DE WEEK IN RETRO…

MEMORABILIA.

– Januari. Een tweede week vol beroering ging voorbij. In Parijs, in Brussel, in Den Haag/Amsterdam niet anders dan verbijstering. In Paramaribo werden condoleanceregisters getekend en solidariteit kwam van vrijwel alle vrije persassociaties. Het gemangelde satirische weekblad ‘Charlie Hebdo’ ging na de moorden op de redactieleden van 35.000 exemplaren naar vele miljoenen en werd ook in steden buiten Frankrijk in de kiosken teruggevonden. ‘Charlie Hebdo’ rees uit de as als een Feniks, door internationaal en meer nog collegiale solidariteit die grensoverstijgend bleek.

– Elections. In Suriname mocht men beleven…, de persoon van Desi Bouterse het weer mocht meenemen, dat de Hoge Raad van Nederland zijn revisieaanvragen en gerichter vordering(-en) niet honoreerde. De Nederlandse en nationale pers, verbond dat allemaal meteen aan de electorale consequenties voor hem als politicus en was ook de eis meervoudig te horen, dat Bouterse gevolgen zou moeten verbinden aan zijn door magistraten beschreven lot. De tijd zal leren, in hoeverre de veroordeelde zover mag komen om de gerede idee van/voor abdicatie(-s) te willen volgen. Ondertussen, kan het detail niet wachten en dus worden teruggevonden, in een week vol retrospectieve.

– Strategie. Op voorpagina’s worden nu al namen genoemd van mensen die in belangrijker districten ‘kiezerslijsten’ zullen ‘aanvoeren’? Trekkers en stoters? Zowel de politieke oppositie, de speculerende media, de huisvlijt binnen partijen, publiciteitshuizen die volgens ‘de wet van Berlusconi’ willen beïnvloeden, rotzooischeppers en aangestuurd executieve eliminatoren…, als ook de ‘eigen’ propagandisten die genoegzaam en welwillend mogen gooien en strooien met bepaalde namen, ‘baya’. Namen van geschikte en totaal ongeschikte elementen vliegen door de atmosfeer. Voorspelbare ‘losers’ en ook bekender ‘boozers’, zitten er wetmatig bij! Zolang de personen die worden genoemd niet persoonlijk ontkennen, mag men ervan uitgaan, dat ze iets in het kansspel hebben gezet of in de melk te brokkelen hebben verkregen. Een casinochip als leidend middel, bijvoorbeeld. De goed geïnformeerde kiezer bepaalt uiteindelijk toch wel weer wie binnenkomt. Maar heeft men die juistere info in SU? Bij voorkeur en bij voorkeurstem (-men), zou de zaak kunnen worden beslecht. Niet met dat pathetische en infantiele namengeroep. Namen roepen is bij elke te houden verkiezing een soort discutabel en fenomenaal tijdverdrijf, om te kijken wie de opgeworpen bal wil vangen of erop af wenst te zweven. Bij de NPS is al decennialang bekend, dat wanneer men je naam in de lucht gooit (?), je politiek meteen morsdood bent. Zou ‘in politicis’, je daar meteen wel consequenties aan moeten verbinden. Voortijdig lijsttrekkers benoemen en lijsttrekkende pionnen, zijn vaker tegenwerkende polen, met een lading aan kortsluiting die bijna niet te evenaren is door de eventuele lijstduwer, in een situatie van wel willen(…), maar net niet genoeg gas in de brandstoftank hebben. Zien wat het allemaal wordt en of de voorzienigheid wederom zo, “tol” eist. “Wishful thinking & marginal styling’s in the making, so bun”. ‘Dipo’ de gedoodverfde lijntrekker in Parbo? Nog zo eentje, die volgaarne wel zou willen! De enige giga-lijsttrekker die voorspelbaar is geraakt, zal voorlopig in het meest cruciale van Wanica voorkomen. ‘Nowhere else’. Men heeft ook rekening te houden, met een aantal natuurwetten. En dan als enig punt van bezegeling, de stemgerechtigde die massaal en met voorkeur een opgeklopte kandidaat wel wenst te ondersteunen. Al staat die op de eerste of laatste plek. ‘Trafassi no sa musu fu de, bro’. Oké dan! Wat nu naar voren wordt geschoven, kan ook zo met een pennenstreek worden weggezet. Want coryfeeën als ene Heidweiller, een Essed of Sedney en meer van dat ‘eloquente aan spul’ uit het naaste van ons verleden (…), zijn bij lange na niet meer in de ‘poli poli’ aangeschoven. Maar Sranan heeft (…) nog, om geen namen te noemen en zich schuldig te maken aan de inmiddels gewraakte Berlusconi-achtige wetpaskwillen. ‘Demos Cratos’, in styling. Yu sabi toch?! http://www.merriam-webster.com/dictionary/democracy https://www.youtube.com/playlist?list=PLB419AF1D99CA144C

