Vermeer terug in hol van de leeuw

Kenneth Vermeer staat voor de meest bijzondere wedstrijd van zijn loopbaan. De doelman ruilde Ajax in voor aartsrivaal Feyenoord en zondag keert hij terug in de Amsterdam ArenA.
Spelers van Feyenoord worden sowieso al niet vriendelijk onthaald in de hoofdstad en Vermeer kan zich al helemaal opmaken voor een heet middagje. De doelman is niet bang voor het weerzien.
“Ik zie dit als een van de wedstrijden en ga hem niet anders benaderen”, zegt Vermeer tegen Voetbal International. “Ik heb ook geen spanning. Ajax? Ik zie ze op Studio Sport, meer niet. Ik hoef niemand iets te bewijzen. Bij Feyenoord doe ik niets anders dan wat ik bij Ajax heb gedaan.”
Inmiddels is Vermeer alweer een halfjaar Feyenoorder. Hij is goed opgevangen in Rotterdam en met zijn uitstekende prestaties is de scepsis over zijn komst wel verdwenen. Vermeer voelt zich thuis in De Kuip. “Vanaf het eerste moment, iedereen heeft me geweldig opgevangen, zo goed dat ik me ondertussen Feyenoorder voel.”
De Rotterdammers reizen met een fitte selectie naar Amsterdam voor de klassieker.
Een paar spelers hadden deze week last van griep, maar behalve derde doelman Ronald Graafland is iedereen hersteld.
Feyenoord begint zondag als nummer drie van de eredivisie aan het duel met de aartssrivaal. Ajax staat tweede met acht punten meer dan de Rotterdammers. Koploper PSV, dat zaterdag aantreedt tegen SC Cambuur, heeft een voorsprong van vier punten op Ajax en acht op Feyenoord.
Rutten heeft door het goede spel van Feyenoord in de maanden voor de winterstop goede hoop op een bevredigend resultaat in de hoofdstad. Zijn elftal was zondag nog met 3-1 te sterk voor FC Twente, al was het spel voor rust wat minder.
“Het team heeft al sinds oktober enorm veel vertrouwen in zichzelf gekregen en dat is ook niet weggeëbd. Het is ook niet zo dat we met kuikentjes naar Amsterdam gaan, onze spelers hebben echt wel wat meegemaakt.”
Feyenoord wist in de eerste Klassieker van dit seizoen de wedstrijd te domineren tegen Ajax, maar ging wel met 1-0 onderuit. Rutten vreest dat het verloop van dat duel vooral de tegenstander helpt. “Het kan ze toch wel waakzamer maken.”
Over de strijdwijze die Feyenoord gaat hanteren, bleef Rutten geheimzinnig. “Dat ga ik hier niet verklappen, behalve dan dat ik gek zou zijn als ik mijn hele elftal overboord ga gooien. Dat heb ik nog nooit gedaan.”
Rutten realiseert zich in ieder geval dat er kansen liggen voor zijn elftal tegen Ajax, dat vorige week in het eerste duel na de winterstop zeer moeizaam van FC Groningen won.
“Als ik geen kansen zag, zou ik de bus niet laten vertrekken. We zijn een team dat op de juiste momenten weet wanneer er gevoch-ten moet worden. Dat is een onderdeel dat we beheersen, zeker tegen een voetballende ploeg. We gaan daar dan ook naartoe om te winnen.”
Bij verlies staat Feyenoord elf punten achter op Ajax en raakt de tweede plaats en daarmee een plek in de voorronde van de Champions League wel heel ver uit zicht. “Dan zijn er dit seizoen nog genoeg doelen voor ons. We hebben ook nog een heel mooie Europese wedstrijd. Laat dit duel eerst maar eens gespeeld worden. We kunnen er nog heel lang over praten, maar ik zou zeggen: geen woorden, maar daden.”

More
articles