Justitia Pietas Fides MMDCLI

– Legaal. Blijkt dat er containers, volgeladen aan te verstoken vuurwerk klaarstaan om gestript te worden. Zodat de gigaverkoop kan aanvangen. En dan heeft men het over legaal en meer nog weer ‘illegaal vuurwerk’. Ook blijken er onverkochte partijen uit 2013 en eerder, straks de handel te willen gaan bereiken en berijden. Ook weer legaal en illegaal vuurwerk Legaal vuurwerk betekent gewoon, dat er geen overheidskritieken op kunnen worden losgelaten. Illegaal betekent, dat ondanks de verboden er toch handje werd gelicht. Letterlijk en figuurlijk, bij verkeerde ontploffing met neveneffect. Au!

– Crime. Gedetecteerde misdadigers gingen op weg om met gestolen vermogens en geldmiddelen mooie spullen te kopen. De politie wist een groot aantal zaken te achterhalen en de vervoermiddelen van de criminelen te confisqueren. Daarnaast werd een verdachte groep in het Leidingen-gebied gesignaleerd, welke griezels zich met ongehoorde snelheden wisten te verplaatsen in een kentekenloze bolide. De bolide werd snel gevonden en minstens een van de onverlaten ingerekend. Tijdens het voortvluchtige gedeelte van de actie, werden megacapriolen uitgehaald door de bestuurder van dat nader te identificeren voertuig. Echter waren de bewoners van Leidingen en omgeving zeer alert. Kon daardoor tot afdoende politionele acties worden overgegaan.

– Knoeien. Blijkt dat geknoei op Openbare Werken gewoon voortgang vindt. Enorme kasten waar tijdens de bouw indringend tegen was geprotesteerd, werden gewoon door de Chinese aannemer(-s) en eigenaren van dat spul, steeds vaker vanuit het buitenland afgebouwd. Zo nu ook een moloch onder protest, op de hoek Jagernath Lachmon- en Corantijnstraat. Een windjammer van groot formaat! Maar een lokale aannemer die volgens eigen zeggen, zich aan alle bouwvoorschriften hield en ook correcties aanbracht, wordt heftig benadeeld door de Staat. Moet tegen meerkosten naar de rechter. En dan het ‘connectiongedoe’ nabij de Hermitage Mall en binnen de grenzen van de dure villawijk, waar gewoon door middel van kunstgrepen werd ‘ingebroken’. Ontdekt werd en gebleken is, in de laatste maand van dit jaar, dat de beruchte T. alsnog een bardancing, in het weekeinde voor Nieuwjaar 2015 wil openen(…), ondanks de buurtprotesten die maanden geleden werden aangezet. Zien of de rücksichtsloze corruptie op RO/HI aanhoudt en tot welk niveau sturend wordt geprolongeerd. Kan de kiezer daar ook gewoon kennis van nemen en de politieke oppositie in het land nog rijkelijker omarmen. Instelling van een Ministerie voor Corruptiebestrijding, is inmiddels met verregaande bevoegdheden nu al in de maak. 25 Mei 2015 of veel eerder.

– Elite. De elite van het land ging ethisch en etnisch verantwoord naar Cauwna…, hor. Pollack (NPS), Warsodikromo (NDP/DNP), Bouterse en Parmessar –laatstgenoemden nog steeds NDP– voerden de delegatie aan die onder meer Internet, aan het gebied voorhield en onverdeelbaar beloofde.

– Bezoek. Het werd een duur bezoekje. Een ambtenaar van politie ging bij zijn ‘skatje’ op bezoek. Bij vertrek ontdekte de wapendrager, dat zijn voertuig was opengebroken en hij bijkans SRD12.000,– aan US-dollars kwijt was. Je zal het maar moeten terugverdienen, zo een absurd groot vermogen dat door een respectloze werd meegenomen.