– Vijf jaar. Wat bracht vijf jaar A-BOPPIE het district Marowijne? Misschien moet de potentiëlen Surinaamse kiezer een bezoek brengen aan Moengo en daarna Albina of omgekeerd. Een niet te beschrijven en versmaden chaos, op basis van wette-/rechteloosheid en schending van ieder geschreven regel, zou tot de marginale mogelijkheden van waarneming kunnen toetreden. Over bewustwording en bewustzijn gebabbeld. Vergelijking kan ook geschieden, door Commewijne en dit keer dus niet welvarend Nickerie, in het te beoordelen pakket mee te nemen.

– Pijn. Dat ding schijnt wel erg veel pijn te doen. Politiek beladen dingetje, dat Charles Pahlad de paarse NDP liet voor wat het eigenlijk was/is. De gehele familie Pahlad wordt nu in de tang genomen, om moreel/ethisch te worden afgeslacht? Kun je nagaan wat er kan gebeuren, als een ondervoorzitter zich vanwege het ‘opgemerkte en corrupte boevengedoe’ niet langer wenst te verenigen met een geoculeerde paarse entiteit en daaropvolgend na waarschuwingen wil terugtrekken. Het lijkt wel de nacht van de lange messen te moeten/willen worden in ons aller Switi Sranan. http://nl.wikipedia.org/wiki/Nacht_van_de_Lange_Messen

– Elo! Kledingtoelage van personeel in dienst bij het Academische Ziekenhuis Suriname in het gedrang en ook niet gegarandeerd? Zien wie straks onder garantiestelling van een zeker kabinet, poedelnaakt wordt uitgekleed! 25 Mei 2015.

– Verdwijntrucs. In de eerste weken van Februari 1980, verdwenen twee vogels uit de toen al politiek beladen ‘gezondheidszorg’, simultaan op een vliegtuig richting Miami. Minstens eentje nooit meer teruggezien, met een miljoenen aantal geëvaporeerde ziekenfondsgelden in NFL. Wie de schoen nog enigszins past, zette die onder het ledikantje.

– Vijf. Het is alweer vijf jaren gelden, dat het volgend artikel in ‘De Groene Amsterdammer’ verscheen. Ter herinnering aan de voorvechters van ‘gerechtigheid en vrede’ die ook door hun naasten en collega’s, tijdens het 08 December 1982 strafproces, werden verraden en uiteindelijk ernstig meineedgevoelig voor de dag kwamen. Voor een bordje linzensoep of misschien wel voor een paarse ‘dawed’. http://www.groene.nl/artikel/de-heer-bouterse-lust-ik-rauw

– Verschil. Inderdaad moet er verschil zijn. In Indonesië wordt een Nederlander die zich met ‘ecstasy’ bezighield, conform lugubere staatsmoord en dus vuurpeloton bedreigd. In SU wordt dat soortement aan ‘spul’, beloond met vooruitgeschoven positie(-s). Minister Koenders van Buitenlandse Zaken in Den Haag, probeert intussen —op allerlei manieren— te voorkomen, dat de executie van een Nederlander in Indonesië zondag doorgaat. Voor de ministerraad zei hij dat hij via allerlei kanalen, internationaal en tot op het hoogste niveau wil verhinderen dat Ang Kiem Soei inderdaad ter dood wordt gebracht. Koenders benadrukte, dat het kabinet de doodstraf afkeurt en met afschuw van het bericht over de executie kennis heeft genomen. Ang Kiem Soei kreeg in 2003 de doodstraf voor betrokkenheid bij de productie van xtc.
Samen met vijf anderen komt hij zondag voor een vuurpeloton. Koenders zei dat hij echt het maximale wil doen om het leven van de Nederlander te redden. Hij wilde niet veel kwijt over hoe hij precies opereert. “Er zijn allerlei manieren, zoals druk, overtuiging, samenwerking met andere landen en op het hoogste niveau onze mensen inzet-ten”. Onlangs lukte het Frankrijk om de doodstraf van een Fransman door Indonesië om te laten zetten, in een levenslange celstraf.

