Jaaroverzicht Buitenland November 2014

Wat zich in het afgelopen jaar in het buitenland heeft voltrokken, werd dagelijks voor een groot deel door de media aan de gemeenschap gepresenteerd. In bepaalde delen van de wereld waren de gebeurtenissen zeer schokkend als we alleen maar denken aan de conflicten in Irak, Afghanistan, de Gazastrook en Syrië. In Irak en Syrië deden de strijders van de Islamitische Staat (IS) van zich horen door grote delen van Irak gewapenderhand over te nemen en hun strijd uit te breiden tot in Syrië. Buitenlandse gijzelaars werden onthoofd en deze gruwelijke daad werd via televisiebeelden aan de wereldgemeenschap getoond. In Afrika deed de islamitische beweging, Boko Haram, van zich horen door middel van tal van ontvoeringen en moordpartijen. In Pakistan werden er moordaanslagen gepleegd waar veel ongewapende burgers het slachtoffer van werden. In de Verenigde Staten van Amerika verloren de democraten hun meerderheid in de Senaat en werden de republikeinen hierdoor heer en meester in het Congres. President Obama kan de hem nog resterende twee jaar van zijn termijn als staatshoofd  zeer moeilijk gemaakt worden door de republikeinen. Kort voor het eind van 2014 maakte president Obama bekend dat er een gewijzigd beleid ten opzichte van Cuba zal worden gevoerd. De Amerikaanse president gaf hierbij aan dat de sancties, die 50 jaar hebben geduurd, niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De drastisch dalende olieprijs heeft in het laatste kwartaal van 2014 olieproducerende landen, wier economie volledig rust op een hoge olieprijs, in grote problemen gebracht. Venezuela op het westelijk halfrond balanceert thans op de rand van een bankroet door de sterk verlaagde internationale prijs voor een vat ruwe olie. In 2014 stortten twee passagierstoestellen van Malaysia Airways neer. Eén verdween vanuit Maleisië naar Beijing van het radarscherm en werd ondanks grootschalige zoekacties in de Indische Oceaan nimmer teruggevonden. Een ander toestel van Malaysia Airways werd nabij de grens van Oekraïne en Rusland door een luchtdoelraket neergeschoten. Alle passagiers kwamen hierbij om het leven.  Nog kort voor het eind van 2014 verongelukte een passagiersvliegtuig van Air Asia. Het toestel kwam neer in de Javazee. Om een goed overzicht van het buitenlands nieuws te krijgen, verzamelde onze redactie het volgende voor onze lezers:

NOVEMBER

De Oekraïnse president, Petro Poroshenko, noemt de verkiezingen die in de oostelijke conflictregio’s, Donetsk en Loegansk worden gehouden, illegaal. Poroshenko roept Rusland op om de uitslag van de verkiezingen niet te erkennen.

Rusland is niet op komen dagen bij een bespreking ter voorbereiding op de Nuclear Security Summit (NSS) in 2016. De afwezigheid van Moskou was een flinke tegenvaller voor de Amerikaanse president Barack Obama, die de NSS als een van zijn paradepaardjes ziet en hoopt dat de wereld een stukje veiliger is als hij het Witte Huis verlaat.

Het dodental van de aanslag op een tramstation in Jeruzalem, is opgelopen naar drie. Een Isralische man overleed in een ziekenhuis aan de verwondingen die hij had opgelopen. De militante Palestijnse Hamasbeweging heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval.

Het aantal jihadstrijders dat vanuit Nederland naar Syrië of Irak afreist, neemt steeds toe. Volgens nieuwe cijfers van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zijn het er ongeveer 160.

De Japanse premier Shinzo Abe en de Chinese president Xi Jinping, spreken na tweeënhalf jaar weer met elkaar. De leiders willen hiermee een eerste stap zetten om de banden met elkaar aan te halen, onder meer op het gebied van maritieme communicatie.

De Marokkaanse ambassadeur Abdel Bellouki, waarschuwt dat het opzeggen van het uitkeringsverdrag met Marokko averechts kan werken. Hij wijst erop dat de opzegging van het verdrag pas `per 2016 van kracht wordt en alleen voor nieuwe uitkeringen. Toekomstige uitkeringskandidaten blijven dan in Nederland en anderen komen terug naar Nederland om de volle uitkering te krijgen’.

De wapenstilstand tussen de Oekraïnse regering en pro-Russische separatisten in het land staat zwaar onder druk. Het staakt-het-vuren bestaat alleen nog in naam.

De Braziliaanse politie heeft tussen 2009 en 2013 meer dan 11.00 mensen gedood, een gemiddelde van 6 mensen per dag. De politie in heel Brazilië doodde in de afgelopen vijf jaar 11.197 mensen.

De PvdA wil dat het Openbaar Ministerie actie onderneemt tegen mensen die zich via de sociale media racistisch hebben uitgelaten over een foto die Leroy Fer internationaal op Twitter had gezet. Op de selfie zijn een aantal gekleurde internationals te zien.

Zeker vijf mensen zijn gedood voor een synagoge in Jeruzalem. Twee gewapende mannen sloegen toe met messen en bijlen. De politie heeft de daders doodgeschoten.

Betogers bestormen het parlementsgebouw in Hongkong. Een groepje demonstranten wist via een zijingang binnen te komen.

Het totale aantal ebolapatiënten dat is geregistreerd in acht landen, is gestegen tot 15.145. van hen bezweken 5420 mensen aan het virus.

Bij een schietpartij op een van de twee universiteiten in de hoofdstad van de Amerikaanse staat Florida, Tallahassee, zijn drie gewonden gevallen. De schutter is volgens de plaatselijke politie door een agent gedood.

De Amerikaanse president Barack Obama, kondigt officieel aan dat hij zijn bevoegdheden als staatshoofd gebruikt om miljoenen illegalen in het land te legaliseren. Obama zal vervolgens steun voor zijn initiatief werven in een toespraak op een middelbare school in Las Vegas.

Duizenden actievoerders gaan in Mexico de straat op. De sfeer werd grimmig toen drie verschillende protestmarsen het centrale plein in de hoofdstad bereikten, daar ging onder meer de beeltenis van president Enrique Nieto, in vlammen op.

Juristen die gespecialiseerd zijn in immigratievraagstukken, zeggen dat het plan van de Amerikaanse president Barack Obama om een specifieke groep illegalen te beschermen tegen uitzetting, onhaalbaar lijkt. Daardoor zouden veel minder mensen uiteindelijk onder de regeling vallen dan de eerder gedachte 5 miljoen.

FARC-rebellen in Colombia, willen de legergeneraal en twee militairen die zij ruim een week geleden hebben ontvoerd, nog niet vrijlaten. Er zijn volgens de FARC te veel militairen actief in het gebied waar de legerleider wordt vastgehouden.

Rusland moet een verklaring komen afleggen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg over de annexatie van de Krim en de gevechten in het oosten van Oekraïne. Het Hof onderzoekt beide kwesties na aanklachten van Oekraïne.

 

More
articles