– ‘Bigi bigi bigi’. Jawel groots opgezette voetbalwedstrijd, met het inhuren van zeer talentbegiftigde buitenlandse profspelers…, “in diaspora” hier te lande tijdelijk geaccrediteerd. Trinidad & Tobago won in Paramaribo met penalty’s van een ‘natio-team-in-disapora’. Leuk uitje! Intussen zijn de meest kortzichtige in de Surinaamse politiek, weer oeverloos aan het brabbelen geslagen. Letterlijk oeverloos. De mensen die in groten getale naar een verzetje en voetbalwedstrijdje kwamen kijken in het André Kamperveen Voetbalstadion(…), om het opportunistische dubbel nationaliteitengedoe als ‘modus vivendi’, massaal te ondersteunen…? Wat een mop! Ze kwamen zeker ook massaal naar een feestje van een jubilerende telecommunicatieconcessionaris of een door Abop georkestreerd geldstrooibacchanaal (…), om Brunswijk onvoorwaardelijk te schragen tegen een internationale opsporingsinbreng? Oogkleppen- en ‘cassaba nanga fisi politics’. “Neks no fout!”.

– Fout! Er blijkt nu weer een aantal krachten te zijn opgestaan dat zowel hier te lande als in Nederland wenst mee te denken, na publicatie van de Henck Arron – biografie, daarin ook nog te kunnen lezen, dat alles ‘de schuld’ is, van: de voormalige voorzitter van de NPS, een bevlogen minister-president en door de kiezers gerevancheerd vice-president tot aan de Graansoogst c.s. misdaadkerstcoup van 1990? Je zal ze allemaal de kost moeten geven, wanneer toch weer blijkt, dat ze zich allemaal mochten vergissen. Hoeveel heeft dit pro-duct initieel gekost en door wie werd het allemaal uiteindelijk gefinancierd? Dat is belang-rijker vraag ‘numero uno’. En misschien steekt daar weer achter…, een ‘prealabele admissie’ in vaster vorm. Is het dan nu al zo en nog voor de presentatie in Paramaribo, dat alles op schoot van wijlen Arron kan worden geworpen of dat Den Uyl, Pronk of papa De Gaaij Fortman buiten schot kunnen/mogen blijven? Of ene Van Genderen, de Karamat Ali’s , Lim A Po’s of een Essed? Wie met vuur wenst te spelen, kan meer nog dan een aantal vingertjes aanbranden. Bruma, Hoost, Leeflang en de totale top van een rest PNR of de VHP met Ferrier worden genoegzaam meegenomen in oordeelvorming. Nergens is te lezen, dat de hele ‘samma samma’ op het conto van een individu als Arron terecht komt of terecht mocht komen. Of nog mag komen. Wie wilde wel, wie wilde geen leger en waarom? Vele spelers, vele ideeën, vele zaken ‘goed’ en ook vele zaken ‘niet goed’. Gewoon fout! ‘But that’s live…, for some a cruel death’. Verraad en verraders…, incluis. Moreel altijd te ver-/beoordelen en ethisch uiteindelijk van minder orde te blijken. Helden en antihelden. De eerste zet tot geschiedschrijving is door Meel gezet. Inderdaad…, wie volgt? Weet nu ook Bouterse in herfsttij van het leven. Nu maar al te goed…, waarom zogenaamde medestanders met groot chagrijn in het land rondlopen en de nadagen van groot paars elan, blijken te zijn vervlogen, verbleekt en meer nog verdord. Voorgoed…, wel te verstaan. Klassieke fout? Jawel, ‘owru gwenti’. Er is geen acceptabele opvolging, ‘no follw up’ met een oerdegelijke en te verhappen historie. Noch in het verschiet van een nog te verschijnen nagedachtenis noch in te verschijnen memoires. ‘No ghostwriter to be found’. En dat is eigenlijk zielig. “A tan so!”.

– ‘Remember last week’. Een selectie van bijzondere, nieuwswaardige of spraakmakende foto’s van deze week. Van een hoop sneeuw in Nederland tot het herdenken van de tsunami-slachtoffers van tien jaar geleden. Van de kerstzegen van de Paus tot een grootschalige evacuatie in Maleisië. http://nos.nl/artikel/2010804-de-week-in-beeld.html

More
articles