– Warzone. Het Belgische leger is beschikbaar om de politie bij te staan in antiterreur operatie(-s). Het Belgisch kabinet maakte op een persconferentie bekend, dat er 150 militairen klaarstaan. Zaterdag gaan enkele tientallen commando’s, drukke gebieden in Antwerpen beveiligen. Verder zullen meer burgers worden afgeluisterd en worden paspoorten ingenomen als verdachte personen een bedreiging voor de veiligheid van staat vormen. zuidelijk gelegen buurland van Nederland. Donderdag werd in Verviers, een terreurcel opgerold die

– 2010 vs. 2015. Benauwend voor een aantal Calimero-partijen die een graantje mee willen pikken of paardje/olifant wensen te berijden. Politiek analisten komen met cijfers en dat zet nogal wat extra druk op de ketel. Argument van kwaliteit versus kwantiteit, gaan evenredig aan het grote verschil in de verkiezingswaarden van 2010 versus 2015. Toestanden ‘behind closed doors’? Elo! Achterkamertjes met gesloten deuren? Jawel…, er was dus ook weer iemand die gewoon zei, dat hij ‘recht’ heeft op de lijsttrekkerpositie in Paramaribo. ‘Huuuuuh, we frede yere’. En dan weer een ander die zichzelf de wolken inperst en pontificaal op zijn gevleugelde uitspraken terug moest komen, toen de reële cijfers van 2010 hem werden voorgehouden. Want wat gebeurde er in 2010? Er was toch een arts en ethicus van de VHP die vele duizenden stemmen op zijn naam bracht, maar vanwege ‘positieve discriminatie op de kieslijsten’ niet in het parlement belandde. Hoe bedrogen moet die man zich wel niet hebben gevoeld. En dat nou juist dreigt weer te gaan meespelen. Zogenaamd kwaliteit tegen kwantiteit. Yere no! Die man uit Paramaribo-Noord met al die duizenden stemmen en van niet te evenaren kaliber dan? Wat kreeg men daarvoor in de plaats? Juist ja! Check de cijfers van ‘uncle Ramadhin’ er nog maar eens op na en de duidelijkheid vliegt de stemgerechtigde glansvol om de oren.

– Universiteit. Daar gingen we dan weer. Een enkele keer ook onder Venetiaan, werden de besturen van de Universiteit van Suriname onder curatele gesteld. Vraag het maar aan Greggie Rusland. Nu minstens een tweetal malen onder Bouterse, door tussenkomst van Franklin op dat bekender kabinet van het staatshoofd geplekt. Ambassadeurs werden uitgenodigd om hun multinationale kennis en visie uit komen spreken, in een internationale context en de zaak werd weer grondig gejamd. “We’re jammin”, yere…”. Noch die van Frankrijk, Nederland of de USA, geaccrediteerde ingezetenen van Suriname mochten nog deelnemen aan een “Week van de Internationale Betrekkingen 2015”. Voor het gemak werd de gehele week infantiel afgezegd, door een klaarblijkelijk onder curatele gesteld universiteitsbestuur. Wat een land wat een intellectuele vorming en ontwikkeling. En straks heeft men daar weer ene Franklin die komt jammeren, dat ze aan kant is gezet door een nieuw landsbestuur? Zelf gezocht…, ‘sisa’.

– “Smart ass…?”. Hij zat in een rolstoel en ging mensen plotsklaps staande, in criminele actie beroven? Blijkt dat men helemaal niet met een invalide te maken had, maar met een ordinaire straatrover!

