October 3, 2014


Theatertour Sabrina Starke eerbetoon aan Bill Withers


October 3, 2014

  Soulvol, funky en energievol zijn kenmerkende woorden die voor de aankomende theatertour van singer-songwriter Sabrina Starke kunnen worden gebruikt. “Omdat het financieel erg moeilijk is om met een heel Metropoolorkest een tour te kunnen doen, heb ik een concept bedacht waarbij we terug gaan naar de performances van Bill Withers. En dat is onze setting die wij in het theater gebruiken.” Dit vertelt Sabrina Starke, Nederlandse singer-songwriter, over haar aankomende theatertour genaamd ‘Lean on me, songs of Bill Withers’, die aankomende 8, 9 en 10 oktober zal gaan plaatsvinden in Theater Thalia. “De muziek van Bill Withers inspireert mij. Zijn carrière is interessant verlopen. Hij heeft een korte carrière gehad en is daarna gestopt omdat hij zich niet op zijn plek voelde binnen de entertainment business. Ik herken mij hierin, omdat ik ook nog steeds zoekende ben hoe je jezelf blijft binnen deze wereld.” Sabrina zegt dat het moeilijk is om altijd te doen wat jezelf wil, omdat je veelal te maken hebt met beïnvloeding van anderen, en je vaak hier je keuzes op af moet stemmen. Op de vraag hoe ze het vindt om in Suriname te mogen optreden, zegt ze: “We zijn erg blij dat het is gelukt om hier in Suriname te kunnen performen en we hierdoor onze muziek ten gehore kunnen brengen in dit deel van de wereld. Ik ben heel erg in de wolken op dit moment. Het is voor mij een langgekoesterde droom. Wanneer ik hier ben, dan voel ik mij echt thuis.”  Maurice Pourchez, eerste ambassadesecretaris, vertelt over Sabrina’s Tour: “Wij organiseren dit omdat wij het belangrijk vinden de culturele en historische banden die er zijn tussen Nederland en Suriname te onderhouden. In dat kader is het erg goed dat Sabrina hier is, om die culturele uitwisseling en die onderlinge verbondenheid vorm te geven.” Robert Petri, plaatsvervangend chef de poste bij de Nederlandse ambassade, vult hierbij aan: “Het initiatief om Starke naar Suriname te halen is gekomen vanuit het Internationaal Cultuurbeleid. Vanuit hier hebben we de optredens geïnitieerd. We zijn erg benieuwd hoe deze topzangeres van Surinaamse afkomst, die haar ontwikkeling heeft doorgemaakt in Nederland en nu deze top heeft bereikt, haar haar kennis van soul gaat delen met de Surinaamse jongeren.” Wij zijn van mening dat er hier in Suriname erg veel creatief talent zit. Ik ben hier zelf een paar weken, maar ik voel gelijk een ‘creative buzz’ onder de Surinaamse jongeren. Petri is van mening dat muziek maken meer is dan alleen het maken zelf. Het is volgens hem ook ondernemerschap, en jezelf profileren. “Dit is tevens ook de reden waarom wij het belangrijk vinden om muziek-ondernemerschap te delen met Surinaamse jongeren. Dit kunnen allerlei creatieve geesten zijn, die bezig zijn om zichzelf te positioneren.”  Salle de Jonge, drummer van de band van Starke, vertelt over het eerbetoon aan Bill Withers: “Het is een artiest die qua gevoel en beleving erg dichtbij Sabrina staat. Zij kan zich hier goed mee verbinden. Ik ben drummer, maar ik voel zelf ook deze verbinding met de muziek. Hij zingt geen noot teveel, alles is met smaak. De techniek staat niet in dienst van het gevoel. En dat vind ik erg inspirerend.”   door Celina Yntema

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249