CBvS vreemde valuta window succesvol

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is vorige week een ‘window’ gestart voor kleine kasverhandelingen betreffende de contante US-dollar en de euro sfeer. Het publiek wordt in de gelegenheid gesteld om maximaal US$ 300 of maximaal € 300 bij de CBvS in te wisselen of te kopen met overleg van legitimatie en opgave van het doel van verwisseling.
Deze maatregel is bedoeld ter ondersteuning van de stabiliteit op de valutamarkt en tevens voor het vergroten van het aanbod van contante US-dollars. De CBvS komt zo de kleine klant tegemoet; de burger die af en toe deviezen nodig heeft voor huishuur, credit card betalingen, steun aan studerende kinderen in het buitenland, en diverse andere betalingen. Het gaat om kleine bedragen, maar die wel een zekere nood kunnen verlichten. Zodoende treedt de CBvS niet alleen de consument tegemoet, maar vermindert ook dit de druk op de banken en cambio’s.
De eerste week is zeer succesvol verlopen. De CBvS had de window via de dagbladen aangekondigd. Zij heeft een directe, reactie van het publiek kunnen meemaken, die te maken heeft met normale economische behoeften.
In de eerste week zijn totaal 210 aanvragen gehonoreerd en zijn verkocht US$ 44.500,= en €14.500,=.
Het meeste aantal aanvragen betrof de categorie huishuur, gevolgd door verzekeringen, reisdeviezen de aflossing op autofinanciering.
Helaas konden sommige mensen niet direct geholpen worden, omdat zij de nodige documenten niet bij zich hadden. Meegebracht moeten worden de identificatie van personen en documenten die het doel van de valutabesteding duidelijk weergeven.
Het loket is dagelijks geopend van 8 uur ’s morgens tot 12 uur ’s middags. Tevens is een telefonische hulplijn ingesteld waar het publiek terecht kan voor vragen.
De CBvS zal in de komende dagen de ontwikkelingen van de window verder verslaan.
Voorts blijft zij benadrukken dat het gaat om het dekken van kleine noden van het dagelijkse leven, maar dat oppotten en speculatie absoluut vermeden moeten worden.
Goed geldgebruik, het plannen van consumptie en de besparingen van gezinnen als onderdeel van financiële educatie, blijven belangrijke thema’s voor de CBvS.
In deze gaat het om de ondersteuning van valutaverwisse-l-ingen die geen speculatieve motieven herbergen, maar via de officiële kanalen worden afgewikkeld met een stabiliserend effect op de economie.

More
articles