– ‘Police’. Weer was een agent van de politie buitensporig aangetast door spirituele stoffen. Trachtte te verhinderen, dat zijn gewelddadige broertje naar het politiebureau werd overgebracht? Dommie! Er zijn in het korps toch zoveel meer krachtpatsers die broertje gewoon meenemen, als hij zijn medemens een kapverwonding heeft toegebracht? Yes!
– Voorspelbaar. Hoe dan? Gewoon omdat er weer teveel diensten door elkaar lopen op de luchthaven Zanderij. Nu wordt het opsporingsteam narcotica van de politie onder de noemer “BID” gehinderd de werkzaamheden te verrichten, door een ingehuurde particuliere instelling van Luchthavenbeheer en/of SLM? Onkan! De politie heeft algehele opsporingsbevoegdheid en het wordt dus weer tijd, dat de procureur generaal —waarnemend of niet— die maatregelen treft, zodat de justitiële werkarmen en autoriteiten het werk goed en professioneel kunnen doen. Als men naar de zogenaamde beveiligers op Zanderij kijkt en hun ‘…wiswassi-gedragingen…’ maar voor een halfuurtje volgt, dan is het niet moeilijk te constateren…, dat zaken op termijn uit de hand zouden kunnen lopen. ‘Uit de klavieren…, so bun’. Zanderij behoeft een eenduidige, “luchthaven onderzoek-/verificatie-/immigratie-/beveiligingsautoriteit” en niet van die te vieren en te vijven ‘units’, die elkaar alleen maar in de weg of voor de voeten lopen.

– Leg uit. De Centrale Bank van Suriname heeft ‘uitleg’ gegeven, ter zake het wisselkoersbeleid. Op zich een goede zaak, als die maar gedegen aanslaat.

– Haroldo. De ABOP – coryfee Anches, wil duidelijkheid hebben van Brunswijk die het niet langer accepteert, dat zijn ‘soerdati mati Somohardjo’ negatief wordt besproken vanuit ABOP-podia. Die duidelijkheid kan Anches op termijn rustig inwachten. Nog voor het eind van deze maand, wanneer allerlei vormen van en pogingen tot “power fusions” worden geëtaleerd. Effe geduld!

– Vakantie. De Nederlander die de vakantiebeurs in Utrecht bezoekt, vraagt zich af waar men veilig vakantie kan komen vieren. Een ‘wowojo’ ligt open voor Suriname, indien het land compleet wordt beveiligd. Ook tegen pyrania’s en labaria’s. De SLM heeft in ieder geval al openlijk een aantal stuntprijzen/-tarieven geëtaleerd om naar/van SU v.v. te kunnen/mogen vliegen.

– ‘Je suis Charlie…’. Vier slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo zijn vanmiddag in Frankrijk begraven. Het gaat om de tekenaars Bernard Verlhac (57), Georges Wolinski (80), een columniste en een politieagent. De opkomst bij de begrafenissen was groot. Veel mensen stonden buiten om de vier de laatste eer te bewijzen. Op de kisten van Verlhac en Wolinski waren tekeningen gemaakt door hun collega’s. Ook hielden sommige tekenaars van Charlie Hebdo toespraken. Allemaal zeiden ze dat ze verder zullen gaan met het satirische blad. Wolinski werd op de Parijse begraafplaats “Père Lachaise” begraven. Op de beroemde begraafplaats, zijn onder meer beroemdheden als de zangers Jim Morrisson. George Moustaki en Édith Piaf begraven. Tevens schrijvers als Molière, Honore de Balzac, Oscar Wilde en allerbelangrijkste politici, kunstenaars, burgers van Frankrijk en ver daarbuiten. De Malinese medewerker uit de koosjere supermarkt die zeker zes mensen redde bij de gijzeling in Parijs, krijgt dinsdag de Franse nationaliteit. Dat meldden Franse media. De moslim Lassana Bathily verborg de klanten, onder wie een baby van een maand, in een koelruimte. Hij doofde het licht, deed de koelinstallatie uit en sloot de deur. Terrorist Amédy Coulibaly schoot vier mensen dood. Bij de bestorming door de politie werd hij doodgeschoten. De politie zag de Malinese medewerker eerst aan als verdachte. Nadat Bathily zijn verhaal had gedaan in media, werd hij door veel Fransen als held gezien. Daarop ontstond een handtekeningenactie om hem te naturaliseren. De petitie werd getekend door zeker 300.000 mensen.

