Cubaanse specialisten verzorgen training

In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, de Cubaanse regering en the Pan American Health Organization, is vandaag de training ‘Case managment infectious diseases’, van start gegaan in het gebouw van het Surinaams Olympisch Comité. ‘’Aan deze training hebben ongeveer 32 personen van ziekenhuizen, de Regionale Gezondheids Dienst, het Bureau Openbare Gezondheid, het Korps Brandweer Suriname, het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname, deelgenomen”, zegt Meryll Zeefuik, health dissaster coördinator, in een vraaggesprek met De West. De toename van de verschillende infectiezieken in de wereld, kan worden gekenmerkt door het sterke toegenomen verkeer van mensen, waardoor de bacteriën zich ook vermenigvuldigen.

“Daarom wordt er ook gekeken of er vaccinatie mogelijk is van de infectieziekten en worden er ook andere voorbereidingen getroffen”, zegt Zeefuik. De bedoeling van deze training was om gezondheidswerkers en personen van andere overheidsorganen, te leren welke maatregelen er getroffen moeten worden indien er een infectieziekte in Suriname zal uitbreken. “ Dring dresi wagti sikie”, was de opmerking van Zeefuik. Deze training is een driedaagse training. In het rijstdistrict Nickerie werd de eerste sessie van deze training verzorgd en nu is Paramaribo aan de beurt. “Een aantal deelnemers hebben een leidinggevende functie en kennisoverdracht is hierbij de basis”, zegt Zeefuik. De training heeft eveneens tot doel de deelnemers vertrouwd te maken met de ‘donning en doffing procedure’, die inhoudt hoe beschermingskleding aan- en uitgetrokken moet worden. Behalve bij een infectieziekte als ebola, kan de beschermde kleding ook gebruikt worden bij andere ziekten.
De training werd verzorgd door de specialist I. Reyes Salazar. Hij haalde ook aan dat na bezig te zijn geweest in een besmette omgeving, ontsmetting van eminent belang is om zodoende besmetting te voorkomen.

door Melissa Achthoven

More
articles