World Trade Organization (WTO) wordt zogeheten nog ‘effekes’ bezocht in Genève. Is het de samenleving ook opgevallen, dat zodra men op Schiphol aankomt, er meer wordt gezegd dan in eigen land. Allerhande boodschappen vliegen via die Mahabier de oceaan over. Internet politics, ‘so bun’. Ze maken er allemaal ge-/misbruik van. Kampioen daarin was natuurlijk Somohardjo. Kon ook niet anders. Want zodra de plek open lag als voorzitter van het parlement, sprong Somo gelijkbenig –met tackle en al– op de eerste en de beste ‘business class plek’ van maar liefst de blauwe ‘doorcheck vogel’. Met de bekende doorcheck eerstens naar Rotterdam, Brussel of Djokja. Maar voor het zover was, werd de politieke boodschap voor de achterblijvers in SU ver voor aankomst op Schiphol geformuleerd en per Internetverbinding van Mahabier gelanceerd. Hadden ze dat nou van Jan Pronk afgekeken of zitten de stoelen in de VIP-room in de Haarlemmermeer zo prettig, dat men ongeremd aan de babbel geraakt. We zullen het ze bij terugkeer toch eens vragen. Want ook Somo zou de terugreis nu moeten hebben aanvaard om na inkopen gedaan te hebben in Indonesia, via Schiphol/Rotterdan/Schiphol ook Zanderij voor de 23e. Februari 2015 te bereiken. Want dan komt Somohardjo met vlag en wimpel tekenen voor V7. Jawel, nog steeds V7! Want het kan best zo worden, dat ‘Nieuw Suriname’ van de ‘tweeman-span’ Monorath en Lachmon alsnog inklimt en dus bepaald niet met de politieke partijverdelger Nasibdar van de brandweer. Ongewenst als bluskoker! Die mag met zoveel woorden, bij Bouta en de bijendienst, als voorgeoefend ‘awaridomri’ blijvend en inschikkend rondwaren.

– Eenmans. Achach ach…, ze noemen hem nu al ‘PikinPanka…’. Tragisch, dat men uiteindelijk zo denigrerend benoemd en weggezet kan worden. Meer nog doordat het levenslinke koorddansen steeds heftiger en openlijker werd vertoond. Door iedereen aanschouwd(…), ook ver buiten de Para gadegeslagen. Door Jan en Alleman. Door Nelis en tante Jaja. Maar meer nog…, door: – oom Frits, oom Floris en natuurlijk “Piertje Pirau”. ‘San unu sa du…, na wan du no du…, nanga na boi!’. “‘Summa na en? Na Patje na a her heri en…”. Op die ‘bigiskin’ Remy na…, natuurlijk. Want die heeft nu ook verplicht de paarse textielverven in de Cauwna – superstore aangekocht, om het groene van en tussen het ondergoed bij te kleuren. Maar dan nog zal het niet bepaald goed en lekkertjes gevoelen…, enkel en alleen maar uit tomeloze liefdeswelling voor Desi. Daar is meer voor nodig om de gevoeliger elementen –materieel en geestelijk– toch nog vlak voor, tijdens en direct na 25 Mei 2015 comfortabel in de watten te leggen. Een flinke dot aan uierzalf, zal ook hier niet meer dienstig kunnen helpen. Een royaal aangelegd royement ten spijt.

– Bakvistrutten. Twee Nederlandse meisjes van 15 en 16 zijn afgelopen weekend in Turkije aangehouden. Een derde meisje (16), dat ook met hen mee was, wordt nog vermist, meldt het OM. Bronnen melden aan de NOS dat ze op weg waren naar Syrië. Twee van de drie meisjes komen uit Zeist en zitten daar op school. Hulpverleningsorganisaties kennen de kinderen. Vorig jaar was er contact omdat ze na de zomervakantie in gezichtsbedekkende kleding op school waren verschenen. Het andere meisje woont in Driebergen. Het meisje van 16 uit Zeist en het meisje van 15 uit Driebergen zijn inmiddels weer terug in Nederland. Waar het andere meisje uit Zeist momenteel verblijft, is niet duidelijk.

– ‘Tuurlijk’. Het Franse Openbaar Ministerie eist in de zaak van Dominique Strauss-Kahn ontslag van rechtsvervolging. De kans is daarmee groot, dat de voormalige IMF-topman, niet wordt veroordeeld. DSK, zoals Strauss-Kahn kortweg wordt genoemd, staat terecht voor deelname aan seksfeesten met prostituees. Betaalde seks is in Frankrijk niet strafbaar, maar souteneurschap…, het organiseren van prostitutie en er financieel beter van worden, is dat vanzelfsprekend wél. Volgens het OM was Strauss-Kahn niet degene die de seksfeesten organiseerde. Ook profiteerde hij er niet van en heeft hij er niet voor betaald. Hooguit genoten? Elo! Er werd al rekening mee gehouden, dat het OM voor vrijspraak zou gaan. Het opgeklopte “bewijs” werd gezien als uitermate zwak. Verschillende betrokken partijen hadden ‘hun zaak’ al ingetrokken. Strauss-Kahn hield tijdens de rechtszaak vol…, hij niet wist dat er prostituees aanwezig waren. “Ik daag u uit, het verschil te zien tussen een naakte prostituee en een naakte vrouw…”, zei zijn advocaat tegen de rechter. DSK zelf verklaarde de afgelopen tijd, dat hij de vrouwen tijdens de seksfeesten in Parijs, Washington en New York ook nooit heeft gevraagd of ze werden betaald. Hij bezocht de feesten een paar keer per jaar, naar eigen zeggen als “verzetje” om te ontspannen in zijn hectische bestaan als IMF-topman. Het proces in Lille, is de derde week ingegaan. Op de vrijdag krijgt Strauss-Kahn ultieme kans om nog een slotverklaring af te leggen en wordt dan hoogstwaarschijnlijk wel duidelijk, wanneer de rechter uitspraak doet. In totaal staan in de zaak veertien mensen terecht. Onder meer zakenlui en een Belgische bordeelhouder. Tot zover het verhaal van de gevallen DSK die waarschijnlijk door politieke vijanden erin werd geluisd. DSK zou eens de winnaar kunnen zijn geworden van de presidentsverkiezingen in Frankrijk, als hij in een post Sarkozy-era, niet werd belast met het een en ander aan ontdekte/ontklede zwakheden. Anders wordt het in een situatie, waarbij het inmiddels allemaal ‘publiek geheim’ is geworden, dat ambitieuzer vogels ontluisterd geraken door hun eigen personeelsleden, omdat ze hoogzwangere vrouwen in elkaar weten te trappen. Dan wordt het wel degelijk hachelijk en/of politiek houdbaar/conserveerbaar. De tijd zal ook met dat gegeven, gewetensvol weten te leren omgaan.

Justitia Pietas Fides MMDCXCIII

More
articles