– Denken. Is het een gladiolengedachte of een ‘maripa-denki’, het Ruth Wijdenbosch’ schuld is, dat de coalitie uit elkaar is gevallen en dat daarom men onvoldoende geesten en neuzen heeft om nog een publieke vergadering te houden in De Nationale Assemblée? Hoeveel dagen van het jaar 2014 was Ricardo Panka, zinvol en meer nog zinloos, in het buitenland? Zinloos aan het ‘travellen’ met foto-oppies bij en verhaaltjes aan Mahabier, dat hij nu vingerwijzingen richting oppositie durft geven? Panka begint zo langzamerhand de schande over heel Suriname aan te roepen en de Para –in het bijzonder– in diskrediet te brengen. Men leert het maar niet. Toen Soemita binnen ‘het Front’ publiekelijk werd beledigd, ging hij met opgeheven hoofd heen. Toen Somohardjo na enkele voorspelen en prologen, de animositeit opwekte, binnen de ‘mechanische orga’ van Bouterse, heeft men hem alle redenen en behoud van kleingeld gegeven, op te kunnen stappen. ‘Dem man yagi mi…! Me gwe ma mi e kom baka ini regering…, nanga pres Sapoen’. Misschien moeten de politiek onbekwame mensen, de boeken van Louis Couperuis en/of Eduard Douwes Dekker nog maar eens nalezen of die van Pramoedya Anantatur of ene Mochtar Lubis als degenpolaire literatuur. Dan zal men uiteindelijk, misschien wel rekening kunnen/moeten houden met het feit, dat publiekelijke beledigingen, ook naar de megalover van Djokja toegericht, er bij sommige culturen absoluut niet ingaan. Maar ja, wat nog daarbij te denken!? De bibliotheek van Para Noord…, is misschien altijd gesloten geweest en ook zo statisch gebleken, voor een Ricardo Panka c.s. ‘Ruth no arki dem fudshicle man, yere skat…!’. Laat ze eerstens maar gaan lezen, voordat ze weer schuldigen buiten zichzelf zoeken, aan het sinds 1980 vertroebelde universum.
http://nl.wikisource.org/wiki/Auteur:Eduard_Douwes_Dekker http://socialhistory.org/bwsa/biografie/douwes-dekker http://www.literatuurgeschiedenis.nl/lg/19de/auteurs/lg19034.html http://www.louiscouperus.nl/over-louis-couperus/bibliografie/ http://nl.wikipedia.org/wiki/Pramoedya_Ananta_Toer http://en.wikipedia.org/wiki/Mochtar_Lubis http://www.absolutefacts.nl/biografie/data/lubismochtar1922.htm http://www.bol.com/nl/p/het-land-onder-de-regenboog/1001004005110149/ http://www.thejakartapost.com/news/2010/04/04/a-fresh-look-legacy-mochtar-lubis.html

– TELE-G. Het staatsbedrijf Telesur laat aan de samenleving weten, mee te zijn gegaan met de koersontwikkelingen op de ‘informele markt’ en stelt de US-dollarkoers nu op SRD3.35 voor een US$ 1.–, in plaats van 10/100e. SRD-cent daaronder. Vervelende ontwikkelingen. Hebben Bousaid en Makka dan toch gelijk, met betrekking tot het wel of niet monetaire beleid? Daar zal men vlot achterkomen.

– HR. De discussies lijken te zijn losgebrand. Wat moet Desire Delano Bouterse nu nog voor een weg bewandelen…, gegeven de situatie, dat de Hoge Raad zich voor een zoveelste maal heeft uitgesproken tegen de herzieningswensen van de veroordeelde. Bij goed verstand, zal men zich als leek niet hoeven te mengen in die discussie of de betrokken zaak. Voor een beetje belezen mens is het duidelijk geworden, dat de ‘case’ is uitgeprocedeerd en daarmee uitgekristalliseerd. Wie zichzelf nog wil vereeuwigen of belasten, door met voornoemde procedures te stoeien(…), moet dat maar doen. Of het allemaal windeieren voor een individu of ongelikte bemoeial zal leggen…, valt ernstig te betwijfelen. In ieder geval, zal er voor dit land en het nationale belang, nu de veel te lang verpakte notenkraker in werking moeten worden gesteld. Het is allemaal genoeg geweest.

