NF-plus: Bouterse moet roer drastisch omgooien

De gezamenlijke parlementaire NF-plus-oppositie heeft president Desiré Bouterse vanmiddag dringend opgeroepen, het roer van zijn kabinet in de resterende acht maanden die hij nog moet aanzitten, drastisch om te gooien van populisme naar realisme, goed en transparant bestuur. De oproep van de oppositie is opgenomen in een verklaring die de deur is uitgegaan, kort nadat Bouterse in een meer dan twee uren durende monoloog, zijn regeringsplannen over 2015 had uiteengezet, gevolgd door de aanbieding van zijn budget voor het laatste jaar van zijn kabinet. De oppositieparlementariërs hebben vandaag massaal de vergaderzaal van De Nationale Assemblée verlaten, toen Bouterse aanstalten maakte om zijn rede te houden. Ze hebben wel de presentielijst getekend en bleven in eerste instantie in de zaal, zodat er quorum was om de vergadering te openen. De oppositie verwijt de president, het college regelmatig publiekelijk te desavoueren en geen brieven van volksvertegenwoordigers te beantwoorden. Doordat de oppositie was weggelopen, hield Bouterse zijn toespraak voor praktisch een half volle zaal. De regeringscoalitie drijft op slechts 26 van de 51 zetels, maar door onenigheid binnen de coalitie, kan zij vaak die zeer geringe meerderheid niet eens inzetten om quorum te halen. De oppositie grijpt zo nu en dan deze zwakte van de coalitie aan om haar te herinneren aan het afgebrokkelde draagvlak van de regering. Bij afwezigheid van oppositieleden, moeten veel parlementsvergaderingen worden verdaagd, aangezien de coalitie niet altijd de 26 vereiste leden kan opbrengen, al kunnen ze vaak wel rekenen op een 27ste stem van de onafhankelijke eenmansfractie van de partij voor Democratie Ontwikkeling en Eenheid (DOE).

Verklaring gezamenlijke oppositie in DNA

De samenwerkende oppositie geeft wederom een signaal.De samenleving gaat gebukt onder crises in diverse vormen en sectoren. We noemen o.a de gezondheidssector, de finan-ciële sector, de veiligheid en de politiek bestuurlijke sector.De regering heeft in de afgelopen 4 jaren getoond vele beloften te doen aan de samenleving, die niet gerealiseerd worden.
De President wenst slechts in monologen in DNA zijn bijdrage te leveren en desavoueert dit instituut bij regelmaat publiekelijk en beantwoordt geen brieven van parlementariërs.
Het bovenstaande terwijl:
de koers onder zware druk staat
de schuldenlast constant stijgt
de regering haar betalingsverplichtingen aan ondernemers nalaat
de mensenrechtenschendingen nog steeds ongestraft voortduren en zelfs met een zelf-amnestiewet wordt ondersteund
de criminaliteit steeds verder verruwt zonder degelijke aanpak
zowel het nominaal inkomen als het reëel inkomen van de burgers door energieprijsverhoging en bijdragen als gevolg van de sociale wetten achteruitgaan
de corruptie meer structurele vormen aanneemt, zonder dat er zicht is op aanpak we noemen als voorbeeld dat Balast Nedam heeft toegegeven regeringstoppers te hebben omgekocht in Suriname, de zaak met boete buiten het gerecht afgewikkeld is in Nederland zonder actie in Suriname
de soevereiniteit van Suriname ernstig wordt bedreigd door internationaal terrorisme zonder dat deze ernstige vorm van misdaad in Suriname wordt aangepakt in samenwerking met andere landen.
Het bovenstaande in acht nemende en het feit dat zowel het draagvlak in DNA alsook in onze samenleving van deze regering enorm is geslonken en daarmede een afnemend vertrouwen in het bestuur van deze regering (de President) maakt dat wij de President het signaal geven dat hij in de resterende maanden de koers drastisch moet omgooien van populisme naar realisme, goed en transparant bestuur. Een beleid te voeren van nationale eenheid in plaats van anderen uitsluiten in het bijdragen aan duurzame ontwikkelingen.

More
articles