– ‘Prenuptials’. De Calimero-partijen zijn zichzelf aan het categoriseren ofwel cosmetisch rangschikken dan wel smakelijk verlekkeren. “We willen met je samenwerken en staan open voor alles wat aangenaam en ook goed voor ons is…”. Want jij bent lekker groot en ik ben nog veel te klein. Wat een land, wat een ‘opo doro’ mentaliteiten, vliegen weer in het rond. Maar hoe groot is de te verdelen koek nou eigenlijk nog? Hopelijk zijn het dus geen “borologen” die over de schouders van traditionele werkers en denkers in de partijen willen klimmen en vervolgens op de voorplecht zaken wensen te ondernemen. Krijgt men ruzie van. ‘Hé jongu, g’im wan pesa no…, dribi boi…! Pe yu denki yu e go…? Bem wem bem’.

– 50. Er is aan de Staat Suriname weer een Indiase kredietlijn beschikbaar gesteld. Betekent dat men enkele goederen uit India met die lening kan voorfinancieren. Zo werden in het verleden een aantal legerhelikopters en piloottrainingen via een voorgaande kredietlijn besteld. Een bekend onderdeel, wat erg problematisch verloopt.

– EBS/Staatsolie. Er gaat een verhaal rond, dat Staatolie afziet van het verder produceren van brandstofkwaliteiten die bij de Energiebedrijven Suriname (EBS) in gebruik en dus gewenst zouden zijn. Deze zaak wordt nader onderzocht, nu er spookachtige vertellingen circuleren, dat Staatsolie de leveringen aan de EBS stopzet. Een zeer vreemde zaak…, gegeven het simpele feit, dat Staatsolie zelf een krachtcentrale heeft te voeden en de opgewekte elektriciteitsenergie ter verdere distributie aanlevert vanuit Tout lui Faut. Ook een krachtcentrale initieel zou bouwen aan de Saramaccastraat. Een project, dat onder Hok op Natuurlijke Hulpbronnen, een vestzak-broekzak ‘setewasie’ kon gaan beleven. In deze toestand komt het wel weer voor, dat steeds opnieuw een leverancier/agent op de voor- en soms weer op de achtergrond z’n dinges doet. Na 25 Mei 2015 of veel eerder…, komt ook daarin een overmatige vorm aan transparantie.

– Begroting moet. Ricardo Panka vindt, dat de ingediende Begroting 2015 “moet” worden behandeld. Heeft de eerwaarde Panka nog wel in de gaten, dat de ingediende cijfers obsoleet zijn geraakt, in verhouding tot de inkomsten van Staat, de gewenste gov-take en met de internationale olie-/goudmarktontwikkelingen? Klessen en kletsen in de ruimte, zijn nog altijd een bezigheid, waar men zich eigenlijk ver vandaan zou moeten ophouden. Let op! http://www.dollarkoers.nl/goudprijs/ http://www.dollarkoers.nl/olieprijs/ Wat is de waarde van een vat ruwe olie vandaag? Beweeg uw muis over de grafiek, voor dag-informatie. Meeste recente prijs: 45,960

– Tjallie. Het afscheid van Charles Pahlad uit de NDP, heeft zoveel troosteloze beroering gebracht, dat zelf een nieuwbakken staatsburger uit Ceuta (Marokko) en huismus van Desi Bouterse, de gewaagde flankaanval heeft ingezet om de eens zo geliefde oom Tjallie in diskrediet te brengen. Raadzaam om de pen goed nat te houden…, want de afvalligen van de NDP staan nu blijkbaar dik in de rij. Alleen het trompetgeschal moet nog luiden, zodat de troepen gelijktijdig en gelijkstandig gestemd, kunnen uit-/inrukken. https://www.youtube.com/watch?v=IsypUGOyhz4 of natuurlijk https://www.youtube.com/watch?v=xfSdTa-vKQ4

More
articles